Cum e să fii mamă singură. De la excepții la normalitate

07 September of 2015

Pentru că așa vor sau pentru că viața le-a adus în această situație, din ce în ce mai multe femei aleg să aibă și să crească copii singure, fără un bărbat alături. Și în fapt este un lucru normal și firesc, care nu trebuie judecat în nici un fel!

Pentru cei mai mulți oameni, a avea o familie și mai ales copii reprezintă realizarea cea mai de preț în viață. Se întâmplă uneori ca unul dintre cei doi soți fie să părăsească familia, fie să înceteze din viață prematur, iar părintele rămas este nevoit să aibă grijă singur de copii.

Însă de câțiva ani se înregistrează, în societățile civilizate, tendința din ce în ce mai pronunțată ca femeile să aibă copii fără a fi căsătorite, copii pe care-i cresc singure sau cu ajutorul părinților și rudelor.

În contextul socio-economic care permite femeilor să aibă un serviciu bine plătit și un statut social bun, din ce în ce mai multe femei capătă autonomie financiară și un grad mai mare de indepen­dență psihică.

Căsătorită? Nu neapărat!

Fără a fi nevoite să depindă nici de familia de proveniență, nici de un soț, femeile de azi nu mai resimt căsătoria ca pe o necesitate, ci mai degrabă o privesc ca pe o uniune liberă, bazată pe atracție, pe dragoste. Mai mult, vrând-nevrând, aceste femei independente din multe puncte de vedere, de obicei puternice și cu stimă mare de sine, fie nu doresc să încheie o căsătorie, fie sunt ocolite de bărbați.

Ajunse la maturitatea fizică, emoțională, intelectuală și financiară și dornice de a avea o familie, multe dintre ele acceptă și chiar aleg să aibă copii pe care să-i crească singure.

Fenomenul nu este neapărat de dimensiuni mari, dar tendința observată este în creștere și se corelează pozitiv cu gradul de stabilitate financiară al mamei.

Structura și organizarea familiei a trecut și trece mereu prin schimbări, prin transformări care modifică relațiile dintre părinți și copii. Cei îngrijorați de amploarea crescândă a fenomenului pot sta liniștiți: copiii pot crește și se pot dezvolta foarte bine într-o familie monoparentală, cu condiția, desigur, să aibă alături un adult iubitor, echilibrat psihic, care să le ofere stabilitate emoțională și financiară.

Problema morală ridicată de o astfel de decizie îi privește exclusiv pe femeia și bărbatul care acceptă acest tip de legătură, deși în societățile predominant tradiționale, cum este și societatea românească, mamele singure au de înfruntat o mulțime de prejudecăți.

Mamă singură cu bune și cu rele

Se întâmplă nu de puține ori ca femeile dezamăgite în dragoste să-și găsească un refugiu în legătura lor cu propriul copil. Împlinirea familială înlocuiește astfel cu succes o neîmplinire în dragoste. Dar acest lucru nu este un neajuns: resursele de iubire, de afecțiune, de devotament se orientează spre copil, asigurându-i o viață bună.

S-a constatat de multe ori că acești copii crescuți de mame singure au de timpuriu un grad mai înalt de independență, se maturizează mai repede și sunt mai responsabili. Pentru mame, de asemenea, legătura cu copilul sau copiii lor le dă încredere în sine și echilibru.

Există însă și situații extreme: unele mame se refugiază în legătura cu propriul copil, refuzând complet o relație cu un bărbat. Motivele care le determină pe femei să aibă și să crească copii singure sunt diferite: nu au găsit un soț potrivit, sunt divorțate, nu au o relație stabilă. Indiferent însă de moti­vație, fenomenul ia amploare și socie­tatea învață, din păcate destul de greu, să accepte noile forme ale structurii familiei.

De aceea, multe femei se lovesc de greutăți considerabile și de pre­judecăți: sunt judecate destul de aspru, deseori chiar de către alte femei. Din fericire, cele mai multe dintre aceste mame singure sunt suficient de puternice și înțeleg să treacă peste absurditatea opiniei publice. Ceea ce este de toată lauda și de toată admirația.

Citeste si:

sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Viitoare mamă, la 35 +

Next:

Tatii si problemele lor “existentiale”

You may also like

Post a new comment