Cum poți să scapi de aftele neplăcute

16 November of 2011

Foto: Fotolia


Aftele sunt umflături mi­cuțe, alb-gălbui, înconjurate de zone roșii și dezvoltate în zona limbii, gingiilor, în cerul gurii sau pe partea interioară a obrajilor. Ele produc senzații intense de arsură și mâncărime, precum și durere la mâncat și vorbit în primele zile de la apariție.

De ce apar
Aceste ulcerații afectează mai mult femeile decât băr­bații, variind ca dimensiune de la o gămălie de ac la o monedă mică. Aftele apar în general brusc și de obicei trec până în trei săptămâni. Gura indică cel mai repede o defi­ciență nutritivă, ca urmare a ritmului rapid de reînnoire a celulelor mucoasei bucale.
Aftele pot fi provocate de stres, care determină sistemul imunitar să reacționeze negativ la bacterii prezente, în mod normal, în gură. Apariția aftelor poate fi favorizată și de iritația cavității bucale din cauza unei plombe sau a unui dinte ciobit, mușcării din greșeală a interiorului obrazului, folosirii unei periuțe de dinți aspre sau consumării unor alimente acide, picante sau sărate.

Ce poți face
Deși predispoziția organismului spre a genera afte nu poate fi eliminată, există metode care pot diminua disconfortul produs de apariția acestora. Iată cum poți proceda: Nu consuma alimen­te picante dacă ești pre­dispusă la apariția aftelor. Evită cafeaua și guma de mestecat. Mergi la dentist dacă ai o problemă cu dinții, ce îți poate irita mucoasa bucală. Folosește o periuță de dinți cu peri moi și asigură-ți o igienă bucală bună, spă­lându-te de două ori pe zi. În situații de stres, evită să îți muști interiorul obrazului.
Vitamina C stimulează imunitatea și ajută la vindecarea membranei mucoase a gurii. Echinaceea fortifică sis­temul imunitar și în doze mici poate opri apariția aftelor, la fel ca și consumul regulat de ceapă. Ceapa conține com­puși sulfurici cu proprietăți antiseptice, fiind o sursă bo­gată de quercitină, împiedicând organismul să elibereze substanțe inflamatoare ca reacție la alergeni.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Turismul în sănătate, o soluție modernă

Next:

Crizele de gută

You may also like

Post a new comment