Ai încercat să ridici un obiect care s-a dovedit mai greu decât te-ai așteptat sau ai făcut o mișcare greșită și, brusc, ai simțit ca un șoc electric în picioare? Durerea pare să plece din fesă și se propagă de-a lungul piciorului? Nu e nicio îndoială: nervul sciatic este în suferință.
Citeste si: Remedii pentru durerile de spate
Criza de sciatică apare brusc, în urma unui efort fizic intens, a unei poziții incorecte a corpului sau a unei mișcări greșite. Durerea este simțită ca un fel de crampă foarte dureroasă, care începe din fesă și iradiază pe spatele piciorului, uneori până la degetele de la picior. În unele cazuri, durerea din fesă ajunge pe partea din față a coapsei și coboară pe partea laterală a gambei.
Durerea sciatică este legată de diverse leziuni ale coloanei vertebrale, în majoritatea situațiilor fiind vorba despre hernia de disc. Bineînțeles, la originea sciaticii pot sta și alte cauze, dar ele sunt mai rare (reprezintă mai puțin de 10%) și afectează persoanele de peste 50 de ani: osteoporoză, tumori, infecții etc.
Un disc lezat
Coloana vertebrală este compusă dintr-o serie de vertebre. Între fiecare două vertebre există un sistem de amortizare numit disc intervertebral, care este compus dintr-un miez gelatinos, înconjurat de un inel fibros. În urma unui efort violent sau repetat ori pur și simplu din cauza procesului de îmbătrânire, unul sau mai multe dintre aceste amortizoare „se lasă”. Astfel, discul intervertebral se fisurează, iar miezul gelatinos este expulzat. Este vorba de afecțiunea numită hernie discală.
Unele mișcări neobișnuite sau un efort fizic intens pot face ca discul să apese mai tare pe nervul sciatic, provocând durere pe întregul traseu al nervului. Nervul sciatic asigură transmiterea impulsurilor nervoase către principalii mușchi fesieri și către membrele inferioare. Dacă hernia de disc se situează între vertebrele lombare 4 și 5, durerea este resimțită pe fața externă a coapsei și a gambei și traversează partea din spate a piciorului, pentru a ajunge până la degetul mare.
Citeste si: Oboseala cronica, boala de care suferim toti
În schimb, dacă hernia discală se situează la nivelul primei rădăcini sacrale (între vertebrele L5 și S1), durerea lombară pleacă de la fesă și se prelungește pe partea din spate a coapsei și piciorului, iar uneori traversează talpa și ajunge la degetul mic.
Nimeni nu e ferit
Dureroasă și invalidantă, sciatica este o afecțiune frecvent întâlnită, iar victimele sunt, în principal, adulții tineri și activi. Specialiștii au observat că cei mai afectați sunt bărbații cu vârsta de peste 30 de ani și femeile de peste 40 de ani, în special dacă s-au confruntat în repetate rânduri cu dureri de spate. Nici sportivii nu sunt feriți de această maladie.
Realitatea este că orice persoană poate suferi la un moment dat de sciatică, dar contrar ideilor preconcepute, această afecțiune nu necesită automat și o intervenție chirurgicală. Adeseori problema se rezolvă cu repaus și tratament medical adecvat.
Ce măsuri poți lua?
Bine de știut: căldura relaxează mușchii contractați și alină durerea. Poți folosi căldura sub formă de băi, împachetări calde, pernă electrică, comprese uscate calde (de exemplu, un prosop încălzit în cuptorul cu microunde sau cu fierul de călcat). Tratamentul medical al sciaticii vizează în principal calmarea durerii și menajarea coloanei vertebrale.
Citeste si: Spasmofilia un sindrom asociat stresului
Medicamentele antalgice și antiinflamatoare nonsteroidiene (care sunt folosite în tratament de scurtă durată) sunt, în general, eficiente. Dacă este nevoie, medicul poate recomanda injecții cu corticoizi (medicamente din familia cortizonului).
Uneori, în faza acută, sunt prescrise relaxante musculare pentru calmarea durerilor legate de tensiunile musculare create de sciatică. Ședințele de kinetoterapie, masajul și fizioterapia dau adeseori rezultate bune. Până la dispariția sau măcar ameliorarea durerii este recomandat repausul fizic.
Intervenția chirurgicală este recomandată doar în caz de paralizie, pierdere a sensibilității coapsei, probleme cu urinarea sau durere insuportabilă. O activitate fizică moderată (înotul, de exemplu) îmbunătățește tonusul mușchilor spatelui și al celor abdominali și ajută la prevenirea recidivelor.
Articol exclusiv online
Text: Angela Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
03 Jul
VOGA pentru trup și suflet
FitnessVOGA pentru trup și suflet – Ne dorim să arătăm cât mai bine și suntem dispuse ...
-
11 Feb
Detoxifierea de primavara. Plan alimentar
NutrițieDetoxificarea de primavara este mai mult decat necesara, mai ales daca iarana ai buzat de ...
-
20 Jan
Inimă sănătoasă? Da, e posibil!
MedicinăInimă sănătoasă? Da, e posibil! – N-o simțim, dar știm că e acolo, în interiorul ...
-
10 Oct
Ce trebuie sa stii despre vitamina K si unde o gasesti
NutrițieVitamina K este o vitamina esentiala pentru organism. Vitamina K intervine in procesul de coagulare ...