Cum recunoști un părinte toxic

01 June of 2020

Majoritatea părinților încearcă să facă tot posibilul pentru a oferi o viață sănătoasă fizică și psihică copiilor lor. Cu toate acestea, nimeni nu este perfect și cum nimeni nu s-a născut învățat, aceștia mai și greșesc. Însă de la simple accidente, la o relație toxică este drum lung.

De aceea, iată cum poți recunoaște un părinte toxic și este important de menționat faptul că toxicitatea relației nu trece sau nu dispare pe măsură ce copilul crește, ea fiind o stare permanentă înclusiv în anii de adult ai copilului.

  1. Sentimentele părinților sunt mai importante ca ale copilului.
    Un părinte bun pune întotdeauna interesele copilului înaintea alor lui. Este vorba de lipsa egoismului. Părintele toxic va lua însă decizii care îi sunt lui favorabile, fără să îl intereseze consecințele (de obicei, psihice) asupra copilului. Un părinte toxic nu ține cont de nevoile copilului și nici nu simte nevoia de a-l mulțumi cu ceva.
  2. Relația nu cunoaște limite. Părinților toxici nu le pasă de spațiul personal al copilului și nu doresc să accepte faptul că și acesta este o persoană care are drepturi, în special, de a se dezvolta normal fizic și psihic. Invaziunea în viața personală a copilului, mai ales în anii de maturitate ai acestuia este un fapt la ordinea zilei. De obicei, aceștia vor să afle amănunte despre viața privată prin metode care pun la îndoială buna credință: îi verifică copilului mesajele sau e-mailul, apar neanunțați în casa acestuia, oferă sfaturi care nu ajută, ci din contră și mereu comentează stilul de viață sau metoda de parenting a copilului lor.
  3. Vinovăția ca metodă de control. Un părinte narcisist vrea să-și domine copiii, vrea să controleze ceea ce fac și va face tot ce îi stă în putință pentru a se asigura de reușita planului. Crearea sentimentelor de vinăvație (ale copilului către părinte) este o metodă extrem de ușoară de manipulare. De exemplu, părintele oferă un cadou copilului și apoi îi cere ceva în schimb. Sentimentul îndatorării funcționează exact ca unul de vinovăție.
  4. O relație competitivă. Un părinte care acționează competitiv în relația cu propriul copil este unul toxic. Adică, în loc să se bucure și să fie mândru de realizările acestuia, un părinte toxic va încerca prin orice mijloace să le diminueze, sabotând acțiunile copilului sau ignorându-i-le.
  5. Pedeapsa, tratamentul tăcerii. O familie sănătoasă ar trebui să poată discuta deschis despre probleme. Dar de multe ori, părintele toxic va ignora imatur copilul și va înceta pur și simplu să vorbească cu acesta pentru a obține ceea ce își dorește.
  6. Glumele duse la extrem. În orice relație, umorul trebuie să fie o componentă esențială care ajută la consolidarea acesteia. Dacă, însă, singura preocupare a părintelui este să râdă constant pe seama copilului, relația devine toxică.
  7. Asumarea responsabilității din partea copilului. Un părinte toxic va da mereu vina pe copil pentru nefericirea lui. El va încerca să-și transforme copilul în cel mai bun prieten pentru ca acesta din urmă să aibă grijă mereu sau să răspundă prompt la nevoile lui emoționale și fizice. Aceste cerințe egoiste îi forțează la un moment dat pe copii să aleagă între părinți și partenerii de viață, îi fac să-și sacrifice nevoile și activitățile, în favoarea celor care le-au dat viață.

 

Citeste si: Plantele de interior absorb chimicalele din aerul din casa

 

Articol exclusiv online, text: Ada Oprea, foto:iStock

Comments

comments

cupluri celebre care au gemeni, nou-nascut

Previous:

Cupluri celebre care au gemeni

divort, cuplu cu probleme

Next:

Cum e mai bine? Căsnicie sau divorț de dragul copiilor

You may also like

Post a new comment