Cosmeticele nu țin la nesfârșit!

08 December of 2014

Așa cum suntem atente la valabilitatea produselor ali­­­­mentare, ar trebui să fim cu băgare de seamă și la termenul de garanție al produselor cosmetice, încă de la cumpărare, în magazin, dar și mai apoi.

© photo_midget / Fotolia

© photo_midget / Fotolia

Menționarea perioadei de valabilitate
Există mai multe tipuri de specificare a ter­menului de garanție al produselor cosmetice:
– prin sintagma „A se consuma de preferinta înainte de“, urmată de dată sau de detalii privind locul unde este inscripționată data pe ambalaj. Această informație se completează printr-o indicare a condițiilor care trebuie satisfăcute pentru a garanta valabilitatea declarată. Data se exprimă clar și constă din luna și anul, în această ordine;
– indicarea termenului de valabilitate nu este obligatorie pentru produsele cosmetice cu o valabilitate minimă de 30 de luni. Asemenea produse sunt însoțite de indicarea duratei de utilizare de la deschidere, care nu prezintă niciun pericol pentru consumator. Semnul pentru durata de utilizare de la deschidere este prezentat sub forma desenului următor: o cutiuță cu un capac desfăcut. Prac­tic, termenul de valabilitate se calculează din momentul deschiderii produsului
și poate fi de 6 M (6 luni), 15 M, 18 M, 24 M, 36 M, în funcție de fiecare produs.

Ceea ce este foarte important de știut este faptul că orice produs cosmetic, depozitat în locuri răcoroase, ferite de umezeală, fără expunere la soare, își va menține proprietățile și caracteristicile pe toată durata de folosire. Totuși, dacă sesizezi prin miros, văz sau gust că una dintre proprietățile produsului s-a modificat, aruncă acel produs, pentru că poate fi dăunător sănătății.
Ce anume ar trebui să avem în vedere în privința păstrării produselor cosmetice? În primul rând, nu trebuie depozitate în soare, la temperaturi ridicate, și nici în locurile cu umiditate. Așadar, baia se exclude, pentru că atunci când facem baie sau duș temperatura din încăpere se mărește, iar umiditatea sporește.
După desfacere, de fiecare dată când le folosim, cosmeticele intră în contact cu aerul și microbii, ceea ce le grăbește alterarea. Pe lângă modul în care sunt depozitate și manevrate (cu mâinile sau pensula curate, de exemplu), „rezistența“ lor depinde și de ingrediente, și de modul în care au fost produse. Cosmeticalele cele mai sensibile sunt cele care conțin apă.
Chiar dacă blushul, rujul, glossul sau pudra nu și-au schimbat mirosul sau consistența, e timpul să renunți la ele dacă au depășit termenul de valabilitate înscris. Altfel, riști să te alegi cu iritații și, pe termen lung, să grăbești procesul de îmbătrânire a pielii!

 
Garanție în mod orientativ
Dacă, din anumite motive, pe cutia produsului nu este specificată perioada de garanție, iată câteva termene general acceptate pentru produsele cele mai utilizate:
– mascara – nu-l folosi mai mult de 3-4 luni!
– fondul de ten – între 12 și 24 de luni. Pentru a nu contamina produsul, aplică-l cu un bureţel sau cu o pensulă dacă acesta nu se prezintă sub formă de tub;
– pudra de faţă – maximum 3 ani; produsele sub formă de pudră se deteriorează mai greu decât cele compacte;
– parfumul rezistă maximum 3 ani. Pentru a-i prelungi viaţa, păstrează-l în frigider;
– blush-ul – între 18 și 24 de luni;
– crema de faţă şi gelurile de curăţare se utilizează maximum un an;
– creionul de ochi – poate fi folosit până la doi ani. Pentru a elimina bacteriile ce se pot strânge la vârful lui, ascute-l în mod regulat;
– tușul – are o valabilitate de 6 luni;
– fardul de pleoape – până la 3 ani;
– glossul, rujul – între 18 și 24 de luni;
– lacul de unghii, dacă e ţinut în condiţii optime, poate rezista până la 2 ani. Dacă observi că uleiul s-a separat de culoare, e timpul să îi spui adio;
– săpunul şi gelul de duş nu trebuie păstrate mai mult de 18 luni;
– cremele depilatoare, dacă nu sunt deschise, rezistă maximum 2 ani. Dacă deja ai început tubul, după şase luni scapă de el.

Aplicatoarele pentru fard şi bureţeii trebuie înlocuiţi la cel mult trei ani, devenind surse sigure de bacterii. Folosirea lor timp îndelungat poate duce la apariţia unor iritaţii ce se pot agrava. Dacă ai investit o sumă considerabilă în accesoriile cosmetice, le poţi prelungi viaţa curăţându-le în mod regulat cu soluţii speciale, dezinfectante. Este bine să respectăm termenele de valabilitate, astfel evităm contactul ochilor și al pielii cu diverși germeni care pot duce la  boli și eczeme inestetice, dar și periculoase. În plus, nu uita că nu este cazul să împarți cu prietenele produsele sau accesoriile cosmetice, deoarece în acest fel se transmit microbii și bacteriile. Acestea sunt exclusiv pentru uz personal.

DE AJUTOR!
Dacă un produs chiar nu are inscripționat în niciun fel termenul de valabilitate, poți intra pe site-ul checkcosmetic.net, unde, în partea stângă, există Cosmetic Calculator, de unde poți alege brandul produsului pe care vrei să-l testezi. Acolo introduci codul pe care îl găsești pe spatele produsului, iar aplicația îți va arăta în ce an a fost fabricat și cât mai este valabil.

BINE DE ȘTIUT!
Există modalități prin care putem prelungi viața produselor cosmetice:
■  după folosire trebuie să închidem bine recipientele
■  spală-te pe mâini întotdeauna înainte de a utiliza un produs cu degetele
■  depozitează cosmeticele în locuri ferite de soare/umiditate, la temperaturi răcoroase
■  nu combina niciodată pro­dusele cosmetice cu apă în ide­ea de a le „repara“ sau subția
■  spală regulat pensulele sau burețeii cu o soluție specială sau cu un șampon delicat
■  păstrarea cosmeticelor în frigider reduce răspândirea germenilor, dar schimbă proprietățile produselor.

 

Text: Catalina Oprea

 

Comments

comments

Previous:

Extravaganță în culori tari. Machiajul buzelor

Next:

Cum aplici fondul de ten

You may also like

Post a new comment