Cum să ai 
un copil fericit

19 March of 2019

Cum să ai un copil fericit – De cele mai multe ori, părinții își cresc copiii cu speranța că vor ajunge cineva când 
vor fi mari. De aceea, în orice revistă de specialitate sau la cursurile de parenting, ei sunt învățați cum să le asigure succesul celor mici. Însă nu este totuși mai important ca, înainte de toate, prichindeii să fie fericiți?

De fapt, specialiștii au ajuns la concluzia că un copil mulțumit sufletește are șanse reale mai mari să devină un adult împlinit. Asta, pentru că fericirea reprezintă un mare atu într-o lume care pune accentul cu precădere pe perfor­manță. El va ști cum să gestioneze problemele vieții, va face alegeri bune și va fi satisfăcut de realizări. Așadar, care sunt principiile științifice care ne ghidează în a avea un copil fericit?

  1. Fii tu fericită! Starea ta de spirit și atmosfera din familie influențează comportamentul și sentimentele copilului. Studiile au demonstrat că există o legătură clară între modul cum se simte mama și percepția copilului asupra acestei situații. Depresia parentală afectează modalitatea de exteriorizare a vieții psihice a prichindelului. Cum să te simți bine? Întâlnește-te săptămânal cu prietenii, râzi cât poți de mult, evită gândurile negative, ale tale sau ale celorlalți, găsește-ți un hobby, petrece timp cu cel mic, jucați-vă sau plimbați-vă.
  1. Învață-l să construiască relații. Toți părinții cunosc situația aceea când doi sau mai mulți copii se joacă împreună și unul dintre ei începe să-i ia peste picior pe ceilalți. De obicei, mama sau tatăl spun doar: „Potolește-te!“ Însă vei avea rezultate mult mai bune pe termen lung dacă îți vei încuraja copilul (indiferent de 
tabăra în care se află) să nu se mai comporte așa, să dea dovadă de empatie, de respect și de prietenie, până la urmă. Este logic: un copil sincer, 
direct, înțelegător va fi unul liniștit sufletește, iar la vârsta adultă va urma exemplul copilăriei, devenind un om sigur pe el, încrezător și bun. Asta înseamnă de fapt o educație adevărată.
  1. Să ai așteptări realiste. Unii părinți își sufocă prichindelul cu așteptări care înseamnă un singur lucru: perfecțiune. Nimeni nu e perfect, darămite un copil. Renunță la a-ți dori de la cel mic doar note mari, performanță și succes. De cele mai multe ori contează mai tare drumul până acolo și piciul poate rămâne cu mai multe în cap în acest fel decât dacă stă și tocește pentru un examen, ca mai apoi să uite totul. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul propriu, nu toți evoluează la fel, cum nu toți sunt făcuți să ajungă în top. Acceptă că viitorul adult poate fi fericit și fără niște studii impresionante sau un CV greu de egalat.
  1. Insuflă-i optimismul. Învață-l să vadă în orice situație partea plină a paharului sau măcar partea reală: că el este jumătate plin și jumătate gol. Acest principiu îl va ajuta să nu devină un adult predispus la depresii, care va căuta mereu soluțiile cele mai bune la problemele pe care le va avea. Studii comparative au arătat că optimistul va avea mai mult succes în viață decât pesimistul, va trăi mai bine și mai mult și va avea o căsnicie reușită.
  1. Explică-i importanța inteligenței emoționale. Spre deosebire de IQ, inteligența emoțională este o abilitate care se învață, nu te naști cu ea. Ea ajută la gestionarea corectă a emoțiilor, la înțelegerea în profunzime a evenimentelor sau obstacolelor ce apar în viață. Provoacă-l pe cel mic să-și 
exprime sentimentele, să și le explice 
și să le clasifice în vederea obținerii unei soluții.
  1. Lasă-l să se joace. Este ceea ce noi, oamenii mari, numim în termeni moderni mindfulness și ceea ce orice copil practică în mod natural: simplul fapt de a trăi și a se bucura de prezent prin joacă. Aceasta îl ajută să-și dezvolte abilități, să crească și să învețe cum să se comporte într-un grup de persoane, cum să împartă, cum să negocieze, cum să rezolve conflicte și cum să se apere. Joaca adevărată este cea spontană, neîntreruptă de alte activități sau situații. Din păcate, tot mai mulți părinți răpesc acest timp prețios copilului.
  1. Citește-i cu voce tare povești. Este o activitate preferată de mulți copii, care ajung să viseze cu ochii deschiși în timp ce îți sorb cuvintele. Un studiu al unei universități din Australia a scos la iveală faptul că un prichindel ce aude povești zilnic se dezvoltă mai rapid psihic decât altul privat de această bucurie a copilăriei.
  1. Gătiți împreună. Chiar dacă 
probabil bucătăria va arăta ca după 
un război, merită efortul. Cel mic intuiește importanța hranei pentru 
om și se va simți important că e lăsat să participe la ceva atât de măreț. 
De alt­fel, masa în familie unește 
membrii acesteia, este momentul în care toți comunică, râd împreună și se simt bine.

Citeste:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Să învățăm copiii ce sunt sentimentele

Next:

Studiu: Care sunt prietenii ideali

You may also like

Post a new comment