Cum faci față șefilor autoritari?

11 July of 2013

Credit foto: © Light Impression / Fotolia

Credit foto: © Light Impression / Fotolia

Petrecem destul de mult timp la serviciu, cel puțin la fel ca acasă, de aceea este bine să identifici când șeful tău este abuziv și excesiv de autoritar, pentru a ști ce ai de făcut­. Șeful perfect nu exis­tă, dar cu cât stai mai mult în preaj­ma celor care manipulează, abu­zea­ză de tine, cu atât efectele vor fi mai dău­nătoare pentru situația ta: vei deveni extenuat, mai ineficient, mai deprimat, cu stima de sine la pă­mânt, pesimist etc.

Ce să faci dacă ai un șef abuziv?
Nu îl lăsa să te pună la pământ – dacă șeful te insultă și stoarce untul din tine, Susan Futterman, fondatoarea
site-ului Mytoxicboss.com, suge­rează să răs­punzi cu ceva similar: „Cre­deți că se va rezolva problema dacă mă faceți in­conștient sau incompetent?“
Dacă vă face „reclamă“ negativă în firmă/companie, luați atitudine, înfruntați-l profesionist: „Am auzit că nu sunteți mulțu­mit de munca mea, eu știu că îmi fac treaba bine, aș vrea să lămurim în ce fel sunteți ne­mul­țumit de mine.“ Dacă șeful tău este o per­soană care te controlează și căreia îi simți răsuflarea în ceafă mereu, ar trebui să-i spui cam așa: „Nu pot funcționa eficient dacă mă supravegheați mereu și vă uitați peste umăr la tot ce fac. Dacă voi greși, vă rog să îmi spuneți direct, pentru a rezolva situația.“
Dacă țipă la tine, ieși din blocaj și paralizie! Dacă ai făcut o gre­șeală, re­cunoaște. Dar lasă-l pe șeful tău să știe că îți creează o dificultate la locul de muncă. Dacă țipă fără motiv, poate vrei să-l întrebi cu calm de ce este așa de supărat în așa fel încât să poți afla și tu motivul, fără a țipa.
Ia notițe – „După ce că mă hărțuiește și mă folosește la maximum, să mai și notez? De ce?“ Din două motive, după Susan Futterman: dacă le consideri izolate, aceste evenimente pot părea triviale, dar luate ca întreg adesea îți pot oferi mai clar tabloul situației reale. Unele victime ale abuzului șefilor pot fi în starea de negare și pot considera aceste incidente drept evenimente izolate. Dacă vrei să te lupți pentru drepturile tale pe linie ierarhică sau în instanță, ai nevoie de lucruri clare. Mai mult, docu­mentația este bună pentru că poți să iei taurul de coarne și să discuți cu șeful pentru a găsi o soluție.
Încearcă să aranjezi cu șeful o întâlnire „față în față“, spune-i că vrei să discuți și să rezolvi problemele apărute între voi. Șansele să aibă rezultatul scontat sunt mici oricum. Dar totuși există o șansă ca lucrurile să se îndrepte. Dacă refuză să vorbească cu tine, adaugă asta la notițe.
Vorbește cu ceilalți – poate șeful/șe­fa se comportă așa și cu alții, dar aceștia au găsit metode de confruntare și înfruntare, iar relația s-a schimbat. Nu ezita să împărtășești părerea cu
persoane de încredere, care au trecut prin aceleași situații și au găsit ac de cojocul șefului.
Fii conștient când ce e mult stri­că ­– nimeni nu este perfect, nici chiar șefii. Dar dacă șeful abuzează de tine este o problemă. Dacă abuzul șefului te face să te simți prost, dacă începi
să suferi de hipertensiune arterială, dureri de cap cronice de când lucrezi în acest mediu, dacă ai stări de vomă înainte de a merge la serviciu sau dacă îți iei zile libere pentru a te trata de diverse probleme medicale, ei da, abuzul are efecte și în afara serviciului. E timpul să ieși din acest cerc vicios!
De asemenea, e timpul să pleci de la acel loc de muncă dacă încrederea în tine a scăzut simțitor și performanțele tale obișnuite s-au redus. Paradoxal, șefii abuzatori sunt și ei per­fecționiști, workaholici, dornici de suc­ces și progres pe toate planurile. Com­por­ta­men­tul lor ascunde anxietăți și frici cu care se luptă. Dar e vorba de tine și sănătatea ta aici!
E timpul să pleci, să îți controlezi destinul! – dacă nu reușești să rezolvi situația amiabil și comportamentul șe­fului ră­mâne neschimbat, e timpul să pleci. Nu prezenta situația dramatic noilor angajatori. Spune că dezacordurile cu managementul în privința modului de lucru te-au determinat să iei această decizie. Cel mai profesional mod de a rezolva situația a fost să pleci. Cere referințe de la colegi/persoane cu care ai fost în termeni buni, nu de la fostul șef.

Iată care sunt semnalele de avertisment ale faptului că șeful tău/șefa ta se comportă abuziv:
Te umilește/minimalizează – dacă vorbește cu tine fără respect, încear­că să îți submineze încrederea, dacă țipă la tine în fața celorlalți, acestea sunt modalități abuzive de comportament. Mai mult, fie că sunt într-o dispoziție bună sau rea, indiferent că ai făcut bine sau rău, el are aceeași atitudine superioară.
Te controlează – îi place să dețină controlul asupra ta și a celorlalți. Un șef care contro­lea­ză pare să nu aibă în­credere în nimic din ce faci. El cere să știe:
● orice mișcare faci în timp ce ești la muncă
● ce decizii iei
● ce e-mailuri trimiți
● când și de ce părăsești biroul la fiecare pas.

Nu are încredere în tine – dacă șeful te face tot timpul să simți că nu are încredere în tine, acesta este un semn că emoțional ești într-o formă de abuz. E imposibil să mergi în fiecare zi la lucru și să te simți în si­guranță, când trebuie să fii atentă la a nu greși sau la a-ți păzi spatele.
Vorbește de foștii angajați ca fiind incompetenți și în perma­nență în mod negativ, povestește la nesfârșit despre greșelile altora.
Conform Institutului de Traumă și Hărțuire la Locul de Muncă  (Geri Willis, corespondent CNN), un șef abuziv poate fi la fel de bine și o femeie. Femeile le hărțuiesc pe femei în proporție de 50%, băr­bații hărțuiesc femeile în proporție de 30%, bărbații pe bărbați, în pro­porție de 12%, iar fe­meile pe bărbați extrem de rar: 8%.
În România nu există statistici documentate în acest sens, deși realitatea există.

Oana Pescaru – psiholog și terapeut de familie

Comments

comments

Previous:

Eticheta în online

Next:

Magia pietrelor – vibratii magnetice

You may also like

Post a new comment