Crizele de gută

22 November of 2011

Foto: Fotolia


Dureri bruște ale articulațiilor cauzate, de regulă, de un nivel ridicat al acidului uric în sânge
Deși este o afecțiune în­tâlnită și în rândul fe­meilor trecute de me­nopauză, guta afectează mai mult genul masculin, unul din o sută de bărbați cu vârsta peste 40 de ani suferind de această boală.

Cauzele declanșării
Atunci când prea mult acid uric (produs în ficat și excretat prin urină) se acumulează în organism, se pot forma cristale de acid uric în lichidul intraarticular, provocând in­flamări și înțepături puternice în articulații.
Afecțiunea se localizează cel mai frecvent la degetul mare de la picior, dar poate apărea și la încheietura mâinii, genunchi sau cot. Cu toa­te că nu se cunoaște încă ce anume declanșează criza de gu­tă, apariția ei este fa­vo­ri­zată de anumite aspec­te: un sfert dintre suferinzi o moș­tenesc, iar restul au un nivel de trigliceride ridicat. Consumul excesiv de alcool, hiper­tensiunea arterială, bolile de rinichi sau dietele drastice de slăbit se pot număra prin­­tre cauze.

Foto: Fotolia

Remedii naturale
Acidul uric se poate acumula în organism de-a lungul anilor fără să provoace niciun fel de simptome.
Iată ce poți face: Bea zilnic 2 litri de apă pentru a favoriza reducerea nivelului de acid uric; evită consumul grăsimilor și excesul de proteine (sos de carne, organe, sardine, vânat); păstrează-ți o greutate normală.
Consumul de cireșe poate preveni crizele de gută, redu­când nivelul de acid uric. Căpșunile, afinele și țelina pot avea un efect similar.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Turismul în sănătate, o soluție modernă

Next:

Totul despre febră

You may also like

Post a new comment