Realitatea, de multe ori distorsionată de informațiile din surse încerte sau rău intenționate, a dus la nașterea unui grup de persoane care, din lipsa educației și din imposibilitatea de a discerne autenticul de ficțiune, cred în teoriile conspirației. Și sunt multe, în orice domeniu.
De unde vine atractia pentru teoria conspirației
Teoriile conspirației ne oferă o explicație narativă a motivului pentru care se întâmplă lucruri rele, spune dr. Colin Klein, profesor asociat la Colegiul de Arte și Științe Sociale al Universității Naționale din Australia. Sunt un mecanism de apărare pentru a face față incertitudinii. De exemplu, oamenii de știință au arătat în mod repetat că vaccinurile nu provoacă autism. Însă nu au convins pe toată lumea, deși documentele sunt clare. Dorința unora de a cunoaște cauza și efectul nu este satisfăcută, așa că apar teoriile.
De asemenea, aceste persoane nu au încredere în instituții abilitate, competente precum guvernul sau companiile farmaceutice. De aceea, oamenii care simt un sentiment de neputință au mai multe șanse să aprobe și să răspândească teoriile conspirației. Un alt motiv pentru care oamenii cred în aceste teorii este aspectul social. Este, din păcate, o modalitate excelentă de lega prietenii. Anumite credințe sunt asociate cu anumite grupuri sociale, iar aprobarea acestor idei este un marker al unui membru al grupului.
Cum poți dialoga
Dezinformarea poate fi dăunătoare, de aceea este de înțeles că te-ar putea supăra să vezi pe cineva pe care îl știi că împărtășește postări de conspirație pe social media. Dar, adevărul este că aceste persoane sunt conduse de frică, așa că puțină empatie nu strică.
1. Încearcă să eviți subiectul. Dacă nu ești de acord cu cineva, dar apreciezi relația, uneori cel mai bun lucru pe care îl poți face este să eviți dezbaterea. Încercarea de a convinge un prieten că nu are dreptate este greșit și inutil.
2. Nu refuza furtunos dezbaterea. Dacă subiectul apare, ai putea încerca să vezi ce stă în spatele acestei credințe. Este foarte important să înțelegi de ce persoana gândește așa. Uneori, credința într-o teorie a conspirației este rezultatul unei preocupări la care te poți raporta. S-ar putea să îi fie frică de o boală, de exemplu.
3. Rezistă la nevoia de a ridiculiza. Nimănui nu-i place să i se zică că greșește. Dacă începi să evidențiezi ridicolul teoriei, vei crea animozități inutile. Acest lucru creează un exercițiu de rezolvare a problemelor, care este mult mai constructiv decât dezbaterea unui subiect pe care nu veți cădea de acord niciodată.
4. Exprimă-ți opinia clar, dar nejignitor. Deși avem dreptul să ne păstrăm propriile păreri, nu avem dreptul să le impunem altora sau să insistăm să își schimbe comportamentul în consecință.
Citeste si: Asigura-te ca nu te va insela. O strategie si cateva sfaturi
Articol exclusiv online, text: Ada Oprea, sursa foto: unsplash.com
Comments

Previous:
9 sfaturi pentru reducerea stresului prin practicarea de mindfulness

Next:
3 metode care te ajută cu sigurață să adormi rapid
You may also like
-
08 May
Cum transformi un esec in succes. O strategie buna de aplicat oricand
LifestyleExista solutii care pot transforma un esec, intr-un succes. “Esecul este o experienta capitala si ...
-
06 Aug
Terapie psihologică vs Terapia psihiatrică
LifestyleÎn limbajul curent, termenii de psiholog și psihiatru desemnează pentru foarte mulți oameni cam același ...
-
01 Aug
4 secrete pe care trebuie să le știi pentru a face casa lună în doar 10 minute
Casa și grădinaSă faci curățenie în întreaga casă poate fi o activitate istovitoare și de lungă durată. ...
-
17 Jun
Binefaceri de la munte
CălătoriiÎnchipuie-ți că ești sus, la munte, pe o pajiște, bucurându-te de mireasma florilor și plantelor ...
Multumesc mult pentru sfaturi!