Cum îţi poate afecta primăvara sănătatea

01 March of 2020

A mai trecut o iarnă peste noi. Am izbândit și am trecut într-un alt anotimp, cel al renașterii. Însă primăvara nu înseamnă doar floricele şi fluturaşi, ci o serie de boli care se pot agrava. Iată ce pericole te pândesc în acest sezon și care sunt cele mai bune măsuri prin care limitezi, previi și elimini problemele de sănătate primăvara.

Umiditatea şi fluctuaţiile presiunii atmosferice, alături de polen şi praf, sunt doar câţiva dintre factorii ce generaeză sau agravează o serie  de boli, odată cu sosirea primăverii. De asemenea, pe fondul oboselii fizice instalate pe durata  iernii, a deficitului de minerale și vitamine, persoanele care sufera de astm sau de ulcer, spre exemplu, pot constata o agravare a simptomelor acestor boli. Şi, nu în ultimul rând, acumularea de toxine şi dieta săracă din timpul iernii, au secătuit organismul. Persoanele sănătoase se adaptează relativ uşor la schimbarea anotimpului, însă cele care au o imunitate mai scăzută au risc sporit de îmbolnăvire.

Iată care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate care pot să apară primăvara.

Astenia

Vă simţiţi obosiţi şi irascibili şi aveţi frecvente dureri de cap? Este foarte posibil să vă fi afectate astenia de primăvară. Această tulburare depresiv-anxioasă se poate transforma într-o veritabilă depresie dacă nu recurgeţi des la plimbări în aer liber, nu faceţi sport şi nu luaţi vitamine şi minerale. Lumina, mișacrea și o dieta cat mai colorată sunt leacul asteniei. În plus încearcă să dormi suficient și bucur-te de fiecare zi cu soare.

Alergia

Polenul, poluarea şi acarienii sunt principalii factori  ce favorizează alergiile. În organismul nostru se declanşează o reacție de autoimunizare şi apare o inflamaţie la nivelul ţesuturilor, cu bariere contra unor substanţe care nu sunt tolerate. Polenurile afectează, în general, mucoasa nazală şi ocular, dar pot apărea şi urticarii sau probleme mai serioase în cazul încare există boli preexistente, cum este asmul sau alte boli autoimune.

Soluția o reprezintă măsurile profilactice și creșterea rezistenței organismului la factorii alergeni. Sfaturile sunt personalizate de la caz la ca, iar cel mai bun ajutor este medicul alergolog.

Astm

Şi căile respiratorii se pot inflama din pricina polenului şi pot apărea crize de astm. Afecţiunea se poate agrava continuu dacă vă expuneţi continuu la alergeni. Atacurile se manifestă mai ales dimineaţa devreme, criza durând de la câteva ore, la câteva zile. Tratementele specifice în perioada de primăvară sunt eficiente și din nou este necesar ca cei care au probleme să respecte cu strictețe sfatul și indicațiile medicului.

Nu risca și nu face nici un fel de terapii după ureche. Nici tratamentele naturiste nu sunt recomandate celor care suferă de astm, pentru că boala poate lua aspecte extrem de grave.

Viroze

Foarte frecvente primăvara, virozele respiratorii afectează mai ales copiii şi vârstnicii. Durerea în gât, dar şi tusea sunt simptome specifice virozelor respiratorii. Tratamentele sunt de regulă doar cele simptomatice, nu sunt utile antibioticele. măsurile de prevenție clasice (spălatul pe mâni, regulile de igienă când vine vorba de tuse și strănut sunt elemente de bază) sunt necesare și în primele luni de primăvară.

Boli contagioase

S-a probat statistic că riscul de transmitere al bolilor contagioase crește primăvara. Astfel afecțiuni virale precum difteria, infecții meningococice și streptococice (meningite, angine), dar și oreion, rujeolă, rubeolă, varicelă au o incidență crescută în lunile de primăvară.cauzele sunt legate de creșterea virulenței agenților patogeni, ca urmare a temperaturilor de primăvară, iar pe de alta terenul fragil al imunității după perioada de iarnă.

Și hepatita de tip A este una din efecțiunile cu incidență mai mare primăvară, iar în cazul acestei boli, igiena este o măsură care poate preveni boala în proporție de 90%.

Boli cronice

Schimbarea de anotimp, ceea ce implică schimbarea ritmului de viață, a alimentației, dar și a unor procese metabolice și hormonale care țin în mod strict de raportul lumină/întuneric pot agrava sau accentua simptomatologia uneo afecțiuni cronice. Astfel problemele gastrointestinale pot avea un puseu primăvara (ulcere gastrice, afecțiuni biliare). Nu sunt ocolite de momente mai puțin plăcute provocate de boală nici cardiacii și persoanele cu tensiune variabilă. Unele probleme ginecologice s epot acutiza primăvara ca urmare a dezechilibrelor hormonilor feminini. partea bună este ca aceste probleme se recuperează rapid și de cele mai multe ori o dietă corectă, mișcarea fizica ușoară și un tonus psihic bun, sunt cele mai bune tratamente.

 

Citeste si:

sursa foto: pixabay.com/Articol exclusiv online: Otilia Ignat

Comments

comments

Previous:

Epidemia de coronavirus și cele mai bune măsuri de protecție

Next:

Cum faci față alergiilor de primăvară

You may also like

Post a new comment