Cum dezmorţești gâtul amorțit

26 September of 2020

Imediat ce te-ai trezit dimineaţa, constaţi că ai gâtul înţepenit și că simpla încercare de a întoarce capul într-o parte sau alta îţi provoacă dureri. Nu te impacienta, există soluţii!

Torticolis i se spune în termeni medicali acestei neplăceri, care poate apărea de cele mai multe ori dimineaţala trezire, dar și în timpul zilei, în urma unei activităţi prin care s-au suprasolicitat mușchii din zona gâtului. Rigiditatea poate fi însoţită și de junghiuri în zona cefei, dureri de cap, disconfort la nivelul umerilor.

Cauze posibile

Cele mai frecvente cauze ale torticolisului includ:

  • dormitul într-o poziţie nefirească;
  • întoarcerea repetată a capului, cum se întâmplă în timpul înotului, de pildă;
  • statul timp îndelungat cu ceafa încordată;
  • stresul prelungit, care determină tensionarea zonei gâtului

Poţi avea gâtul înţepenit și din cauza unor probleme de sănătate care necesită îngrijire medicală, precum meningită, hernie de disc cervicală, osteoartrită cervicală. Nu le ignora simptomele, mai ales dacă durerea și disconfortul sunt foarte intense.

Măsuri de ajutor

În majoritatea cazurilor, când este vorba de un torticolis banal, durerea și amorţeala dispar de la sine în câteva zile. Dar, pentru a reduce durata recuperării și probabilitatea ca neplăcerea să se repete, iată câteva măsuri simple la care poţi recurge:

Dormi fără pernă sau alege una ortopedică! Nu dormi pe burtă, pentru asta poate avea efecte negative asupra gâtului și să tensioneze în plus musculatura.

Nu face efort. Dacă torticolisul a fost provocat de activităţi fi zice solicitante, ia o pauză și odihnește-te câteva zile.

Aplică remedii calmante. Dacă simţi dureri puternice în zona cefei, te-ar putea ajuta compresele calde ori unguentele antiinflamatoare pe bază de turmeric, gheara-diavolului etc.

Masează locul. Încălzește puţin ulei de măsline, adaugă câteva picături de ulei esenţial de levănţică sau rozmarin și masează zona dureroasă prin mișcări circulare, apăsând ușor. Mușchii se vor destinde și te vei simţi mai bine. ‹

Text: Olga Sveduneac/Sursă foto: iStock

Comments

comments

Creier, ilustratie, inamicii creierului

Previous:

Inamicii creierului. 7 obiceiuri care îi pot afecta sănătatea

bete de lemn-dulce, felii d elamaie, ceai de lemn dulce

Next:

Ceaiul de lemn dulce, aliatul femeilor

You may also like

Post a new comment