Deși se numără printre țările europene cu cel mai ridicat potențial agricol, deținând o suprafață cultivabilă care o plasează pe locul 6 în topul țărilor europene, România nu stă la fel de bine și atunci când vine vorba de randament în acest domeniu. Aceasta din cauza faptului că suprafețele agricole sunt fragmentate, fermierii sunt slab pregătiți, iar evaziunea fiscală este la cote ridicate.
Predomină culturile de cereale, care acoperă două treimi din terenul arabil, de aceea România se numără printre cei mai importanți 10 exportatori de cereale din lume. Cu toate acestea, ponderea agriculturii în produsul intern brut a scăzut constant în ultimele două decenii, ajungând la sub 5%.
La 30 de ani de la Revoluție, fermierii români încă trăiesc cu amintirea cooperativelor agricole de producție de dinainte de 1989 și de aceea evită să se asocieze. Dacă ar fi grupați în asociații puternice, ar putea achiziționa mai ușor utilaje, îngrășăminte engros și ar putea încheia contracte cu marii retaileri, pentru a-și vinde produsele, însă mulți confundă încă asocierea cu colectivizarea făcută de comuniști.
În cele ce urmează vom vedea cum se descurcă la acest capitol țările mai prospere.
Statele Unite ale Americii
Suprafața agricolă se întinde pe 1,65 de milioane de kilometri pătrați, fiind vorba de una din cele mai dezvoltate agriculturi de pe mapamond. SUA numără peste 2,2 milioane de ferme, statele cu cel mai dezvoltat potențial agricol fiind Texas, Kansas, Nebraska și Montana. Terenurile agricole ocupă 445,% din suprafața totală, iar industria agricolă contribuie cu un procent important la produsul intern brut.
China
Conform statisticilor, culturile agricole din China hrănesc circa 20% din populația globului, această industrie având astfel un rol crucial nu doar la nivel național. Terenurile agricole se întind pe o suprafață de 1,38 de milioane de kilometri pătrați, ceea ce reprezintă 55% din suprafața totală a țării. China are peste 300 de milioane de mici fermieri, fiind unul din cei mai mari exportatori de produse agricole din lume.
Ucraina
Un sfert din populația acestei țări lucrează în agricultură, sector ce furnizează 10% din produsul intern brut. Terenurile agricole reprezintă 71% din suprafața țării, calitatea solului fiind una excelentă. Din acest motiv, Ucraina a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de produse organice, pe măsură ce a crescut foarte mult și cererea venită din Occident.
Australia
Cu o suprafață agricolă de aproape o jumătate de milion de kilometri pătrați, Australia numără circa 136.000 de ferme. Cu peste 325.000 de locuitori care lucrează în acest sector, agricultura australiană furnizează 12% din produsul intern brut al țării. Schimbările climatice amenință însă sectorul agricol din Australia, în special prin reducerea nivelului precipitațiilor, ceea ce va provoca probleme serioase fermierilor.
Argentina
Dacă în urmă cu o jumătate de veac, agricultura furniza 20% din produsul intern brut al țării, în prezent, procentul s-a redus la jumătate. La acest moment, 7% din populați ațării lucrează în agricultură, iar terenurile agricole ocupă 53% din suprafața țării. Totodată, 15% din aceste terenuri sunt deținute de proprietari străini.
Brazilia
Agricultura în statul sud-american s-a bazat multă vreme pe trestia de zahăr, însă fermierii brazilieni au dezvoltat și alte culturi. Astfel, Brazilia a ajuns să se numere în prezent printre cei mai importanți exportatori de cafea, soia și zahăr. Suprafața agricolă totală s-a diminuat în ultimii ani, ajungând la 586.000 de kilometri pătrați, ceea ce reprezintă o treime din suprafața țării.
Canada
Spre deosebire de celelalte țări prezentate mai sus, terenurile agricole ale Canadei reprezintă doar 6,8% din suprafața țării. Asta nu a împiedicat însă statul canadian să se remarce drept unul dintre cei mai importanți exportatori de produse agricole. Cele mai multe ferme se găsesc în Alberta și British Columbia.
Sursă: Digital Workforce
Sursă foto: pixabay
Comments
You may also like
-
01 Aug
4 principii de decor pentru o sufragerie primitoare și spațioasă
Casa și grădinaVara este de obicei sezonul renovărilor și redecorării, așa că este momentul perfect pentru a ...
-
15 Dec
Protejați Pământul! E singurul pe care îl avem
Casa și grădinaEvenimentul a fost sărbătorit în primul an de aproximativ 20 de milioane de cetățeni americani, ...
-
12 Apr
Cum sa-ti pregatesti curtea pentru zilele insorite de weekend
Casa și grădinaVara se apropie cu pași repezi. Cât de pregătită este curtea ta pentru zilele însorite ...
-
09 Jan
Iubești mobila din lemn masiv de culoare albă? Iată 3 idei chic de amenajare a casei
Casa și grădinaÎn orice domeniu, în general, albul semnifică fie puritate, fie pace. În ceea ce privește ...