Cum ne ajută uleiul din semințe de cânepă să scăpăm de boli

26 January of 2017

Mai puţin cunoscut pe piaţa românească, uleiul extravirgin din seminţe de cânepă are o mulţime de proprietăţi terapeutice şi aduce organismului numai beneficii.

Folosit, iniţial, ca supliment dietetic în practica medicală, uleiul extravirgin de ulei de cânepă este din ce în ce mai utilizat în bucătărie. Bogat în acizi graşi esenţiali polinesaturaţi Omega 3 şi Omega 6, acest ulei are, oarecum, gust de nucă şi poate fi adăugat în salate, paste, orez sau la preparatele din peşte.

Echilibrează metabolismul

Uleiul de cânepă poate spori reacţia sistemului imunitar, în acest mod fiind prevenite o serie de boli. Mai mult, ajută în tratarea unor dezechilibre metabolice. În plus, are şi proprietatea de a contribui la tratarea unor afecţiuni dermatologice.

Scade colesterolul şi reglează tensiunea

Uleiul extravirgin din seminţe de cânepă poate preveni apariţia bolilor cardiovasculare pentru că are proprietatea de a reduce nivelul colesterolului şi al trigliceridelor şi de a regla tensiunea arterială. Există anumite studii clinice care au dovedit că bolile astmatice, afecţiunile respiratorii şi patologiile gastrointestinale pot fi vindecate cu ulei extravirgin de seminţe de cânepă.

Efect antiinflamator

Acidul gamma-linoleic conținut de uleiul de cânepă ameliorează procesele inflamatorii. Acesta este un precursor al prostaglandinei, o substanță cu rol hormonal în controlarea inflamației. Mai mult, folosirea cannabidiol (o varietate de ulei de cânepă înfrățită cu canabisul din care au fost scoase substanțele psihoactive) ajută la tratarea sclerozei multiple, o boală cauzată de inflamații.

Protector al sistemului nervos

Pentru a demonstra rolul protector al uleiului de cânepă s-au făcut mai multe studii, rezultatele fiind promițătoare. Un studiu realizat pe 214 persoane a concluzionat că o doză cuprinsă între 0,9 și 2,5 g ulei de cânepă pe kilogram corp a fost de ajuns pentru a reduce frecvența medie a crizelor motoare de epilepsie cu 36,5%. Un alt studiu a arătat că acest ulei reduce crizele copiilor cu sindrom Dravet (tulburare de natură epileptică, rezistentă la tratament medicamentos și caracterizată de letalitate ridicată). Mai mult, consumul de ulei de cânepă a redus intensitatea simptomelor bolii Parkinson, oferind o calitate mai bună a vieții și un somn odihnitor, și a scăzut riscul de dezvoltare a unor inflamații care pe termen lung duc la Alzheimer.

Reduce riscul de diabet

Într-un studiu restrâns, oamenii de știință au analizat rolul uleiului de cânepă în scăderea riscului de apariție a diabetului. Rezultatele au fost promițătoare – riscul a fost redus cu până la 56%.

Citeste si:

Comments

comments

Previous:

Dovedite de medici. 4 obiceiuri care îți garantează o dantură sănătoasă și strălucitor de albă

Next:

Dureri de cap
 sau migrene?

You may also like

Post a new comment