Cum îi învăţați pe copii să fie mereu politicoși?

12 March of 2019

Pe măsură ce cresc, copiii educați vor să fie politicoși și să arate tuturor ce maniere alese au

Cei şapte ani de acasă nu sunt doar o vorbă românească, ci un adevăr psihologic. Cu cât începeți mai repede educaţia copiilor dvs., pentru a-i învăța să se comporte respectuos și să aibă maniere elegante, cu atât  şansele de a avea copii educați cresc. Bazele educaţiei se pun în perioada de început a copilăriei.

Într-o lume în care este prezentă violenţa verbală şi fizică, iar respectul faţă de celălalt este din ce în ce mai alterat, sigur că educația copilului nu este o misiune uşoară pentru părinţi.

Partea bună este însă că fiecare copil poate fi capabil de maniere frumoase, la orice vârstă. Nu vă puteţi aştepta din partea micuțului să se poarte întotdeauna impecabil, dar puteţi măcar să-l obişnuiţi cu practicarea bunelor maniere. Astfel, veţi pune bazele interacţiunilor sociale, pozitive, de timpuriu.

Începeţi de la cele mai mici vârste

Copiii de 18 luni percep deja regulile politeţii. Ei nu pot înţelege pe deplin ceea ce le spuneţi, dar pricep mesajul, în general.

Puteţi introduce manierele în practica de zi cu zi, de la prima copilărie. Dacă micuțul dvs. vrea să vă dea ursuleţul preferat, nu rămâne decât să îi răspundeţi entuziastă şi cu un zâmbet: „Mulţumesc!“. Când familia se strânge la masă, asiguraţi-vă că spuneţi pentru a vă auzi cel mic, formulele „Te rog“‚ „Se poate?“ sau „Îți mulțumesc!“

A învăţa regulile de politeţe este mai uşor pentru copiii dvs. când ele se practică în casă, pentru că imitaţia este o funcţie importantă a învăţării.

Capacități, în funcție de fiecare vârstă

La doi ani şi jumătate: pot folosi cuvinte cheie, „Mulţumesc“ sau să ceară permisiunea sau cel puţin să ştie ce au voie şi ce nu.

La trei ani: ştiu să salute, dar nu se exprimă spontan încă. Pot să stea aşezaţi la masă,
fără să se plimbe, să se spele pe mâini. Se fixează „Te rog“ şi „Mulţumesc“.

La patru ani: pot să mulţumească dacă au primit un cadou. Dacă mănîncă împreună cu alți membri ai familiei, le este greu să stea liniştiți la masă.

La cinci ani: se uită în ochii adultului, au contact vizual bun și  pot să dea mâna, pot să răspundă la telefon. Învaţă să împartă cu ceilalţi copii, să se gândească şi la alţii în anumite momente și să ofere cadouri.

Copilul de cinci ani cunoaşte foarte bine regulile de politeţe şi de bună purtare, dar uită să le aplice şi trebuie să îi fie reamintite adesea.

În continuare, la grădiniţă învaţă şi alte reguli de politeţe, să ridice mâna, să îşi aştepte rândul, să stea liniştit.

Prezentarea regulilor de bună purtare

Puteţi pune manierele în context. Explicaţi-le copiilor că atunci când ajutaţi – să treacă strada un bătrân sau pe cei săraci, vă simţiţi mai bine. Dacă vorbiţi cu copilul dvs. despre aceste sentimente, poate pricepe, chiar dacă nu înţelege exact despre ce este vorba.

Luaţi în considerare temperamentul copiilor. Unii copii  sunt foarte sociabili şi salută pe toată lumea. Alţii sunt mai lenţi, se încălzesc mai încet, intră mai greu în contact cu alte persoane. Un copil mai timid, căruia nu-i place să fie în centrul atenţiei, poate să şoptească la ureche „Te rog“ şi să pună părintele să transmită mesajul mai departe. Ceea ce este tot un comportament politicos.

Începeţi cu regulile simple de la masă. Copiii mai mici nu au capacitatea emoţională şi motorie de a sta la masă liniştiţi, ca un adult, şi nici să folosească așa cum trebuie tacâmurile. Dar acestea se învaţă pas cu pas. Pentru ca cel mic să înveţe eticheta la masă, începeţi cu o singură regulă şi apoi introduceţi‑le rând pe rând pe celelalte.

De exemplu: mai întâi, spuneţi „Când mănânci, stai la masă!“ sau „Nu pune picioarele pe masă!“ sau „Nu te scobi în nas!“ etc. Repetaţi până ce și-a însușit această regulă.

Eticheta la vârsta preşcolară

La această vârstă, copiii îşi îmbunătăţesc capacităţile de memorare şi limbaj şi este mai uşor pentru ei să înveţe bunele maniere.

Ce puteţi să îi învăţaţi?

Interveniţi când este necesar. Dacă micuțul dvs. ia o jucărie de la un altul, opriţi-l şi insistaţi să i-o dea înapoi. Spuneţi-i că, dacă nu o dă î-napoi, va suporta consecinţele.

Folosiţi personaje din filme, cărţi, pentru a exemplifica conduite pozitive şi negative.

Oferiţi recompense. Dacă copilul dvs. spune „Te rog“ în mod spontan, încurajaţi-l. Dacă spune „Te rog, mai vreau struguri“, puteţi să-i oferiţi, ca recompensă pentru faptul că a cerut politicos.

Încercaţi jocuri de simulare. De exemplu, puneţi masa cu copilul şi folosiţi jucăriile drept invitaţi. Practicând în joc ritualurile simple ale mesei, să nu începeţi să mâncaţi până ce nu are fiecare în faţă ceva, pentru a-l lăsa pe cel mic să învețe cum se aranjează corect masa.

Asiguraţi supervizarea. Copiii învaţă prin repetiţie, aşa că fiţi pregătită să îi învăţaţi manierele consistent. Dacă este vreo problemă, exercitaţi-vă autoritatea parentală.

Vârsta şcolară și problemele care apar

Cu cât copiii cresc, cu atât sunt mai apţi să urmeze instrucţiunile şi, cu timpul, să înceapă să le placă să fie politicoşi şi să arate lumii ce maniere alese au.

Pentru a îmbunătăţi manierele copiilor dvs., ar fi bine să discutaţi împreună aşteptările pe care le aveţi de la ei în privinţa bunei purtări. Întreba–ţi-i şi pe micuți ce consideră că ar fi potrivit din punctul lor de vedere. Ascultaţi ce spune copilul dvs. că îi este greu să facă. De exemplu, dacă termină de mâncat înaintea dvs. şi vrea să plece de la masă, lăsaţi-l să se joace pe scaun, dar să rămână acolo.

Odată cu şcolarizarea, dezvoltarea manierelor frumoase se îmbunătăţește, iar cele deja asimilate se fixează. Astfel, cei mici vor şti să își aştepte rândul, să ridice mâna dacă vor să vorbească, să fie politicoşi cu profesorii, iar băieții, când mai cresc, trebuie învățați să se poarte frumos cu fetele.

Tot acest proces de acumulare va fi supravegheat de către părinţi.

Menţineţi limitele în relaţia cu copiii

Dacă piticii dvs. vorbesc urât sau nepoliticos, spuneţi-le că nu este acceptabil un asemenea comportament. Faceţi diferenţa între ceea ce poate fi trecut cu vederea şi ceea ce este inacceptabil încă de la început.

Dacă sunteţi indiferenţi sau dacă nu luaţi în serios gesturile şi comportamentele nepoliticoase ale celor mici, veţi avea de suferit de pe urma acestei atitudini odată cu trecerea timpului.

Sfaturi cheie pentru a creşte un copil politicos:

• Practicaţi politeţea cu răbdare. Cea mai uşoară modalitate de a ajuta copiii să înveţe eticheta este de a o practica într-un mod relaxat şi confortabil. Eticheta de la masă, cum să vorbească cu adulţii şi prezentarea lor celorlalţi sunt abilităţi care trebuie repetate în permanență.

• Fiţi un model în permanenţă. Pentru a învăţa cum să se poarte, copiii ar trebui să vadă că oamenii pe care îi respectă şi îi admiră arată aceste calităţi. Să îi respecţi pe ceilalţi, să dai locul în autobuz unui bătrân, să îl ajuţi să treacă strada sunt gesturi pe care copiii le învaţă prin imitaţie, dacă îi văd pe adulţi făcând asta.

• Arătaţi-le beneficiile pe care le au dacă se poartă frumos, pentru a înţelege de ce este nevoie să fie curtenitori.

• Limitaţi expunerea la televizor, atunci când convingerile şi opiniile dvs. nu corespund cu cele prezentate în reclame, filme, internet. Explicaţi-le copiilor: ceea ce se întâmplă în lumea exterioară şi în alte familii nu este o regulă acceptabilă în familia dvs.

• Faceţi o mini-bibliotecă cu cărţi despre bunele maniere. În funcţie de vârsta şi nivelul de înţelegere al copilului, puteţi apela în pemanenţă la informaţiile scrise.

Succes și multe realizări în creşterea cât mai manierată a celor mici!

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

cadouri nou nascut

Previous:

Idei de cadouri pentru un nou născut

Next:

Sa traim inteligent. Sfaturi pentru toata lumea

You may also like

Post a new comment