“Cum am ajuns în burta ta?”

19 April of 2012

Credit foto: karelnoppe, 2012/Shutterstock.com

Întrebările le poți auzi încă de la vârsta de 3-5 ani a copiilor. Toate aceste nedumeriri sunt o ocazie bună de a vorbi cu copiii despre sex, sexualitate, dragoste și viață. Multora dintre părinți nu le este tocmai la îndemână să discute despre subiect.  Când și cum le vorbim copii­lor despre sex veți vedea în continuare!

Teme în funcție de vârstă
2–3 ani   –  ar trebui introduse cuvintele pentru părțile corpului care difer­en­țiază fetițele de băieți: „penis“ și „vagin“.
3–4 ani  –„Cum apar co­piii?“ –  o sim­plă frază, „ma­ma are un uter în burtică, unde ai trăit până când ai fost destul de mare să te naști“, e în regu­lă. Mai apa­re interesul pentru cum fac pipi femeile și băr­ba­ții, de ce se închide ușa la baie – dă-i răspunsuri simple.
4–5 ani  – „Cum se nasc copiii?“ – poți răspun­de: „Când ai crescut des­tul de mare să te naști, uterul lui mami te-a împins afară, prin vagin.“
5–6 ani  – idei ge­ne­rale des­­pre cum sunt făcuți copiii: „Ma­ma și tata te-au făcut, s-au iubit, căsă­torit“ etc. Dacă cer  de­­talii, le puteți spune că „o ce­lulă mică din corpul lui tati, «spermatozoidul», s-a unit cu  o celulă mică din corpul lui mami, «ovulul»“.
6–7 ani  – exemplu de ce le-ați putea spune: „Natura/Dumnezeu a creat bărbații și femeile și corpurile lor pentru a se uni cum se unesc piesele de puzzle. Când penisul și vaginul se u­nesc, din penis pleacă spermatozoidul, care înoa­tă până se întâl­nește cu ovulul.“ Tot la această vârstă le pu­teți spune că „sexul este o modalitate prin care oamenii își arată iubirea“.
8–9 ani  – sexul este im­por­tant, ceea ce probabil au observat și ei din media și de la prieteni. La vârsta asta, copiii pot gestiona aprope orice informa­ție legată de sex, incluzând dife­rențele între sexul ca parte a unei relații de iubire și sexul for­țat (abuz sexual). Pu­teți introduce deja schim­bările corporale ce vor sosi în pe­rioada următoare.
9–11 ani  – toate schimbările legate de pubertate, menstru­ație, masturbare, pilozitate etc.
12 ani  – încep să se contureze propriile valori, stați-le alături și verificați de unde își iau infor­ma­țiile și dacă ele sunt corecte.
12–15 ani  – le puteți spune despre bolile cu transmitere se­xuală, contracepție.
15–18 ani  – fiți alături de ei pentru a gestiona prima dragoste, emoțiile legate de schim­bările presupuse de adolescență.
Când ești sursa de încredere a copilului tău, valorile familiale sunt cele care intră în discuție.

Oana Pescaru psiholog și terapeut de familie

Dacă vrei să afli sfaturile specialistului pentru abordarea și tratarea subiectului, le poți citi în nr. 8/2012 al revistei “Ioana”, acum pe piață.

Comments

comments

Previous:

Părinți relaxați, o rețetă pentru a avea copii fericiți

Next:

„Vreau un cățel“. Animalele de casă și viața de familie

You may also like

Post a new comment