Cum reacționezi când copilul se îndrăgostește pentru prima oară

18 January of 2012

Credit foto: Fotolia

Experiența îndrăgostirii este obligatorie pentru maturizare. Chiar dacă ideea în­tâl­nirilor și a relațiilor stârnește în părinți anxietate, spaimă, fră­mântare, panică, părinții joa­că un rol esențial în pregătirea copiilor lor pentru această eta­pă. Uneori, părinții numesc această îndrăgostire „apă de ploaie“, moft, o chestie trecătoa­re. Nu minimalizați! Pentru copil este foarte importantă, solici­tantă și i se întâmplă prima oară. El are nevoie ca părinții să-i fie alături, nu împo­tri­vă sau indiferenți!

Cum îți dai seama că s-a îndrăgostit?
Dacă vedeți că se închide în ca­meră, stă toată ziua la calculator sau dă/primește SMS-uri non-stop, îl/o vezi cu privirea pier­dută, căzut/ă pe gânduri, neatent/ă, sau cu ochii în oglin­dă până ce iese, tresare la auzul telefonului, e clar: s-a îndrăgos­tit. Pe voi vă ignoră, e un semn în plus, nu are rost să insistați, doar țineți cont de următoarele:

Ce aveți voi de făcut
Învață să îți cunoști copilul și pătrunde în lumea lui. Nu este suficient să muncești din greu ca să-i asiguri toate nevoile materiale, el are nevoie de timp și atenție. Dacă este cres­cut cu grijă și comunicare, în adoles­cen­ță nu vei avea probleme
să-ți spună din secretele lui.
Fă cunoștință cu El sau Ea, primii „aleși“ ai copiilor voștri. Este esențial să știți de cine s-a îndrăgostit. Cu siguranță ar trebui să vă vizitați, să îi cunoașteți familia. Nu te arăta dezamăgită ca părinte, nu critica, nu-l judeca pe cel ales dacă nu îți place/ nu întrunește condițiile tale.
Fii mereu pe fază: Ca părinte, tot timpul trebuie să știi ce se întâmplă cu copilul tău.
Cere-le să te informeze, dar nu folosi tehnici de interogare. Nu vei primi detalii. Poți apela la prietenii copiilor să îți mai dea amănunte, dar cu discreție.
Ai încredere în copilul tău! Numai în cazul în care simți/descoperi că o potențială relație ar fi periculoasă, vorbiți mai mult, în așa fel încât să înțeleagă de ce nu îi permiți să continue. Nu fiți prea exigenți când e vorba de ieșit doar în doi; este bine ca băiatul să vină să vă ceară voie și să plece împreună cu fata de la voi de acasă. Bunele inten­ții ale curtezanului sunt cele care con­tează.

 

Oana Pescaru

 

Dacă vrei să afli și restul sfaturilor, dar și cum să procedezi când copilul tău trăiește prima despărțire din viața lui, citește continuarea articolului în numărul 2/2012 al revistei “Ioana”, acum pe piață.

Comments

comments

Previous:

Mos Craciun există sau nu există?

Next:

Părinți relaxați, o rețetă pentru a avea copii fericiți

You may also like

Post a new comment