Nevoia de mișcare a copilului se conturează încă din timpul sarcinii, cînd au loc primele lui experiențe „sportive”
După naștere, copilul își continuă gimnastica prin acele mișcări dezordonate din mâini și din picioare. Și tot din momentul nașterii organismul bebelușului caută să stabilească un echilibru cu mediul extern, să se adapteze la el. Primul an de viață este important, pentru că totul în jurul copilului este nou și așteaptă să fie explorat, cunoscut.
Ne naștem cu un număr foarte mare de celule nervoase, miliarde, dar în fiecare zi pierdem câteva zeci de mii. Mai importante decât numărul acestor celule sunt însă conexiunile dintre ele și modul în care acestea se structurează. Bebelușii au mai mulți neuroni decât adulții. În primii ani de viață, stimulându-l prin joc și mișcare, facilităm dezvoltarea unui număr cât mai mare de astfel de conexiuni, asigurând astfel bebelușului nostru o bună dezvoltare a creierului și coordonarea acestuia cu membrele și cu restul corpului. În același timp punem bazele dezvoltării aptitudinilor sociale, emoționale și cognitive.
Ce este babygym?
Unele mămici încearcă să facă acasă singure mișcare cu bebelușul lor, odată cu masajul asociat de cele mai multe ori cu baia, folosind mișcări simple făcute în joacă. Se poate face însă mai mult.
Babygym sau gimnastica bebelușului sănătos este un program alcătuit din masaj și exerciții variate, alese în funcție de vârsta și de nivelul de dezvoltare al copilului. În funcție de etapele normale de dezvoltare motrică, de nivelul de dezvoltare al fiecărui copil și de ritmul lui personal, kinetoterapeutul specialist în gimnastica copilului mic alcătuiește un program de mișcare individualizat și personalizat. El va propune și va efectua anumite exerciții concepute să-l ajute pe bebeluș să dobândească deprinderile motorii corespunzătoare vârstei. Astfel, el își dezvoltă și își perfecționează achizițiile existente și le pregătește pe următoarele.
Când și cum
Când îl ducem pe bebeluș la babygym? În jurul vârstei de
3 luni, este pregătit să înceapă antrenamentele. Se va alege cel mai potrivit moment al zilei pentru fiecare copil în parte, astfel încât la începerea programului să fie în formă maximă: odihnit, curat și sătul (între masă și gimnastică e bine să fie un interval de 1 oră).
Pentru copilul mic, dezvoltarea motrică înseamnă și dezvoltare psihică. De aceea, tot ce poate primi acesta ca stimulare senzorială în cadrul ședințelor de babygym îi va asigura o dezvoltare complexă. Pielea, cel mai mare organ de simț, este din plin stimulată.
Text: Ruxandra Mănăilă
Comments
You may also like
-
16 Dec
Mic ghid de „supravietuire“ pe durata sarbatorilor in familie
FamilieMic ghid de „supravietuire“ pe durata sarbatorilor in familie – Așteptăm tot anul sărbătorile de ...
-
08 Jul
Naștere naturală VS cezariană
FamilieÎncă de la început, trebuie să stabilim un lucru chiar dacă multe femei – viitoare ...
-
15 Feb
Ridică-mă la cer! Despre sex si preludiu
Relații și sexRidică-mă la cer! – Se zvonește că bărbaților nu le place preludiul, dar toate studiile ...
-
05 Jan
Ajutaţi-vă copilul să devină un adult responsabil!
CopiiDacă o să-i întrebați pe părinţi ce fel de copii vor să crească, dependenţi sau ...