Costinești, stațiunea tineretului

07 January of 2010

Șase decenii de vacanță neîntreruptă în locul în care soarele bronzează trupul și întinerește sufletul turiștilor.

Foto: Cristian Niculescu

La sfârșitul secolului al XIX‑lea, generalul Emil Cos­tines­cu cădea la în­țe­legere cu unul dintre mem­­brii familiei Kogălniceanu în privința achizi­țio­nării unui teren aflat la malul Mării Negre. Zona, populată în acea perioadă de cetă­țeni de origine germană, avea să se dezvolte ca urmare a con­­di­țiilor prielnice și să ajun­gă una dintre cele mai cu­noscute destinații estivale.

Renașterea localității
Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la înființarea primei tabere cu 300 de locuri, adresate elevilor de vârstă școlară din întreaga țară. Plaja cu nisip fin, lungă de 800 de metri, a fost afectată în toamna anului 2005 de inundații masive. La acel moment, Lacul Costinești s‑a revărsat în mare, iar vechiul obelisc a fost pus la pământ. Noul monument, ridicat imediat după aceea, măsoară 18 metri, fiind, astfel, cu 50% mai înalt decât cel precedent. În zonă au fost făcute și alte investiții masive în ultimii patru ani, în scopul transformării lacului din localitate în bază de agrement nautic, al mo­derni­zării drumurilor, a re­țelelor de apă și canalizare, precum și al organizării numeroaselor manifestări estivale adresate tinerilor. Lacul, cu o suprafață de 7 hectare, este uni­cul din țară fără alimentare subterană, având un grad de salinitate ridicat și nămoluri care se folosesc în tratamentul bolilor reumatice.

Epava Evanghelia
În prezent, Costinești beneficiază de peste 60 000 de locuri de cazare în hoteluri, vile, că­suțe și spații de campare. Ca ur­mare a tarifelor accesibile, sta­țiu­nea cunoaște un ridicat flux turistic pe perioada întregului sezon estival.
Simbol al loca­li­tății, celebra epa­vă de la Cos­ti­nești, numită Evanghelia, a eșu­at în data de 15 oc­tombrie 1968, din cauza con­­­dițiilor meteorologice nefavorabile și a vizibilității reduse. Costurile de recuperare a cargoului fiind prea mari, proprietarul a preferat să îl abandoneze în locul în care poate fi admirat și în prezent.
Plină de viață, însorită și într‑o permanentă transformare, sta­țiunea Costinești constituie o des­tinație pentru toți cei care vor să lase pentru un timp grijile deoparte și să rămână tineri și plini de energie.

O alegere ­inspirată
Costinești și‑a consolidat de‑a lungul deceniilor renumele în rândul celor tineri atât ca urmare a minunatei sale zone de plajă, cât și a nenumăratelor variante de petrecere a timpului liber. Supranumită și „capitală a vacanțelor estivale“, sta­țiunea atrage precum un magnet numeroși turiști în fiecare an, în special tineri

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Târgul de pe Mureș

Next:

Sighișoara. Cetatea medievală

You may also like

Post a new comment