Cum înveți copilul să te asculte?

22 October of 2014

Visul oricărui părinte este să aibă copii cooperanți și înțelegători, fără crize de nervi, urlete și tăvăleli. De multe ori însă realitatea este alta.

© Lsantilli / Fotolia

© Lsantilli / Fotolia

„De câte ori ți-am spus să îți strângi lucrurile de pe pat? Caietele au ajuns pe jos, nimic nu se lipește de tine, oricât aș vorbi!“ Pentru că multor părinți le place să comunice în sens unic, de la părinte la copil, ne-am gândit la câteva explicații și strategii prin care aceștia pot să îi învețe pe copii să asculte în viața de zi cu zi și să aibă o comunicare eficientă cu ei.

Beneficiile ascultării
Abilitățile de comunicare stau la baza construirii unei relații bune cu copilul tău. Atât de multe elemente intervin în relație, încât ascultarea și comunicarea nu sunt întotdeauna simple și ușoare. Aceste tehnici nu asigură faptul că ei vor fi super-ascultători sau că vor fi de acord cu ce spuneți, dar garantează faptul că vor auzi ce le comunicați.
• Conectează-te vizual cu copilul: „Maria, uită-te la mine când vorbim“ sau „Am nevoie de urechile tale acum“. Oferă același limbaj non-verbal când îți asculți copilul.
• Spune-i pe nume. Deschide solicitarea așa: „Laura, te rog frumos să…“
• Folosește stilul „pe scurt și la obiect“. Nu folosi discursuri moralizatoare lungi, explicații la nesfârșit. Nu sunt eficiente, la nicio vârstă, mai ales la preadolescență și adolescență. Spune clar și răspicat ce vrei de la el, fără ocolișuri, fără apropouri.
• Folosește stilul simplu. Învață de la copii, uită-te cum interacționează și comunică unii cu ceilalți. Când copilul arată plictisit, are o privire pierdută, nu mai ești pe aceeași lungime de undă cu el.
• Spune-i să repete ce a auzit de la tine. Dacă nu poate să repete, solicitarea/mesajul este prea lung și prea complicat.
• Fă oferte de nerefuzat. Pentru a evita lupta pentru putere părinte-copil, poți spune  „Îmbracă-te ca să poți ieși să te joci“. Mai exact, oferiți un argument care este în avantajul copilului și îi va fi greu
să vă refuze.
• Fii pozitivă! În loc să spui „Nu fugi“,  încearcă formula „Înăuntru mergem,
 afară alergăm!“. Sau când/atunci. „Când termini cu spălatul pe dinți, atunci citim povestea.“ CÂND merge mai bine decât DACĂ, pentru că îi dai impresia că are de ales.
• Oferă alternativă. De exemplu, o întrebare potrivită ar fi „Ce vrei să faci mai întâi, să te speli pe dinți sau să te îmbraci de culcare?“ Astfel îi vei arăta copilului că părerea lui privind ordinea contează.
• Vorbește la nivelul lui de înțelegere. Cu cât e mai mic, cu atât mai simplu și mai scurt trebuie să fii în exprimare. O greșeală comună a părinților este să întrebe un copil de 3 ani „De ce ai făcut asta?“, este o întrebare la care nu vei primi răspuns, pentru că este peste nivelul lui de înțelegere.
• Vorbește manierat. Și un copil de 3 ani poate spune „Te rog“ și „Mulțumesc“. Cere copilului să fie politicos, dar mai întâi vorbește politicos cu el, la rândul tău. Vorbește copilului tău așa cum vrei să îți vorbească și el ție.
• Formulează mesaje adecvate psihologic. Nu folosi judecăți și amenințări, care pun copilul în defensivă. De exemplu, când spui „Tu ești de vină“, „O să vezi tu ce o să pățești…!“  Formula „tu, tu, tu…“ îl va face să se îndepărteze de tine. Încearcă „Mi-ar plăcea să faci asta…“ sau  „Sunt așa de încântată când faci lucrul ăsta… “
• Orice-ar fi, nu țipa! Când țipi, copiii nu ascultă nimic din ce le spui. Fie devin furioși, fie înlăcrimați și supărați, nicidecum receptivi la spusele tale. Când țipi 
îi demonstrezi copilului tău că ți-ai
 pierdut controlul.
• Ascultă-ți copilul! Uneori copiii nu îți acordă atenție pentru că simt că nimănui nu-i pasă de ei, de nevoile lor, de opinia lor.

Să asculți este o abilitate crucială în viață, dar de multe ori nu i se dă atât de multă atenție pe cât merită. Ascultarea deține o importanță de 50% din comunicare, conform Asociației Internaționale a Ascultării, ea jucând un rol major în viața de toate zilele, pentru toți. Cei care ascultă vor învăța mai eficient și vor avea relații mai bune. Ascultarea este o abilitate care se poate învăța de mic copil și se poate dezvolta pe tot parcursul vieții. De aceea, cu cât un părinte este mai pregătit să-și învețe copilul de mic abilitățile comunicării, cu atât mai bine se va înțelege cu copilul și cu atât îl va pregăti mai bine pentru relațiile cu ceilalți.

psih. Oana Pescaru

Comments

comments

Previous:

Ce ne facem cu violența asupra copiilor?

Next:

Cum tratăm febra copilului mic

You may also like

Post a new comment