Cotmeana, în mijlocul pădurii

13 August of 2014

Simbol al vieții monahale valahe, mănăstirea numără peste șase secole de existență

Foto: Cristi Niculescu

Foto: Cristi Niculescu


Considerat a fi cel mai vechi așezământ creștin conservat pe teritoriul de altădată al Țării Românești, lăcașul situat la 30-35 km distanță de localitățile Pitești și Râmnicu-Vâlcea datează, conform ultimelor cercetări, de la sfârșitul secolului al XIII-lea.

Dăinuind peste veacuri
Ctitorită de Radu I (1377-1383) sub forma unei biserici de lemn, mănăstirea a fost ridicată din cărămidă sub oblăduirea lui Mircea cel Bătrân (1386-1418), fiind atestată documentar printr-un hrisov ce anunța în luna mai a anului 1388 finalizarea magnificului complex medieval de la Cozia. Ulterior, construcția a fost restaurată în 1711 de Constantin Brâncoveanu.

Foto: Cristi Niculescu

Foto: Cristi Niculescu

Sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza domeniul a fost trecut în patrimoniul statului, devenind biserică parohială. Abia în 1990 aceasta a fost redeschisă, urmând o serie de investiții între anii 1995 și 2005, ce au dus la ridicarea unei noi biserici lângă bătrâna ctitorie. În ultimii ani, mănăstirea a atras tot mai mulți turiști și pelerini, dornici să îi calce pragul.
Foto: Cristi Niculescu

Foto: Cristi Niculescu


Drumul European 81 care leagă orașele Pitești și Sibiu străbate județele Argeș și Vâlcea de-a lungul Văii Oltului, bogat aspectată din punct de vedere natural. Aici există numeroase variante de cazare în hoteluri și pensiuni agroturistice.

Text: Cristi Niculescu

Comments

comments

Previous:

Tulcea, pe malul Dunării

Next:

Sighișoara, turism istoric

You may also like

Post a new comment