Culorile Pascale si semnificatia lor

29 March of 2018

Asa cum culorile Craciunului au semnificatia lor, exista si culori Pascale. Se poate vorbi de o paleta cromatica care sa simbolizeze Pastele si care scoate in evidenta sarbatoarea.

Sarbatorile crestine sunt legate unele de altele, depind unele de alte. Pastele nu poate exista fara Craciun, Craciunul nu poate exista fara Paste. Legatura dintre aceste mari evenimente din viata crestilor este pusa in evidenta si de culorile Pascale si semnificatia acestora. Unele vin din strafundurile istoriei, altele sunt aduse de nevoia omului modern de a da semnificatii noi lucrurilor vechi, de a la adapta la cerintele moderne. Nu-i rau, nu-i pacat, este firesc! Atata vreme cat simbolurile esentiale ale sarbatorilor se transmit mai departe nu mai are nici o importanta daca le completam cu simboluri noi.

Pastele, cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii, are atat o semnificatie religioasa, cat si una laica, seculara. Este invierea lui Iisus, dar momentul crestin vine peste vechea si multimilenara sarbatoare a primaverii. Oamenii din toate timpurile, si cei de dinainte de Iisus Hristos și cei de dupa au sarbatorit perioada in care primavara lua locul iernii. Primavara a fost mereu asociata cu anotimpul transformarii pamantului si al infloririi, cu renastera si bucuria vietii. Revenirea la viata a anturii este un fel de viata vesnica…

Este in firea lucrurilor ca omul sa faca legaturi, conexiuni noi, sa combine si sa amestece, sa vada ce este in ju si sa transpuna ceea ce vade in credinta si obiceiurile sale. Si reversul este valabil, dar nu atat de intens.

Nu se poate spune ca exista culori simbol ale Pastelui. Cu toate acestea tendinta generala este aceea de a ne orienta catre toate tonurile dulci si pastelate ale culorilor calde. In cromatica Pascala culorile care domina sunt verdele crud, exact ca cel al mugurilor proaspeti si ierbii, aducator de speranta si energie, rozul dulce, ca cel al florilor pomilor fructiferi, portocaliul (culorile branduselor si simbol al viitorului), galbenul (culoarea papadiilor si a soarelui), movul (culoarea regalitatii) și albastrul florilor de primavara. Peste toate domina rosul cu simbolistica sa puternica, culoare care face legatura cu rosul Craciunului si sangele Mantuitorului.

Culorile Pascale sunt toate culorile primaverii, peste care domenste rosul, folosit in mod surpinzator foarte putin, dar dominand decorul. Nu se poate fara oua rosii! Nu se poate fara flori rosii! Rosul este culoarea sacrificiului, dar si culoarea iubirii, este culoarea regala si culoarea care simbolizeaza viata.

Printre culorile Pastelui se mai afla si albul simboliand puritatea si gratia divina. Combina toate aceste culori pascale si pune-le impreuna. Iti vor lumina si sufletul si casa!

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

dormitor elegant

Previous:

4 detalii care transformă un dormitor banal într-unul elegant și plin de rafinament

plantele care cresc in ghiveci au nevoie de atentie

Next:

Schimbarea ghiveciului si ce trebuie sa stii despre aceasta operatiune

You may also like

Post a new comment