Cuibul de vulturi al Moldovei

11 March of 2016

Construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de către domnitorul Petru I Mușat și extinsă în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare, cetatea aflată în partea de nord-vest a orașului Târgu Neamț este parte a sistemului de fortificații constuit în Moldova odată cu apariția pericolului otoman.

Monument reabilitat

Localizată pe stânca de pe Culmea Pleșului, numită și Dealul Cetății, Cetatea Neamț întâmpină turiștii la capătul unei alei în pantă de-a lungul a 500 de metri de urcuș intensiv, desfășurându-și grandios măreția, ca o răsplată a efortului depus pentru a-i atinge meterezele. Ultimii 50 de metri până la poarta cetății sunt parcurși pe un pod din lemn, la o înălțime amețitoare de peste 10 metri.

Impunătoarea construcție a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Neamț în anul 2004. În perioada 2007-2009 aceasta a fost rabilitată cu fonduri europene prin programe Phare. Fortăreața este redată circuitului turistic din luna iulie 2009, oferind în prezent vizitatorilor 21 de încăperi amenajate. Interioarele au fost amenajate astfel încât să respecte cât mai fidel atmosfera acelor timpuri demult apuse.

Mândria lui Ștefan

Cetatea cu ziduri groase de aproape 3 metri a fost construită în totalitate din piatră de râu și din cărămizi mari de gresie, asemănătoare din punct de vedere arhitectural cu alte cazemate moldovenești aflate la Suceava, Hotin, Tighina sau Cetatea Albă.

Jucând rolul unui fort Cetatea Neamț nu era locuită de domnitor și apropiații săi, decât atunci când conflictele armate impuneau acest lucru. În mod obișnuit garnizoana adăpostea un număr de 300 de soldați. Domnitorul Ștefan cel Mare s-a implicat în dezvoltarea acestei fortărețe, poruncind înălțarea zidurilor cu șapte metri și ridicarea a patru bastioane semicirculare, pentru a spori rezistența în fața atacatorilor. Cetatea Neamț rămâne un popas în istoria medievală a Moldovei și o destinație turistică pentru toți românii.

Text: Cristian Niculescu

Foto: www.cristiniculescu.com

Comments

comments

Previous:

Aiud, cetatea Transilvaniei

Next:

3 destinatii de primavara

You may also like

Post a new comment