Cum îți poate salva terapia de cuplu căsnicia

22 September of 2020

Peste tot în lume divorțul a ajuns o soluție de care auzi la tot pasul. În România, 1 din 4 cupluri divorțează, iar rata despărțirilor crește alarmant.

Pe vremuri, existau o mulțime de prejudecăți legate de divorț, iar multe cupluri erau nevoite să trăiască împreună ca într-o închisoare pe viață, într-o stare de continuă nefericire.

Astăzi, nu mai suntem obligați nici de legi, nici de societate să rămânem într-o relație care nu ne împlinește, însă asta nu înseamnă că despărțirea trebuie să fie prima soluție în cazul unor nemulțumiri minore.

Citește și: Divorțul vs căsătoria nefericită. 6 motive pentru care divorțul este de preferat

Când cei doi nu-și pot rezolva singuri problemele, pot să apeleze la ajutor extern ca să se regăsească și să continue împreună pe același drum. Din păcate însă, foarte puțină lume apelează la ajutorul specialistului în cadrul terapiei de cuplu.

Mai multe despre acest subiect sensibil am discutat cu Liviu Elefterie, psihoterapeut Flixi Brand (flixi.ro).

Este luată în serios în România terapia de cuplu, comparativ cu alte țări?

Terapia de cuplu este încă o noțiune nouă pentru români, însă tot mai mulți încep să realizeze că vizitele în cuplu la psihoterapeut le pot îmbunătăți considerabil viața împreună. Problema este însă, la fel ca în alte ramuri ale medicinei, faptul că multe cupluri ajung să apeleze la o astfel de terapie foarte târziu, atunci când situația este mult mai greu de adus la normal. Încă există o stigmă legată de psihoterapia de orice fel, însă lucrurile progresează și suntem optimiști.

Care sunt semnele că ar trebui să apelezi la terapia de cuplu?

În momentul în care simțim că există un dezechilibru de „putere“, în momentul în care unul din parteneri are mai multe „drepturi“ decât celălalt, atunci, în mod clar, e nevoie să ne îndreptăm spre terapia de cuplu. Însă situația cel mai des întâlnită este când unul din cei doi parteneri deja a trădat într-un fel sau altul încrederea celuilalt.

 Alte situații sunt atunci când certurile ajung să fie foarte dese, când a dispărut comunicarea, când există probleme intime sau când cuplul a trecut printr-o traumă comună ce a schimbat fundamental felul în care cei doi interacționează.

Citește și: Punem problemele cuplului sub lupă

Femeile sunt mai deschise către terapie, dar bărbații parcă se tem de ea. De ce se întâmplă asta?

Bărbații nu se tem neapărat de terapia în cuplu, ci mulți au crescut într-un mediu în care au tot auzit de la părinți îndemnuri precum „nu mai plânge ca o fetiță“, au fost crescuți în ideea că emoțiile și sentimentele sunt o slăbiciune pentru un bărbat și, atunci, pur și simplu nu-i văd utilitatea.

Bărbații sunt diferiți din punct de vedere mental și nu discută despre sentimente și vulnerabilități nici cu cei mai apropiați prieteni, pentru că le văd ca pe o trăsătură feminină. Inevitabil, terapia este orientată către femei, fiindcă ele au o înclinație naturală de a-și exprima verbal problemele. Prin urmare, în majoritatea cazurilor va fi mai dificil de convins un bărbat să-și exprime cele mai intime gânduri în fața unui străin.

În ce constă o ședință?

În general, primele ședințe sunt dedicate aflării de informații defnitorii despre cei doi. Apoi, în baza acestor informații, terapeutul va încerca să ajungă la rădăcina problemelor cuplului, pentru a putea ulterior să le traseze acestora niște scopuri clare pe termen scurt și pe termen lung.

Fiecare cuplu are particularități, așadar terapeutul va trebui să înțeleagă pe deplin fiecare situație în parte înainte de a propune soluții. Noi am inițiat un program de psihoterapie și sport în cuplu, care face mai ușoară comunicarea inclusiv nonverbală între cei doi.

Întotdeauna sunt prezenți ambii parteneri?

Pot exista etape ale terapiei de cuplu în care nu este nevoie ca ambii parteneri să fie de față, însă este obligatoriu ca ambii să fie de acord cu acest lucru. Deși sesiunile în cuplu rămân baza acestei forme de terapie, sunt situații în care un membru al cuplului trebuie să lucreze cu terapeutul la un anumit aspect la care celălalt nu are lacune. O altă situație este când o persoană din cuplu trebuie să își rezolve niște probleme de încredere ce au rădăcina undeva în trecut.

Cât de frecvent trebuie să vină un cuplu la terapie?

Frecvența vizitelor variază în funcție de terapeut și de natura fiecărui cuplu în parte, însă în general se recomandă sesiuni săptămânale în primele 4-6 săptămâni. Ulterior, frecvența poate fi reevaluată în funcție de progresul înregistrat. Vizitele făcute mai rar pot crea senzația că fiecare ședință este un nou început, în loc să fie o continuare a muncii depuse în ședințele precedente.

Interviu realizat de Andreea Cohuț/Sursă foto: iStock

Comments

comments

cuplu separat, el si ea care stau cu spatele, indiferenta, moare dragostea

Previous:

De ce moare dragostea? Cele mai comune motive

cuplu fericit, cuplu care danseaza, armonia in cuplu

Next:

Cum să menții armonia în cuplu și câteva detalii esențiale

You may also like

Post a new comment