Cum recunoaștem uleiul de măsline de calitate

22 August of 2017

Cum recunoaștem uleiul de măsline de calitate …și tot ce poate face el bun pentru sănătatea noastră

Uleiul de măsline stă la baza bucătă-riei mediteraneene, care trece drept cea mai sănătoasă din lume. Aceasta întrucât uleiul de măsline nu este numai o sur-să de gust și aromă, ci e și un important furnizor de vitamine, polifenoli cu efect antiinflamator și acizi grași nesa–turați care protejează inima.

Origine

Mulți nu suportă un gust și un miros prea puternice: uleiul de măsline prea amar sau prea aspru nu este de bună calitate. Calitatea este determinată de origine și modalitatea de recoltare (manuală, se bat pomii și se culeg măslinele cu mâna, sau cu ajutorul mașinilor).

La fel de importan-tă este prelucrarea. Uleiul valoros se obține prin extra-gere la rece într-o centrifugă sau prin presarea la rece. Masa de măsline nu trebuie să depă-șească în acest proces temperatura de 27°C, altminteri se pierd atât aroma, cât și unii nutrienți importanți.

În cazul recoltării mecanice, chiar dacă fructele sunt culese la un grad mare de coacere, uleiul trebuie purificat chimic la 200°C. Acest ulei rafinat are gust neutru, are un termen de garanție extins și se poate încinge la temperaturi ridicate.

Utilizare

Uleiul de măsline se folo-sește la călit, înăbușit și prăjit. Pentru a nu-l încălzi excesiv, se încinge mai întâi tigaia goală, apoi se toarnă uleiul și se adaugă ingredientele. Este însă păcat să folosim în aceste scopuri uleiuri extra-virgine nobile.

Ele sunt mai potrivite pentru salată, pesto și marinate sau pentru a desăvârși gustul preparatelor  finite.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Un aliment ideal pentru fiecare stare

Next:

Tot ceea ce trebuie sa stii despre masline

You may also like

Post a new comment