Cum îți dai seama că ești abuzat emoțional în relația ta

01 August of 2019

Cum îți dai seama că ești abuzat emoțional în relația ta – Oricine știe că abuzul, de orice fel, nu trebuie tolerat, sub nicio formă. Cea mai proastă parte este că abuzul emoțional este una dintre cele mai grave forme ale abuzurilor. Și asta pentru că este greu de detectat și de recunoscut, iar pentru a-l îndepărta trebuie mai întâi să accepți existența acestuia. Dacă te regăsești în lucruri de mai jos, este cazul să-ți pui un semn de întrebare în privința omului alături de care îți petreci timpul.

Partenerul nu îți respectă visurile, speranțele sau dorințele

Mai mult, le consideră inutile. Uneori face tot ce-i stă în putință să le zădărnicească sau să te facă să renunți. Tot ce trebuie să știi este că puterea de decizie se află doar în mâinile tale. Asupra lucrurilor din viața ta, ești singurul care poate lua decizii. Idealurile tale sunt ale tale și atât. Iar lucrurile pe care le ai de dus la bun sfârșit trebuie să le duci.

Frica, umilinta, scaderea stimei de sine sunt doar cateva dintre efectele imediate, care ar trebui sa puna pe ganduri. Cate dintre victime reusesc insa sa se desprinda de o relatie nociva, in care abuzul emotional face legea? Din pacate, de cele mai multe ori, constientizarea abuzului este foarte tarzie si de aceea, recuperarea emotionala, atat cat este ea posibila, este din ce in ce mai grea.

Abuzul emotional nu vine doar din partea partenerului si nu afecteaza doar femeile. Victime pot sa fie in egala masura barbatii, dar mai ales copiii, iar cei care comit abuzul emotional sa fie parintii.

Care sunt semnele care arata si descriu un abuz emotional

1. Eziti sa-i spui partenerului tau despre lucruri banale , cum ar fi faptul ca ai zgariat masina sau ca seful tau ti-a cerut sa stai peste program, pentru ca iti este frica de reactia lui.
2. In conversatiile pe care le aveti, partenerul tau te face sa te simti adesea stupid.
3. Preferi sa fii tot timpul la dispozitia partenerului tau, pentru a evita orice fel de disputa.
4. Iti este jena sa inviti prieteni sau membri ai familiei la voi, pentru ca iti este teama ca te va umili in fata lor.
5. Te intrebi adesea daca nu cumva tu esti cea vinovata , cea care are o problema.

6. Atunci cand ii vorbesti despre o reusita de-a ta, o promovare sau orice altceva, partenerul tau gaseste motive sa rada de tine in loc sa te aprecieze cu adevarat.
7. Te simti adesea neajutorata , ca si cum ai fi prizoniera in propria relatie.
8. Partenerul tau te trateaza ca pe un obiect, ca pe o proprietate personala si nu ca pe o persoana care are sentimente.
9. Partenerul tau controleaza foarte strict totul: bani, telefon, masina, intalniri pe care le ai cu alte persoane etc.
10. Atunci cand incerci sa ripostezi, partenerul tau iti reproseaza ca ai un comportament absurd si se justifica spunandu-ti ca daca nu ai fi intr-un anume fel, nu s-ar comporta cu tine cum o face, altfel spus, vina iti apartine .

11. Ai inceput sa te simti o persoana inutila si irecuperabila, asa cum, de altfel, iti subliniaza partenerul tau ori de cate ori are ocazia.
12. Ai tot timpul tendinta de a face totul pentru a-ti multumi partenerul, indiferent cat de umilitor ar fi acest lucru.
13. Te simti izolata de ceilalti, pentru ca partenerul tau te-a convins ca, de fapt, prietenii si familia sunt cei care abuzeaza de tine si nu el.
14. Ai inceput sa crezi ca meriti sa fii tratata astfel si sa consideri ca daca nu ai fi o persoana atat de plina de defecte si el te-ar trata altfel.
15. Ii gasesti intotdeauna scuze pentru ceea ce face si pentru ceea ce spune, iar atunci cand crezi ca el se simte incofortabil intr-o conversatie esti gata sa-l convingi ca tu ai gresit si ca el nu are nici o vina.

Abuzul emotional afecteaza echilibrul victimelor pe termen lung, poate duce la depresie, iar daca este manifestat asupra copiilor va duce la pierderea increderii in fortele proprii, imaturitate emotionala, instabilitate psihica si un comportament auto-distructiv.

Citeste si:

Comments

comments

Previous:

Compromisul – cât de mult și până unde

sfaturi sarcina

Next:

Ultimul trimestru de sarcină – 5 sfaturi care îl vor face mai ușor

You may also like

Post a new comment