Cum să faci față unui interviu. Câteva sfaturi simple și bune!

10 June of 2019

Ești pregătită pentru un nou serviciu? Află de ce ai nevoie pentru a reuși la interviu! Interviurile pentru angajare sunt un subiect de interes pentru mai multe etape ale vieții în societatea actuală. Fie că ești absolventă, fie că aspiri spre ceva mai bun, fie că ești nevoită din cauza dificultăților economice să-ți cauți altceva de lucru, ai nevoie să te pregătești pentru perioada de interviuri.

Nu mai suntem în comunism, când ieșeai la pensie de la primul loc de muncă. Mobilitatea profesională este foarte mare atât pe profesii diferite, cât și pe zone/regiuni. Pentru orice persoană care vrea să progreseze, să aibă un serviciu conform pregătirii, nevoilor și aspirațiilor profesionale, trecerea cu brio de interviu este obligatorie.

Îți mai aduci aminte de primul interviu? De emoții, de întrebările și de frământările de dinainte, de după, de bucuria imensă că ai fost aleasă sau de dezamăgirea că nu ai fost acceptată? Să știi cum să te pregătești pentru interviu face parte din experiența unui om de succes.

Fă-ți temele înainte de interviu. Tocmai ai aplicat pentru un job. Ai trimis CV-ul, scrisoarea de intenție și căutările intense te-au adus până aici: ești chemată la interviu! Acum învață cât de mult poți des­pre organi­zație, evaluează-ți cunoș­tin­țele și abi­litățile și gândește-te cum poți să te califici pentru slujba respectivă.

Întrebări generale.

 • Cine va conduce interviul?
 • Când o să aibă loc și cât o să dureze?
 • De când s-a înființat compania/instituția?
 • Ce servicii oferă?
 • Câți angajați sunt?
 • Știi pe cineva care lucrează acolo? Dacă da, cere-i înainte o impresie.
 • Care vor fi responsabilitățile?
 • De ce cu­noș­tințe și abilități ai nevoie pentru acest job?
 • Sunt oportunități pentru avansare?
  Ce așteptări ai?
 • Este un program full-time sau part-time?
 • Este programul fix sau flexibil?
 • Se potrivește cu celelalte responsa­bili­tăți/activități pe care le ai în afara programului de lucru?

Stilurile de interviu. Fii pre­gătită pentru o varietate de stiluri de interviu. Unii angajatori pun o listă de întrebări, unii preferă varianta dialog, alții pot spune: „Spune-mi cât mai multe despre tine și de ce vrei acest loc de muncă.“ Poți fi pusă să te descrii în câteva cuvinte, prin calități și defecte, de exemplu.

Ținuta. Planifică-ți din timp cu ce te vei îmbrăca, cum îți vei aranja părul. Nu încerca o nouă coafură cu o zi înainte. Machiajul și accesoriile folosește-le în doză moderată. Îmbracă-te confortabil și în stil clasic. Să fii curată și îngrijită este cel mai important. Pre­gătește-ți hainele de cu seară, să nu te agiți în ziua interviului. Alege și o ținută de rezervă, în caz de ceva schimbări.

Ziua interviului. Sosește la timp, chiar cu 10 minute mai devreme. Asigură-te că știi traseul și ia-ți o marjă de timp pentru trafic. Dacă ești nesigură în privința locației, parcurge traseul înainte.

Menține o atitudine pozitivă, zâm­bește! Adu o copie a CV-ului, un pix și un caiet de no­tițe. Ascultă cu atenție întrebările ce ți se pun, numele și prenumele celor care te in­ter­vie­vează. Menține contactul vizual. Fii prie­­tenoasă, dar nu prea familiară. Vorbește în propoziții complete și utilizează un vocabular formal. Nu mesteca gumă, nu fuma și nu folosi cuvinte „de cartier“.

Pe scurt, ce trebuie să știi:

 • Pentru a face o bună impresie la interviu: fă cercetarea, documentarea despre locul de muncă și apoi relaxează-te.
 • Exersează dinainte întrebări standard ce pot fi puse la interviuri și fii pregătită pentru diferite stiluri de interviu.
 • În timpul interviului fii calmă, politicoasă, sinceră și documentează-te despre in­stituție/organizație/program/universitate firmă/companie și vezi ce ai tu de oferit.
 • După modelul american, trimite o scrisoare de mulțumire după interviu.

Sfaturi pentru un interviu reușit:

 • Acordă atenție scrisorii de intenție și CV-ului pe care le trimiți:
 • Fii pregătit la telefon cu un rezumat care poate fi un prim criteriu de selecție;
 • Niciodată să nu mergi la un interviu fără să te informezi asupra firmei respective înainte. Cu cât știi mai multe informații despre companie, angajator și imaginea lor pe piața mun­cii, cu atât vei fi mai apre­­ciată;
 • Programează interviul dimineața, când toa­tă lumea e mai odihnită;
 • Nu aduce tu în discuție tema salariului, chiar dacă „îți arde buza“; Lasă angajatorul să facă asta, la interviu sau la etapa urmă­toa­re de selecție;
 • Prezintă-te celui cu care susții interviul în modul cel mai conservator, bine intenționat și atrăgător de care ești în sta­re;
 • Fă-ți tema dinainte și fii pregătită și pentru întrebări mai dificile, capcane sau alte teme cu care te poate încurca;
 • Indiferent dacă simți că ești potrivită sau nu, la sfârșitul interviului, mulțumește. Vei face o impresie pozitivă angajatorului și, cine știe?, chiar dacă nu ești acceptată acum, această atitudine îți poate deschide alte uși! (Joy Darlington, Nancy Schuman – „Totul despre interviuri“)

Opinia specialistului
Specialiștii sunt de părere că abi­litățile de a ne prezenta bine la un interviu țin de practică. Mai exact, cu cât mergi la mai multe intervi­uri, cu atât vei fi mai bine pregătit. Cam descurajator, nu? Nu e chiar așa, pentru că poți practica singur. Nu există o regulă: poți să mergi la un singur interviu și acela poate fi lozul tău câștigător. Tot ce trebuie să faci este să practici înainte de interviu răs­pun­surile la potențialele întrebări. Fă exerciții în oglindă sau alege un prieten care să joace rolul angajatorului și să îți pună cât mai multe întrebări. Să ai mereu în minte talentele, abilitățile și cali­tă­țile tale care au legătură cu jobul pe care vrei să-l obții!

Citeste si: Ce faci după ce rămâi fără job. O strategie practică în 10 pași

 

Articol exclusiv online
Text: Oana Pescaru
Sursa foto: pexels.com

 

Comments

comments

Previous:

Organizațiile 
turcoaz

Next:

Comportamentul pasiv-agresiv

You may also like

Post a new comment