Cum este realitatea ta? Afla un posibil raspuns

05 January of 2016

Cât de prezentă ești în realitatea ta?
Poate nu are legătură cu preocupările tale curente, poate vrei să citești despre cele mai cool locuri unde poți face cumpărături … Te provoc să răspunzi la întrebare: știi oare că trăiești? Știi asta acum? Ești conștientă de faptul că privești acest ecran? Ești prezentă cu tot sufletul în fața lui și te întrebi ce vrea de la tine un articol care nici măcar nu-ți spune care sunt cele mai bune locuri de shopping?

Mă bucur că te-ai gândit la asta acum….
În felul acesta ai realizat ce vrea să spună conceptul de mindfulness, atât de modern în contextele de dezvoltare personală, pe buzele tuturor în englezește, dar greu de tradus în românește. “Conștiință” sau “prezență de spirit” nu acoperă termenul englez, care vrea să descrie transpunerea în stare de veghe a unei conștiințe asemănătoare celei din meditație.

Termenul a intrat în engleză în secolul XIX cu intenția de a transpune ceea ce la budiști se numește “sati”  – memorie a prezentului, prezență. La noi însă a ajuns pe firul unor lucrări de autodezvoltare ale americanului Jon Kabat-Zinn și s-a încărcat cu alte conotații: mindfulness a fost pus în serviciul cerințelor sociale, ca stare de relaxare în vederea adaptării sociale.

Ce te privește asta pe tine? Simplu, poți fi mindfull fără să te preocupi de mindfulness. Prezența ta în lume nu se obține la cerere și cu bani, în urma lecturilor și/sau cursurilor și nu servește niciunui scop; ea trece prin întrebarea: ești aici?

Deja ai realizat, îți poți pune întrebarea oriunde – aparenta întrerupere a fluxului preocupărilor tale obișnuite îți va crea cu timpul o stare de coerență interioară… dar nu-ți promite nimic, nici practic și nici spiritual. Este aventura ta și numai a ta!

Articol exclusiv online
Text: Roxana Melnicu, psiholog
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Cautarea placerii sau evitarea durerii?

Next:

La ce e buna schimbarea si cat de des ar trebui sa se intample

You may also like

Post a new comment