Cum poți face să dispară teama copilului de doctor

13 July of 2020

Vizita la doctor se poate transforma într-un adevărat coșmar atât pentru tine, ca mamă, cât și pentru copil și, implicit, medic. Frica exteriorizată prin țipete, plânsete, transpirație, dorința de a fugi 
sau de a nu-ți mai da drumul din brațe, dar și alte reacții greu de controlat pot fi prevenite 
dacă acționezi cu tact. 

N
u contează dacă este un control de rutină sau dacă cel mic are nevoie de un tratament, trebuie să înțelegi că e firesc ca prichindelul să aibă multe temeri. Așa că e nevoie doar să te înarmezi cu calm și răbdare când îi explici fiecare detaliu și când îl pregătești, dar ai grijă să faci asta din timp, nu în ziua în care aveți programată vizita în cabinetul medical.

Frici și abordări

Frica de durere este una dintre cele mai comune și mai intense temeri ale celor mici. Analize sau injecții, exsudate sau consultații mai bruște, toate pot alimenta această teamă. Stai de vorbă cu el și explică-i cât de benefic este fiecare procedeu pentru sănătatea lui tocmai ca să nu se îmbolnăvească (mai tare). Și, cel mai important, cu cât stă mai cuminte, cu atât procedura e mai puțin jenantă, iar el scapă mai repede. Nu încerca să-l păcălești, fii onestă cu el; altfel, riști să-și piardă încrederea în tine. Inventează și strategii dacă urmează să facă o injecție, să știe că se va termina rapid: „O să piște cât rostim «Eu sunt cel mai curajos copil din lume»… sau o numărătoare.

Frica de doctor este strâns legată de frica de durere pentru că prichindelul, dacă nu e pregătit dinainte pentru întâlnirea cu medicul, imediat acesta va fi asociat cu sursa durerii, în principal cu injecția. Poți evita acest lucru printr-o rutină – de exemplu, consultul la același medic; chiar și atunci când nu are nevoie de analize sau injecții, ci doar de un control comun, copilul trebuie să învețe că și atunci când ești sănătos trebuie să mergi la doctor. Astfel, el va învăța că nu există un personajul negativ. Ba, mai mult, poți inventa o poveste în care medicul este magicianul care îl vindecă de orice îl doare. Și încearcă, din când în când, să te joci cu el de-a doctorul.

Frica de separare, un alt stimul psihic care îi face pe cei mici să aibă reacții necontrolate, înseamnă, de fapt, probabilitatea de a rămâne singuri cu doctorul, fără protecția ta. Ai grijă să-i spui dinainte că intri cu el în cabinet și că îl vei ține tot timpul de mână tocmai ca să faci frica să dispară.

Frica de necunoscut, așa cum se manifestă uneori la adulți, funcționează identic și la cei mai mici. Un cabinet nou? Un doctor pe care nu-l cunoaște? Proceduri de care nu știe cum vor decurge? Toate acestea instalează o stare de panică. Mai mult, povestește-i în prealabil câteva dintre procedurile la care va fi supus: că va căsca gura și va zice „a-a-a-a“, că medicul îi va pune un bănuț rece pe spate ca să-i asculte inima etc. Toate aceste exemple îl vor calma, pentru că se va simți pregătit. Îi poți lua și jucăriile preferate, ca să se simtă mai relaxat, în prezența altor elemente familiare.

La fel procedezi la medicul stomatolog

Du-l la controale de rutină de la o vârstă fragedă, chiar de pe la doi ani. Iar dacă observi vreo carie, nu aștepta să apară durerea. Pregătește-l dinainte, stai de vorbă cu el având o atitudine pozitivă și arată-i (chiar și într-o animație pe internet) cum cariile distrug dinții și dentistul repară totul. Explică-i și ce se va întâmpla în cabinet la control, menționează-i despre zgomotul ascuțit al frezelor ca să-l obișnuiești cu ideea și să eviți eventuale momente de panică. Alege un medic dentist pediatru care să-i dea timp celui mic să inspecteze ustensilele (alături de o poveste simpatică, ar fi ideal) înainte de controlul/tratamentul propriu-zis.

Sfat: De multe ori, înainte de o consultație necesară, și părintelui îi e teamă. Încearcă să-ți maschezi cât mai bine teama pentru că sentimentele se transmit foarte ușor copiilor și, deși vrei să-i spui o poveste și să-l pregătești și liniștești, vei obține rezultatele opuse.

Alegerea doctorului

E important să faci o documentare, să ceri recomandări și să alegi un medic pediatru răbdător. Înainte să-ți aduci copilul la cabinet, fă-ți timp să discuți cu doctorul despre cel mic, astfel încât să-l pui la curent atât cu temerile, cât și cu pasiunile lui – astfel încât doctorul să-l poată impresiona plăcut chiar din primele minute și să-i câștige imediat încrederea.

Citeste si: 3 femei care au grijă de copilul tău

Articol aparut in revista Ioana, editia luni iulie, sursa foto: unsplash.com, text: Corina Matei

Și nu uita! Mai poți citi revista și în format electronic, pe Magzter, iar abonamentele pentru versiunea tipărită pot fi achiziționate de AICI.

Comments

comments

joaca copiilor

Previous:

Joaca copiilor. Pot parintii sa fie posibili parteneri de joaca?

Montessori, copil fericit, copil, fetita

Next:

10 fraze de inspirație Montessori pe care să le zici copiilor tăi în fiecare zi

You may also like

Post a new comment