Cum poți să ai parte de apă caldă în casa de la țară

27 June of 2017

Doar pentru că locuiești la curte, nu înseamnă că nu poți beneficia de tot confortul de care se bucură locuitorii de apartamente. În timp ce accesul la rețeaua de distribuție a gazelor nu poate fi obținut în mod individual, în lipsa unei infrastructuri în localitate, nu este deloc complicat să ai parte de apă caldă în mod curent. Iată care sunt soluțiile.

Pentru a încălzi apa în locuința de la țară, dar și în situația în care ai ales să te debranșezi de la sistemul centralizat de încălzire, pentru mai multă independență, există câteva variante din care poți alege, dintre care cele mai cunoscute sunt: centrala murală, boilerele de diverse tipuri și panourile solare.

Mulți proprietari evită centrala murală, deoarece implică costuri ridicate pentru gaze, în timp ce instalarea panourilor solare necesită de multe ori și accesarea unor fonduri nerambursabile, care să ajute investiția. Acest pas presupune un proces birocratic pe care, de asemenea, mulți preferă să îl evite. Soluția cea mai rapidă și mai eficientă de a obține apă caldă pentru baie și bucătărie rămân boilerele, însă și aici intervine o mică dilemă: ce alegi, boilerul electric sau instantul de apă caldă?

Boilerul electric versus boilerul instant. Care sunt diferențele și ce să alegi

Orice tip de boiler este echipat cu un rezervor în care este menținută constant o cantitate suficientă de apă, care este încălzită în mod continuu. Deoarece aceasta a fost una dintre primele soluții prezente pe piață, numeroși proprietari de locuințe au ales boilerul electric, care are nevoie să fie conectat în permanență la o priză.

În ciuda faptului că încălzește apa eficient și asigură o curgere constantă, acest tip de boiler aduce un consum de energie destul de mare. În plus, funcționând cu termostat, poți avea surpriza neplăcută să rămâi fără apă caldă în mijlocului dușului și să fii nevoită să aștepți câteva minute bune până când apa este reîncălzită la temperatura optimă.

Dacă alegi, în schimb, un instant de apă caldă, cum sunt unele dintre modelele de pe acest site, apa este încălzită mult mai rapid – de aici și denumirea de instant –  iar temperatura ridicată este menținută la un nivel constant, fără a depăși însă anumite limite, grație limitatorului pentru temperatură.

Acest tip de boiler există în două variante – electric sau cu combustibil gazos – și are avantajul de a nu avea nevoie de funcționare continuă, fiind aprins atunci când ai nevoie de apă caldă menajeră. De obicei, în cazul boilerelor instant pe gaz, producătorul furnizează și dispozitivele pentru aprindere, alături de transportul gratuit. Singurul neajuns, asta în cazul în care nu preferai de la început această variantă, este necesitatea instalării a două dispozitive instant separate – unul pentru baie, altul pentru bucătărie.

Costurile diferă în funcție de dotările și de puterea electrică a fiecărui dispozitiv, fiind cuprinse între 264 și 11.450 lei, pentru boilerele instant – cu un preț mediu de aproximativ 650 lei, cum este cazul acestui model.  

Care crezi că este soluția cea mai potrivită pentru încălzirea apei în locuința ta?

 

Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments

casa batraneasca

Previous:

Care sunt reparațiile prin care trece o casă bătrânească

gradinarit

Next:

4 trucuri de grădinărit de ținut minte. Așa vei avea propriul paradis verde  

You may also like

Post a new comment