Petrecem destul de mult timp la serviciu, cel puțin la fel ca acasă, de aceea este bine să identifici când șeful tău este abuziv și excesiv de autoritar, pentru a ști ce ai de făcut. Șeful perfect nu există, dar cu cât stai mai mult în preajma celor care manipulează, abuzează de tine, cu atât efectele vor fi mai dăunătoare pentru situația ta: vei deveni extenuat, mai ineficient, mai deprimat, cu stima de sine la pământ, pesimist etc.
Ce să faci dacă ai un șef abuziv?
Nu îl lăsa să te pună la pământ – dacă șeful te insultă și stoarce untul din tine, Susan Futterman, fondatoarea
site-ului Mytoxicboss.com, sugerează să răspunzi cu ceva similar: „Credeți că se va rezolva problema dacă mă faceți inconștient sau incompetent?“
Dacă vă face „reclamă“ negativă în firmă/companie, luați atitudine, înfruntați-l profesionist: „Am auzit că nu sunteți mulțumit de munca mea, eu știu că îmi fac treaba bine, aș vrea să lămurim în ce fel sunteți nemulțumit de mine.“ Dacă șeful tău este o persoană care te controlează și căreia îi simți răsuflarea în ceafă mereu, ar trebui să-i spui cam așa: „Nu pot funcționa eficient dacă mă supravegheați mereu și vă uitați peste umăr la tot ce fac. Dacă voi greși, vă rog să îmi spuneți direct, pentru a rezolva situația.“
Dacă țipă la tine, ieși din blocaj și paralizie! Dacă ai făcut o greșeală, recunoaște. Dar lasă-l pe șeful tău să știe că îți creează o dificultate la locul de muncă. Dacă țipă fără motiv, poate vrei să-l întrebi cu calm de ce este așa de supărat în așa fel încât să poți afla și tu motivul, fără a țipa.
Ia notițe – „După ce că mă hărțuiește și mă folosește la maximum, să mai și notez? De ce?“ Din două motive, după Susan Futterman: dacă le consideri izolate, aceste evenimente pot părea triviale, dar luate ca întreg adesea îți pot oferi mai clar tabloul situației reale. Unele victime ale abuzului șefilor pot fi în starea de negare și pot considera aceste incidente drept evenimente izolate. Dacă vrei să te lupți pentru drepturile tale pe linie ierarhică sau în instanță, ai nevoie de lucruri clare. Mai mult, documentația este bună pentru că poți să iei taurul de coarne și să discuți cu șeful pentru a găsi o soluție.
Încearcă să aranjezi cu șeful o întâlnire „față în față“, spune-i că vrei să discuți și să rezolvi problemele apărute între voi. Șansele să aibă rezultatul scontat sunt mici oricum. Dar totuși există o șansă ca lucrurile să se îndrepte. Dacă refuză să vorbească cu tine, adaugă asta la notițe.
Vorbește cu ceilalți – poate șeful/șefa se comportă așa și cu alții, dar aceștia au găsit metode de confruntare și înfruntare, iar relația s-a schimbat. Nu ezita să împărtășești părerea cu
persoane de încredere, care au trecut prin aceleași situații și au găsit ac de cojocul șefului.
Fii conștient când ce e mult strică – nimeni nu este perfect, nici chiar șefii. Dar dacă șeful abuzează de tine este o problemă. Dacă abuzul șefului te face să te simți prost, dacă începi
să suferi de hipertensiune arterială, dureri de cap cronice de când lucrezi în acest mediu, dacă ai stări de vomă înainte de a merge la serviciu sau dacă îți iei zile libere pentru a te trata de diverse probleme medicale, ei da, abuzul are efecte și în afara serviciului. E timpul să ieși din acest cerc vicios!
De asemenea, e timpul să pleci de la acel loc de muncă dacă încrederea în tine a scăzut simțitor și performanțele tale obișnuite s-au redus. Paradoxal, șefii abuzatori sunt și ei perfecționiști, workaholici, dornici de succes și progres pe toate planurile. Comportamentul lor ascunde anxietăți și frici cu care se luptă. Dar e vorba de tine și sănătatea ta aici!
E timpul să pleci, să îți controlezi destinul! – dacă nu reușești să rezolvi situația amiabil și comportamentul șefului rămâne neschimbat, e timpul să pleci. Nu prezenta situația dramatic noilor angajatori. Spune că dezacordurile cu managementul în privința modului de lucru te-au determinat să iei această decizie. Cel mai profesional mod de a rezolva situația a fost să pleci. Cere referințe de la colegi/persoane cu care ai fost în termeni buni, nu de la fostul șef.
Iată care sunt semnalele de avertisment ale faptului că șeful tău/șefa ta se comportă abuziv:
Te umilește/minimalizează – dacă vorbește cu tine fără respect, încearcă să îți submineze încrederea, dacă țipă la tine în fața celorlalți, acestea sunt modalități abuzive de comportament. Mai mult, fie că sunt într-o dispoziție bună sau rea, indiferent că ai făcut bine sau rău, el are aceeași atitudine superioară.
Te controlează – îi place să dețină controlul asupra ta și a celorlalți. Un șef care controlează pare să nu aibă încredere în nimic din ce faci. El cere să știe:
● orice mișcare faci în timp ce ești la muncă
● ce decizii iei
● ce e-mailuri trimiți
● când și de ce părăsești biroul la fiecare pas.
Nu are încredere în tine – dacă șeful te face tot timpul să simți că nu are încredere în tine, acesta este un semn că emoțional ești într-o formă de abuz. E imposibil să mergi în fiecare zi la lucru și să te simți în siguranță, când trebuie să fii atentă la a nu greși sau la a-ți păzi spatele.
Vorbește de foștii angajați ca fiind incompetenți și în permanență în mod negativ, povestește la nesfârșit despre greșelile altora.
Conform Institutului de Traumă și Hărțuire la Locul de Muncă (Geri Willis, corespondent CNN), un șef abuziv poate fi la fel de bine și o femeie. Femeile le hărțuiesc pe femei în proporție de 50%, bărbații hărțuiesc femeile în proporție de 30%, bărbații pe bărbați, în proporție de 12%, iar femeile pe bărbați extrem de rar: 8%.
În România nu există statistici documentate în acest sens, deși realitatea există.
Oana Pescaru – psiholog și terapeut de familie
Comments
You may also like
-
01 Aug
TOP 6 cele mai utilizate piese de mobilier din casa ta. În ce trebuie să investești de fapt
Casa și grădinaPiesele de mobilier care sunt folosite mult mai mult decât altele sunt și cele care ...
-
07 May
Rimetea – satul de poveste în Apuseni
CălătoriiCel mai frumos sat, nu doar din județul Alba, ci poate din întreaga Transilvanie, localitatea ...
-
31 Aug
De ce nu poți să fii fericită, dacă simți că asta trebuie să fie starea ta naturală?
LifestyleFemeile vor să fie fericite, dar fac greșeala de a crede că senzațiile emoționale le ...
-
05 Dec
3 criterii după care să alegi aparatele de calcat
Casa și grădinaCălcatul hainelor este o activitate obositoare și consumatoare de timp, însă cu ustensilele potrivite poate ...