Cum faci față alergiilor de primăvară

16 March of 2020

Cu toate că te bucuri de vremea caldă, de soarele care începe să strălucească și de hainele mai puțin groase, cu siguranță nu ești încântată de simptomele alergiei din primăvară. Dar cunoașterea surselor acestor alergii deranjante, cum ar fi polenul, te poate ajuta să depășești momentele neplăcute.

Florile colorate de primăvară și iarba verde indică sfârșitul anotimpului rece. Însă, în aceeași măsură, ele marchează și începutul alergiilor de primăvară, un disconfort pentru milioane de oameni din întreaga lume. Alergiile de primăvară sunt cunoscute și sub denumirea de febra fânului sau rinită sezonieră și se pot manifesta și sub forma conjunctivitei si uneori a astmului.

Vinovatul din spatele simptomelor alergiei de primăvară este de obicei polenul, dar și mucegaiul poate juca un rol important.

Din păcate, afecțiunea nu are cură, însă există medicamente care ameliorează simptomele, iar adoptarea unui anumit stil de viață sau a unor obiceiuri țintite pot reduce intensitatea alergiilor.

Care sunt simptomele

Cele mai comune efecte ale alergiilor de primăvară includ: mâncărimi la nivelul ochilor (adesea foarte umezi), apariția cearcănelor, inflamarea sinusurilor, nas înfundat sau care curge, strănuturi în cascadă, gât iritat. După cum se observă aceste simptome sunt similare unei răceli, însă în lipsa febrei, a tusei, a strării de rău general, medicii vor pune cel mai probabil diagnosticul de alergie sezonieră. Cu toate aceastea, mulți pacienți acuză dureri de cap, de urechi sau la nivelul feței și pierderea ori diminuarea simțului mirosului.

Cauze importante

Cel mai mare declanșator al alergiei de primăvară este polenul. Copacii și vegetația eliberează în aer milioane de particule pentru a fertiliza alte plante. Însă, sistemul imunitar uman detectează polenul ca pe un pericol și pentru a se apăra eliberează anticorpi și, odată cu aceștia, niște substanțe chimice numite histamine. Ele sunt vinovate de simptomele descrise mai sus. Este foarte important de știut că polenul poate călători kilometri, deci nu doar plantele din vecinătatea ta îți pot dăuna. Concentrațiile de polen tind să fie deosebit de mari în zilele cu vânt, iar zilele ploioase „spală“ alergenii.

Studiile de specialitate auarătat că fenomenul încălzirii globale facilitează creșterea numărului de pacienți la nivelul întregii lumi. Pe lângă vreme mai caldă în perioade neobișnuite, dioxidul de carbon, un gaz cu efect de seră, facilitează dezvoltarea plantelor și, prin urmare, o creștere a producției de polen.

Un alt declanșator al alergiei de primăvară este mucegaiul care eliberează semințe (spori) ușor transportate de vânt. Acesta provoacă cele mai grave simptome de alergie. Însă mucegaiul poate exista și în interiorul casei tale, nu doar afară.

Tratament medicamentos

Există multe medicamente care pot ușura simptomele alergiilor. Ele includ antihistaminicele, decongestionantele care micșorează vasele de sânge pe căile nazale pentru a ameliora inflamația, sprayuri nazale steroidice (larg prescrise de medici), picăturile de ochi etc. Imunoterapia specifică sau vaccinarea alergenică este o procedură de efect însă neplăcută. Cu ajutorul ei se oferă doze crescute treptat de alergen până când corpul nu mai reacționează la pericol. Tratamentul ameliorează simptomele mai mult timp decât alte tipuri de medicamente pentru alergii. Deși nu funcționează pentru toată lumea, poate fi o soluție pentru următorii ani.

Remedii naturiste

Clătirea nazală cu soluție salină poate ajuta la calmarea și deschiderea sinusurilor, la subțierea mucusului și la reducerea secrețiilor. Inhalația cu abur sărat are același efect. Umple un bol cu ​​apă fierbinte și pune o cârpă peste cap pentru a capta aburul. Spirulina, o algă albastru-verzuie folosită la prepararea suplimentelor, are beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea simptomelor rinitei alergice. Mierea neprocesată conține cantități mici de polen, ceea ce funcționează ca un vaccin natural, desensibilizând organismul. Cu toate acestea, pentru niciunnul dintre aceste remedii nu există dovezi științifice reale care să susțină eficiența lor.

Sfaturi practice

Prevenția este întotdeauna una dintre cele mai bune metode de a ține alergiile deoparte. De aceea, este indicat să stai în casă când particulele de polen ating apogeul zilnic, de obicei dimineața. Nu aerisi casa în această perioadă, folosește neapărat un purificator de aer, iar dacă trebuie să ieși afară, poartă o mască care sa nu permită inhalarea alergenului. De asemenea, curăță periodic rafturile, gurile de aerisire și alte locuri în care polenul se poate aduna. Spăla-ți părul frecvent și nu usca hainele în aer liber. La volan, închide geamurile mașinii, orificiile de aerisire și fie recirculi aerul, fie folosești aparatul de aer condiționat.

Mituri despre alergie

→ Animalele cu părul scurt sunt potrivite pentru persoanele cu alergii
Părul și blana patrupezilor pot colecta alergeni, cum ar fi praful și polenul. Este indicat ca în perioada declanșării alergiei să limitezi contactul cu animalul de companie (de exemplu, lasă-l în afara dormitorului).

→ Mutarea în altă parte a țării te poate scăpa de alergii
Polen există practic peste tot, deci mutarea nu te va ajuta să scapi de alergii. Plantele polenizează în toată țara, alergenii sunt transportați în aer și, așa cum am spus, polenul poate călători distanțe mari.

→ Alergiile nu apar iarna
De fapt, din cauza schimbarilor climatece, alergiile de primăvară apar din ce în ce mai des din luna februarie.

→ Alergiile nu se deosebesc de răceli
Răcelile și alergiile sunt două lucruri complet diferite. În timp ce răceala obișnuită este cauzată de virusuri, alergiile sezoniere apar atunci când sistemul imunitar reacționează excesiv la un alergen. Totuși, răcelile și alergiile pot împărtăși unele simptome în comun. În plus, răcelile durează 7-10 zile, pe când alergiile sunt mai persistente.

Citeste si:

Articol apărut în revista Ioana, ediția lunii martie 2020

sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Cum îţi poate afecta primăvara sănătatea

Next:

Cum să vorbiți cu copilul dumneavoastră despre boala cauzată de noul coronavirus (COVID-19)

You may also like

Post a new comment