Cum ne ferim de 
alimente procesate

02 April of 2018

Ne-am obișnuit să echivalăm „alimentele procesate“ cu „alimente rele“. În realitate însă, lucrurile sunt mult mai nuanțate, deoarece, tehnic vorbind, aproximativ 80% din ce mâncăm este procesat.

Din punct de vedere nutritiv, procesarea cuprinde mai toate procedeele prin care alimentele sunt păstrate comestibile mai mult timp, stabilind un echilibru al stărilor fizico-chimice ale ingredientelor: refrigerarea, fierberea, conservarea sau pasteurizarea. De-a lungul timpului, industria alimentară a descoperit numeroase tehnici de a prelucra produsele naturale pentru a fi mai sigure pentru consum, mai accesibile, mai nutritive sau pur și simplu mai apetisante.

Sunt toate acestea nocive? 
Evident, nu! Dacă nu am congela și nici nu am pasteuriza legumele și fructele, nu am avea cum să ne bucurăm de ele iarna. Lactatele degresate prezintă un risc mai scăzut pentru persoanele cu probleme de greutate sau la nivelul metabolismului grăsimilor. Din ce în ce mai mulți puriști susțin că, pentru a ne asigura de o calitate optimă a mâncării cel mai sigur este să evităm pur și simplu toate procesatele: să consumăm numai legume și fructe de sezon, să evităm conservele și prelucrarea termică și să renunțăm la promisiunile pe care ni le fac „îmbunătățirile“ extravagante aduse alimentelor, deoarece 
acumularea de suplimente alimentare altminteri sănătoase devine ea însăși o povară pentru organism.

Greu de pus în practică aacest lucru, în lumea noastră scumpă și ocupată! 
Ca să nu cădem totuși pradă 
oceanului de toxine produs 
cu entuziasm de industriile de 
specialitate, e bine să ne însușim un scurt ghid de recunoaștere și evitare a celor mai nocive dintre procesate. Regulă generală: cu cât un aliment este mai departe de natură, cu atât mai nociv amenință să fie el pentru sănătatea noastră.

Iată câțiva pași simpli pentru recunoaștere:

1 Dacă nu ai cum să faci abstracție de raionul de congelate, evită măcar semipreparatele care conțin carne, grăsimi, sare și aditivi. La fel, aluaturile, burgerii, tocăturile, plăcintele. Mai bine oprește-te în dreptul legumelor și fructelor congelate crude sau la raionul de pește oceanic congelat.

2 Evită conservele de carne sub toate formele, mai ales pe cele care conțin tocături – sunt aproape sigur aditivate. Nu are sens să consulți lista de aditivi nocivi, alimentele din fața ta pot conține aditivi care încă nu există pe listă. Evită „pateurile“, „burgerii“ și alte substitute vegetale ale unor produse de obicei de origine animală – fiind atât de nenaturale, fii sigură că nu sunt nici prea sănătoase! Cumpără mai bine carne refrigerată la caserolă, adu-o repede acasă și gătește-o pe loc, pentru a nu rămâne prea mult timp la frigider și în contact cu ambalajul de plastic.

3 Ar trebui să-ți stârnească suspiciuni snackurile cu compoziție complexă, gust frust de sare sau iuțeală și termen lung de garanție, fursecurile și prăjiturile care în mod obișnuit ar expira la temperatura camerei în câteva zile sau ore, dar care au înscrise pe ambalaj o valabilitate de cel puțin un an. Evită ingredientele despre care se știe că sunt dăunătoare: 
monoglutamat de sodiu, sirop de fructoză/glucoză, sirop de porumb cu conținut mare de fructoză, îndulcitorii artificiali, coloranții alimentari puternici. Sunt mai sigure pâinicile și covrigii din cereale integrale, drojdie și apă, precum și prăjiturelele artizanale cu aspect „de casă“ și termen de garanție scurt.

4 Dacă pe o etichetă de mezel dai de amidon sau gelatină, abandonează-l. Acești coagulanți nu au ce căuta în carne, iar combinația este extrem de păgubitoare pentru organism. În general, sunt de preferat acele mezeluri în care poți vedea fibra de carne. Nu cumpăra din supermarket parizer, mortadella, crenvurști sau lebăr; dacă ții la ele, dar și la tine, fă o vizită la un târg unde vin producători tradiționali sau la magazinele de delicatese proaspete!

5 Nu neglija prețul! În multe situații, el este un indiciu bun asupra calității: evită la supermarket mierea foarte ieftină și produsele despre care știi că sunt procesate intens și sunt totuși foarte ieftine. Prețul ridicat nu este un indiciu al calității, dar cel foarte scăzut 
poate fi un indiciu al lipsei calității. Asta nu înseamnă că nu poți procura alimente de calitate la prețuri mici: probabilitatea ca ele să fie bune crește cu cât ele sunt mai aproape de natură.

6 Nu cumpăra fructe și legume exotice foarte verzi, intacte – cele care prezintă urme de coacere și mici imperfecțiuni sunt mai naturale: nu au fost conservate cu toxine!

Alimente procesate

  •   fructele și legumele conservate și congelate;
  •   alimentele naturale crude ambalate (cereale, carne etc.);
  •   alimentele tratate pentru a-și modifica proprietățile (lapte degresat sau cel îmbogățit cu calciu, spre exemplu;
  •   alimentele fortificate cu nutrienți pe care în mod normal nu le conțin sau care se găsesc în cantitate infimă, cum ar fi iaurtul cu fibre, ouăle cu vitamina D și acizi grași omega 3 etc.

 

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Oul, alimentul miraculos, complet si mereu binefacator

Next:

Avitaminoza, dusman primavaratic

You may also like

Post a new comment