Întrebările le poți auzi încă de la vârsta de 3-5 ani a copiilor. Toate aceste nedumeriri sunt o ocazie bună de a vorbi cu copiii despre sex, sexualitate, dragoste și viață. Multora dintre părinți nu le este tocmai la îndemână să discute despre subiect. Când și cum le vorbim copiilor despre sex veți vedea în continuare!
Teme în funcție de vârstă
2–3 ani – ar trebui introduse cuvintele pentru părțile corpului care diferențiază fetițele de băieți: „penis“ și „vagin“.
3–4 ani –„Cum apar copiii?“ – o simplă frază, „mama are un uter în burtică, unde ai trăit până când ai fost destul de mare să te naști“, e în regulă. Mai apare interesul pentru cum fac pipi femeile și bărbații, de ce se închide ușa la baie – dă-i răspunsuri simple.
4–5 ani – „Cum se nasc copiii?“ – poți răspunde: „Când ai crescut destul de mare să te naști, uterul lui mami te-a împins afară, prin vagin.“
5–6 ani – idei generale despre cum sunt făcuți copiii: „Mama și tata te-au făcut, s-au iubit, căsătorit“ etc. Dacă cer detalii, le puteți spune că „o celulă mică din corpul lui tati, «spermatozoidul», s-a unit cu o celulă mică din corpul lui mami, «ovulul»“.
6–7 ani – exemplu de ce le-ați putea spune: „Natura/Dumnezeu a creat bărbații și femeile și corpurile lor pentru a se uni cum se unesc piesele de puzzle. Când penisul și vaginul se unesc, din penis pleacă spermatozoidul, care înoată până se întâlnește cu ovulul.“ Tot la această vârstă le puteți spune că „sexul este o modalitate prin care oamenii își arată iubirea“.
8–9 ani – sexul este important, ceea ce probabil au observat și ei din media și de la prieteni. La vârsta asta, copiii pot gestiona aprope orice informație legată de sex, incluzând diferențele între sexul ca parte a unei relații de iubire și sexul forțat (abuz sexual). Puteți introduce deja schimbările corporale ce vor sosi în perioada următoare.
9–11 ani – toate schimbările legate de pubertate, menstruație, masturbare, pilozitate etc.
12 ani – încep să se contureze propriile valori, stați-le alături și verificați de unde își iau informațiile și dacă ele sunt corecte.
12–15 ani – le puteți spune despre bolile cu transmitere sexuală, contracepție.
15–18 ani – fiți alături de ei pentru a gestiona prima dragoste, emoțiile legate de schimbările presupuse de adolescență.
Când ești sursa de încredere a copilului tău, valorile familiale sunt cele care intră în discuție.
Oana Pescaru – psiholog și terapeut de familie
Dacă vrei să afli sfaturile specialistului pentru abordarea și tratarea subiectului, le poți citi în nr. 8/2012 al revistei “Ioana”, acum pe piață.
Comments

Previous:
Părinți relaxați, o rețetă pentru a avea copii fericiți

Next:
„Vreau un cățel“. Animalele de casă și viața de familie
You may also like
-
25 May
Povesti de viata. Cand femeia inseala
FamilieFarmecul, umorul, corpul lui – există bărbați care pot să vă sucească mințile. De fapt, nu s-a ...
-
17 Feb
Adopția, avantaje și dezavantaje
CopiiProcesul adopției presupune o serie de avantaje și dezavantaje. Pentru ca ea să fie o ...
-
28 Jun
Când este momentul să îți oferi singură un cadou. 7 lucruri de care ai nevoie
FamilieOricât de ciudat ar părea, există momente când este necesar să îți faci singură un ...
-
10 Nov
Cum obții ce vrei în pat. Lectie de sex
Relații și sexTe avertizez că o să vorbim cu cărțile pe față așa că punem cărțile pe ...