În general, când un cuplu nu reușește să facă un bebe toți ochii iscoditori și oarecum acuzatori cad pe viitoarea mămică. Cu toate acestea este dovedit că, de multe ori, nu ea este de vină, ci el.
Fără a-ți pierde speranța că veți deveni părinți, dacă după multă strădanie nu vă iese, după teste peste teste care să te asigure că ești sănătoasă, poate a sosit momentul ca și soțul tău să meargă la doctor. Prima întrebare de la medic vă va surprinde pentru că el va fi interesat să știe de cât timp încercați să faceți un copil. Dacă răspunsul este “mai puțin de 1 an”, aveți toate șansele să vă trimită acasă, recomandându-vă o viață sexuală cât mai activă și mai multă relaxare.
Factori care pot duce la infertilitate
* Febră mare, ședințe dese de saună, băi foarte fierbinți – toate aceste cauze cresc temperatura testiculelor. Și ca să trecem ușor la alt subiect – de creștere a copiilor -, de aceea se și recomandă ca apa din băița de seara a bebeilor băieței să nu fie foarte fierbinte.
* relații sexuale foarte dese (în afara perioadei de ovulație a femeii) care duc, până la urmă, la alterarea calității lichidului seminal.
* consumul de alcool, droguri sau fumatul excesiv.
* oboseala acumulată, atât fizică cât și psihică, grijile, stresul etc.
* anumite medicamente sau boli cronice (de exemplu oreionul), ca să nu mai amintesc de expunerea la substanțe toxice.
Testul standard
Spermograma este testul clasic pentru a verifica fertilitatea masculină. Este important de știut că “pacientul” trebuie pregătit înainte de recoltare. Bărbatul trebuie să aibă o perioadă de abstinență de până la 5 zile și să oprească dacă se poate orice medicație. În mod normal, nu se face o singură colectare, fiind nevoie de 2-3 probe luate într-un timp indicat de doctor. Azoospermia reprezintă nivelul de jos în graficul fertilității și indică faptul că spermatozoizii lipsesc din lichidul seminal. 2% din populația masculină a globului au această problemă. Oligozoospermia înseamnă că există spermatozoizi în lichidul seminal dar volumul lor (cantitatea) este redusă. Astenozoospermia arată o mobilitate redusă a spermatozoizilor, deci calitatea lichidului seminal nu este prea bună.
Teratozoospermia înseamnă că spermatozoizii au defecte morfologice.
Alte teste
Pe lângă spermogramă, viitorul tătic poate să mai apeleze, sub îndrumarea doctorului, și la alte teste cum ar fi: spermocultura, biochimia spermei, dozări hormonale, se poate face și o evaluare genetică. Doctorii, alături de specialiști în domeniu, spun însă că tratamentele pentru fertilitate (care pornesc de la hormoni, vitamine și ajung la amestecuri de plante) sunt ineficiente, într-o majoritate copleșitoare. Singura metodă de a face copii este reproducerea asistată.
Un aspect important
O femeie cu probleme de infertilitate trece mai ușor peste situație, față de un bărbat. Ei privesc un pic altfel situația și pot aluneca foarte ușor pe o pantă de depresie care poate afecta tragic viața de familie. Înțelegerea, compasiunea, dragostea și suportul trebuie să nu lipsească, alături de gândurile bune, pline de speranțe. Orientați-vă spre alte perspective și nu uiați că și adopția este o soluție.
Comments
You may also like
-
27 Mar
Detenția școlară înlocuită cu meditație a dat rezultate incredibile
CopiiLa noi în țară, obiceiul detenției sau al pedepselor de izolare (în bibliotecă, de exemplu) ...
-
02 Nov
Atât de aproape de fericire!
Relații și sex„Cea mai mare fericire în viață constă în convingerea că ești iubit“ Ceea ce știa ...
-
13 Mar
7 de fraze pe care să le folosești atunci când copilul tău nu ascultă
CopiiCopiii noștri sunt adesea cele mai bune oglinzi. De aceea este foarte important modul în ...
-
22 Nov
Nevoile și drepturile copilului
CopiiNevoile copilului sunt universale: indiferent de locul în care trăiesc și mediul cultural din care ...