Cum îți înveți copilul aflat în adolescență să se îmbrace potrivit

31 October of 2017

Vestimentația adolescenților este, adeseori, subiect de ceartă între copii și părinți. Această perioadă este însă una de experimente, în care adolescenții își caută identitatea, învață ce le place, ce li se potrivește și își definesc personalitatea.

Psihologii le recomandă părinților să nu facă o tragedie atunci când copilul lor adolescent vrea să își vopsească părul verde sau să abordeze un stil vestimentar prin care să epateze. Ceea ce este indicat să faci, în schimb, este să îi ghidezi și să îi ajuți să își descopere stilul personal, astfel încât ambii să fiți mulțumiți de rezultat. Iată câteva sfaturi despre cum poți aborda situația și îți poți convinge adolescentul să se îmbrace în stilul său personal, dar potrivit pentru orice ocazie:

Arată-i haine și încălțări la modă, dar care îți plac și ție

Compromisul este poate cea mai bună metodă de a crea o punte de legătură între gusturile tale și cele ale copilului tău. Poate ți se pare imposibil să găsești vreun numitor comun între hainele pe care ai vrea tu să le poarte și ținutele alese de el, însă vei fi surprinsă să afli că se poate. De exemplu, dacă arunci o privire peste aceste modele de ghete pentru barbati, moderne și de calitate, vei observa că acestea sunt extrem de populare printre tineri și arată impecabil. Cu siguranță niște astfel de modele sunt și pe placul tău și, în plus, sunt de sezon.

La fel poți proceda și cu fiica ta adolescentă. Caută întâi niște rochii, paltoane, fuste, bluze sau pantofi care ți se par potrivite pentru vârsta și personalitatea ei, apoi arată-i câteva exemple. Porniți din acest punct și veți ajunge cu siguranță la o înțelegere pe care să o agereați amândouă.

Pune-te la curent cu locurile din care își cumpără ei haine

Adolescenții au magazinele lor preferate, care simt că îi reprezintă cel mai bine, și le consideră „învechite” pe cele care nu comercializează haine pe gustul lor. De aceea, primul lucru pe care îl poți face este să te pui la curent cu tendințele vestimentare, apoi cu locurile lor preferate. Astfel, vei putea să îi propui o sesiune de shopping fără teama că te va refuza. De asemenea, copilul tău va aprecia eforturile pe care le faci pentru a-l înțelege și faptul că nu insiști să îl faci să se schimbe.

Nu insista să îi schimbi stilul – acest lucru nu se va întâmpla

Cu cât insiști mai mult pe lângă copilul tău să se îmbrace într-un anume fel, cu atât te vei lovi de refuzuri mai ferme. La vârsta adolescenței, copiii au impresia că multe dintre lucrurile pe care părinții lor le apreciază sunt demodate și, pe lângă acest lucru, nu ar vrea nici în ruptul capului ca prietenii lor să afle cine le alege hainele. Psihologii ne liniștesc însă și ne asigură că o astfel de etapă este normală în adolescență și că, în timp, lucrurile vor reveni pe făgașul lor normal.

Asigură-ți copilul că îi respecți independența și personalitatea și nu îl obliga să poarte anumite haine, chiar dacă nu ești în totalitate de acord cu ținutele pe care le alege. Astfel, vei avea mai multe șanse de succes decât dacă îți impui voința cu forța.

Explică-i de ce este important pentru tine ca el să se îmbrace decent

În cazul adolescentelor, ținutele ultra-mulate, fustele și rochiile prea scurte sau bluzele cu decolteuri adânci reprezintă motiv de ceartă cu părinții. Asta în timp ce discuțiile cu băieții sunt legate mai degrabă de lungimea părului, a bărbii sau starea hainelor purtate. Cum orice discuție pe tema decenței unei ținute duce, de obicei, la certuri, cel mai bine este să încerci să îi explici adolescentului tău de ce nu este indicat să poarte haine extrem de provocatoare sau cu un aspect ponosit.

Ascultă-i în schimb argumentele și roagă-l să îți arate de unde îi vine inspirația. Reține că cel mai important nu este ca unul dintre voi să „câștige” cearta, ci să ajungeți la un compromis, ceea ce înseamnă că va trebui să fii pregătită inclusiv să mai lași de la tine, într-o astfel de situație.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Pressmaster

Comments

comments

Previous:

Cum îți înveți copilul sa te asculte

lucru de acasa

Next:

4 tehnici cu adevărat utile pentru a evita capcanele lucratului de acasă

You may also like

Post a new comment