Cum dialoghezi cu cineva care crede în teoria conspirației

24 June of 2020

Realitatea, de multe ori distorsionată de informațiile din surse încerte sau rău intenționate, a dus la nașterea unui grup de persoane care, din lipsa educației și din imposibilitatea de a discerne autenticul de ficțiune, cred în  teoriile conspirației. Și sunt multe, în orice domeniu.

De unde vine atractia pentru teoria conspirației

Teoriile conspirației ne oferă o explicație narativă a motivului pentru care se întâmplă lucruri rele, spune dr. Colin Klein, profesor asociat la Colegiul de Arte și Științe Sociale al Universității Naționale din Australia. Sunt un mecanism de apărare pentru a face față incertitudinii. De exemplu, oamenii de știință au arătat în mod repetat că vaccinurile nu provoacă autism. Însă nu au convins pe toată lumea, deși documentele sunt clare. Dorința unora de a cunoaște cauza și efectul nu este satisfăcută, așa că apar teoriile.

De asemenea, aceste persoane nu au încredere în instituții abilitate, competente precum guvernul sau companiile farmaceutice. De aceea, oamenii care simt un sentiment de neputință au mai multe șanse să aprobe și să răspândească teoriile conspirației. Un alt motiv pentru care oamenii cred în aceste teorii este aspectul social. Este, din păcate, o modalitate excelentă de lega prietenii. Anumite credințe sunt asociate cu anumite grupuri sociale, iar aprobarea acestor idei este un marker al unui membru al grupului.

Cum poți dialoga

Dezinformarea poate fi dăunătoare, de aceea este de înțeles că te-ar putea supăra să vezi pe cineva pe care îl știi că împărtășește postări de conspirație pe social media. Dar, adevărul este că aceste persoane sunt conduse de frică, așa că puțină empatie nu strică.

1. Încearcă să eviți subiectul. Dacă nu ești de acord cu cineva, dar apreciezi relația, uneori cel mai bun lucru pe care îl poți face este să eviți dezbaterea. Încercarea de a convinge un prieten că nu are dreptate este greșit și inutil.
2. Nu refuza furtunos dezbaterea. Dacă subiectul apare, ai putea încerca să vezi ce stă în spatele acestei credințe. Este foarte important să înțelegi de ce persoana gândește așa. Uneori, credința într-o teorie a conspirației este rezultatul unei preocupări la care te poți raporta. S-ar putea să îi fie frică de o boală, de exemplu.
3. Rezistă la nevoia de a ridiculiza. Nimănui nu-i place să i se zică că greșește. Dacă începi să evidențiezi ridicolul teoriei, vei crea animozități inutile. Acest lucru creează un exercițiu de rezolvare a problemelor, care este mult mai constructiv decât dezbaterea unui subiect pe care nu veți cădea de acord niciodată.
4. Exprimă-ți opinia clar, dar nejignitor. Deși avem dreptul să ne păstrăm propriile păreri, nu avem dreptul să le impunem altora sau să insistăm să își schimbe comportamentul în consecință.

 

Citeste si: Asigura-te ca nu te va insela. O strategie si cateva sfaturi

 

Articol exclusiv online, text: Ada Oprea, sursa foto: unsplash.com

Comments

comments

mindfulness, reduerea stresului, femeie linistita, ochelari

Previous:

9 sfaturi pentru reducerea stresului prin practicarea de mindfulness

adormi rapid, femeie care doarme, somn

Next:

3 metode care te ajută cu sigurață să adormi rapid

You may also like

Post a new comment