Criza vârstei de mijloc. Cum faci fata si ceva sfaturi bune

23 September of 2019

Criza vârstei de mijloc – Botox, augmentare de sâni, ideea de a avea un iubit tânăr, un job extraordinar, cumpărarea unei mașini scumpe și sport. Ce au toate aceste lucruri în comun? Nevoia de a ieși în evidență, de a fi remarcat, de a găsi o nouă identitate care să mulțumească și să umple locurile goale lăsate de deziluzii, de neîmplinirea așteptărilor, de sentimente netrăite la timp sau de pierderea tinereții.

Mulți spun că asta înseamnă, de fapt, criza vârstei de 
mijloc. Ea afectează atât bărbații, cât și femeile, însă studiile arată că în mod real doar 10% din aceste persoane experimentează procesul cu adevărat. 
Restul se descurcă și găsesc calea de ieșire din această situație fără prea multe bătăi de cap și fără a-și distruge familia sau conturile bancare.

În literatura de specialitate, perioada este descrisă ca normală și presupune tranziția de la tinerețe la viața de adult, când marea majoritate trage 
linie și evaluează rezultatele obținute până în acel moment. 
De altfel, oamenii care își dedică viața unuia sau mai multor scopuri și care clădesc cărămidă cu cărămidă împlinirea visurilor sau a aspirațiilor trec mai ușor peste criză. Alții însă ajung la vârsta la care își dau seama că, dintr-un motiv sau altul, viața lor nu este așa cum își doresc și, având sentimentul inutilității, încearcă să o repare, de cele mai multe ori într-un mod nepotrivit, dar care le conferă temporar 
sentimentul de împlinire, de bine, de fericire și, mai ales, de apreciere.

Diferențe majore între 
femei și bărbați
Prejudecățile timpurilor trecute nu permiteau în mod direct femeilor să experimenteze sau să manifeste 
efectele crizei vârstei de mijloc pentru că ele rămâneau resemnate 
alături de familie, pe care o îngrijeau cu supunere. Însă raporturile din 
războiul sexelor s-au schimbat.

Vremurile moderne înfățișează din ce în ce mai multe femei cu o 
carieră de invidiat. Ele au învățat să-și ceară drepturile, să ridice mâna, chiar și neîntrebate, și au perseverat în atingerea țelurilor pe care și le-au format în tinerețe. Cu toate aceastea, la un moment dat ceva nu mai merge. Nu este cu adevărat o criză, ci mai 
degrabă începutul unei căutări a identității. Unele femei își dau seama că, deși au ajuns în punctul propus, au uitat de toate aspectele care până atunci nu erau priorități: familia, 
ideea de a avea un copil sau un sens în viața cuiva. Și de aici începe procesul de reevaluare, care schimbă 
semnificativ viața persoanei.

Se poate întâmpla și invers, când femeia familistă simte necesitatea reformării vieții. Își dorește carieră și independență financiară. Deziderate firești. Pentru că în ambele cazuri ceea ce lipsește este echilibrul. Femeile ajunse la o anumită vârstă devin în general mai sigure pe ele și, chiar aflate în fața unei crize, știu ce au de făcut și ce-și doresc.

La bărbați, fenomenul este diferit. Ei conștientizează vârsta, își dau seama că au îmbătrânit și, în loc să-și pună problema identității, epatează.

Își caută fericirea în ceea ce alți bărbați ar invidia și încearcă din răsputeri să arate că sunt mult mai tineri decât par. Unui bărbat îi va fi teamă de schimbările pe care le aduce vârsta, de boală. El se va considera 
neatrăgător pentru femei, neputincios în realizarea idealurilor pe care le-a avut, îi va fi frică de moarte și va considera că alegerile lui de până atunci au fost greșite, incluzând aici și soția. În plus, va resimți dramatic povara de a-și întreține întreaga familie.

Femeile, în schimb, văd criza ca pe o oportunitate de a face tot ce și-au dorit în timpul tinereții, dar nu au apucat pentru că nu au existat lucruri mai importante ca îngrijirea familiei sau jobul.

La vârsta de +45, ea își dă seama că cei mici au crescut, că nu mai sunt dependenți de ea și din acest motiv capătă un soi de libertate neașteptată, mai ales dacă puii părăsesc cuibul. Apoi, stabilitatea financiară, pentru care atât ea, cât și soțul au muncit mult, trebuie să dea roade și îi permite, de exemplu, să plece în călătorii pe tărâmuri exotice. Pe de altă parte, menopauza provoacă schimbări fizice și psihice care pot da naștere unor întrebări existențiale și unor dorințe de mai bine, chiar dacă netraduse în ceva concret. Și, nu în cele din urmă, criza își pune amprenta în special pe femeile care s-au măritat devreme și au avut copii imediat. Sentimentul că le-a răpit cineva tinerețea devine frustrant, de nesuportat, iar de aici izvorăște ideea de a-și schimba garderoba, corpul sau atitudinea și de a regresa maturitatea.

Semne că experimentezi criza vârstei de mijloc

Dacă ai în jur de 44 de ani, criza poate fi aproape. Ea durează 2-5 ani, spre deoasebire de bărbați, care sunt afectați după vârsta de 43, în cazul cărora durează între 3 și 10 ani. Iată cele mai importante simptome:

1 Întrebări existențiale. „Oare sunt pe drumul cel bun? 
Am ajuns cine-mi doream?“ Există cel puțin un moment în viață în care toți se întreabă asta. Dacă raspunsul nu este mulțumitor și simți nevoia 
să oprești absolut tot ce faci și să o iei de la capăt în alte condiții, este 
firesc să experimentezi o criză, care nu trebuie văzută ca un aspect 
negativ, ci ca o posibilitate de a-ți trăi viața așa cum vrei.

2  Decizii pripite. Când sufletul este chinuit de întrebări, iar calea de urmat nu este clară, apar deciziile proaste legate de carieră sau căsnicie. Pericolul de a face lucruri nechibzuite este mare, iar drumul poate fi plin de regrete. În plus, imboldul dat de simptomele menopauzei contribuie semnificativ la înrăutățirea situației. O idee bună este de a consulta un medic care să te învețe să faci față sindromului postmenstrual, iar câteva vizite la psiholog pot ajuta.

3  Lipsa odihnei. Nu mai dormi bine noaptea, te trezești si nu mai reușești să te cufunzi din nou în somn. De vină sunt hormonii. Însă oboseala îți creează stări neplăcute și te îndeamnă să iei decizii pripite.

4 Viitorul pare sumbru. Tinerețea oferă perspectiva unui viitor în care poți face orice, în care poți realiza orice. Dar vârsta de acum te face să-ți dai seama că anii zboară și că timpul rămas este insuficient. Maturizarea, căci despre asta este vorba, ascunde cumva lentila roz prin care vedeai lumea. Dar viitorul nu trebuie să fie gri sau negru, ci privit doar într-o lumină realistă (trăsătură ce ți-a lipsit în tinerețe). Experiența ta de viață te ajută să-ți formezi viitorul așa cum vrei, deși nu ar fi rău să-ți amintești de optimismul tău contagios de la 30 de ani.

5  Ești plictisită. Este un simptom ce poate explica criza vârstei, dar el survine și din presiunea grijilor zilnice, din monotonia vieții cotidiene, din nemulțumiri de tot felul. Soluția este simplă: găsește-ți un hobby, o activitate care să-ți facă plăcere, dar nu uita de restul vieții tale.

6  Te simți pierdută. Te supără multe lucruri, dar nu știi exact ce. Nemulțumirile tale sunt cu atât mai frustrante cu cât nu reușești să identifici cauzele lor reale, astfel încât să găsești soluții bune pentru a rezolva situația. Aspirațiile tale, odată puse pe un piedestral, nu mai reprezintă nimic pentru tine. Totuși, acum ai maturitatea necesară de a-ți construi alte idealuri, alte visuri. În plus, chiar dacă este un slogan/clișeu: nu destinația contează, ci drumul până acolo.

7  Te preocupă aspectul fizic. Adică mai mult decât ar trebui. Este firesc să vrei să arăți bine și să te simți bine în pielea ta, însă de aici până la a te studia cu orele în oglindă și de a-ți găsi riduri noi este drum lung. Perfecțiune nu există și este un plan greșit să-ți dorești asta.

8  Nu te mai preocupă aspectul fizic. Nu te mai interesează să ai părul aranjat, să-ți faci manichiura sau să te dai cu parfum. Această situație nu este o problemă legată de ceea ce cred alții despre tine, ci una legată stict de tine. A te simți bine în propria piele este un factor esențial pentru o viață normală și bună. Uită-te în jurul tău și ia aminte la femeile în vârstă care arată spectaculos nu doar pentru că se îngrijesc, ci pentru că au o atitudine pozitivă și poftă de viață. Ele sunt un model pentru oricine. Calitatea vieții este dată de lucruri mărunte, dar care, adunate, contează enorm.

9  Nu mai ai chef de sex. Spre deosebire de bărbați, femeile trebuie să fie într-o anumită stare ca să facă dragoste. Evident că situația ta nu este roz și nici menopauza sau apropierea ei nu te ajută, însă sexul este un destresant excelent. Caută ajutorul unui medic ce te poate scăpa de senzațiile fizice neplăcute cauzate de hormoni, iar un psihoterapeut poate îmbunătăți starea pe care o tranzitezi acum.

10  Crezi că cei mai buni ani ai tăi au trecut. Este o senzație indusă de o prejudecată pe care toți au îmbrățișat-o: te simți bine, te distrezi și poți face orice doar în tinerețe. Însă adevărul este că doar de tine depinde cât de bine te simți și ce îți propui să realizezi în continuare. Ba, mai mult, acum te poți bucura în mod real de lucrurile care ți se întâmplă pentru că nu mai ești preocupată ca în tinerețe să zbori către altceva mai interesant.

În concluzie, dacă crezi că te afli în criza vârstei mijlocii și vrei să termini această etapă cât mai repede, întreabă-te: pot să devin ceea ce-mi doresc? cum? varianta de dorit este o versiune mai bună a mea? ce-mi lipsește? cum îmi pot îmbunățăți viața fără să mă coste o avere?

 Timpul potrivit este acum.

Criza vârstei de mijloc este un proces care se derulează diferit la femei față de bărbați. Și, indiferent câte articole ai citi, 50 de ani nu sunt noua vârstă de 30 sau 40! Fiecare deceniu a avut propriile provocări, propriile realizări și propriile deziluzii. Trecând peste aspectul redundant, viața este o continuă stare de evoluție, iar vârsta de 50 de ani trebuie privită ca un stadiu firesc.

 Avantajele vârstei de mijloc vs crizei vârstei

Dacă te apropii de 45-50 de ani, gândește-te la următoarele aspecte, care te vor ajuta să treci cu bine peste această perioadă.

Experiența de viață acumulată îți folosește în mod direct pentru a ajunge 
mai repede unde vrei, unde ți-ai propus. Știi să gestionezi diversele situații prin care ai trecut și care se repetă. Nivelul mărit de informație de care beneficiezi este un atu față de nivelul pe care-l aveai, să zicem, când ai împlinit 30.

Acceptă-ți vârsta și învață să o trăiești astfel încât să te bucuri de ea. Ce ai devenit tu până acum? Ce ai îmbunătăți? Evident, răspunsul trebuie să fie echilibrat și realist. Obișnuiește-te să trăiești pentru tine, nu pentru alții și acordă-ți atenția cuvenită.

Dacă ți se pare că ai îmbătrânit și că ești înconjurat/ă de mulți oameni tineri, transformă situația într-una pozitivă: tu rămâi ancorată într-o societate modernă, ești la curent cu noile trenduri, iar ceilalți au de învățat din experiența ta. Este un schimb de beneficii corect. În plus, tinerii, prin provocările pe care ți le înaintează, te țin activă și cu picioarele pe pământ.

Capacitatea de a te adapta la noile timpuri este fantastică și demonstrează că ești un om echilibrat, care are perspective clar definite și care evoluează, nu stagnează.

Imaginea pe care ți-ai construit-o până acum trebuie evaluată. De cele mai multe ori, tinerii vor să demonstreze că le știu pe toate, că au totul sub control, dar asta este doar pentru a crea o impresie bună în ochii celorlalți. Este absolut firesc să nu fie așa. Acceptă că și tu ai întrebări, dubii, că nu deții adevărul absolut. Fii sinceră și vei constata că mulți din jurul tău se vor identifica cu această situație.

Ia-o mai ușor! Privește perioada mai degrabă ca pe a doua tinerețe decât ca bătrânețe. Optimismul și gândirea pozitivă, dar și umorul te pot scoate din încurcăturile vieții. Timpul potrivit să faci toate acestea este acum.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Ada Oprea
Sursa foto: pexels.com/

 

Comments

comments

Previous:

Veselie de toamna. Idei bune si sanatoase

Next:

Te simți epuizată? Cine îți “mănâncă“ energia și cum poți să o refaci?

You may also like

Post a new comment