Copilul are nevoie de mișcare

28 November of 2011

Foto: Fotolia


Nevoia de mișcare a copilului se conturează încă din timpul sarcinii, cînd au loc primele lui experiențe „sportive”

După naștere, copilul își continuă gimnas­tica prin acele miș­cări dezordonate din mâini și din pi­cioare. Și tot din momentul nașterii organismul bebelușului caută să sta­bilească un echilibru cu mediul extern, să se adapteze la el. Primul an de viață este important, pentru că totul în jurul copilului este nou și așteaptă să fie explorat, cunoscut.
Ne naștem cu un număr foarte mare de celule nervoase, miliarde, dar în fiecare zi pierdem câteva zeci de mii. Mai importante decât numărul acestor celule sunt însă conexiunile dintre ele și modul în care aces­tea se structurează. Bebelușii au mai mulți neuroni decât adulții. În primii ani de viață, stimulându-l prin joc și miș­care, facili­tăm dezvoltarea unui număr cât mai mare de astfel de conexiuni, asigurând astfel be­be­lu­șului nostru o bună dezvoltare a creierului și coordonarea aces­tuia cu membrele și cu res­tul corpului. În același timp punem bazele dezvol­tării aptitudinilor socia­le, emoționale și cognitive.

Foto: Fotolia

Ce este babygym?
Unele mămici încearcă să facă acasă singure mișcare cu bebelu­șul lor, odată cu masajul asociat de cele mai multe ori cu baia, folosind mișcări simple făcute în joacă. Se poa­te face însă mai mult.
Babygym sau gimnastica be­be­­lu­șului sănătos este un program alcătuit din masaj și exer­ciții variate, alese în funcție de vârsta și de nivelul de dezvol­tare al copilului. În funcție de etapele normale de dezvoltare motrică, de nivelul de dezvol­tare al fiecărui copil și de rit­mul lui personal, kinetoterapeutul specialist în gimnastica copilului mic alcă­tuiește un program de mișcare individualizat și personalizat. El va propune și va efectua anumite exerciții concepute să-l ajute pe bebe­luș să do­bân­dească deprinderile motorii corespunză­toare vârs­tei. Astfel, el își dez­voltă și își per­fec­ționează achizi­ții­le existente și le pregătește pe următoarele.

Când și cum
Când îl ducem pe bebeluș la babygym? În jurul vârstei de
3 luni, este pregătit să înceapă antrenamentele. Se va alege cel mai potrivit moment al zilei pentru fiecare copil în parte, astfel încât la începerea pro­gramului să fie în for­mă maximă: odihnit, curat și sătul (între masă și gim­nastică e bine să fie un interval de 1 oră).
Pentru copilul mic, dezvoltarea motrică înseamnă și dezvol­tare psihică. De aceea, tot ce poate primi acesta ca sti­mulare sen­zorială în cadrul ședințelor de babygym îi va asi­gura o dezvoltare com­ple­xă. Pielea, cel mai mare organ de simț, este din plin stimulată.

Text: Ruxandra Mănăilă

Comments

comments

Previous:

Burnout: ești cumva în pericol?

Next:

Mos Craciun există sau nu există?

You may also like

Post a new comment