Ești îngrijorat de cât de mult timp stă copilul tău pe internet? De cât timp se joacă online sau de faptul că, practic, comunică nonstop cu prieteni/colegi etc. online? Deși internetul este și educativ din anumite puncte de vedere, este ușor să te prindă în plasa lui, să te amețească și să devii un consumator în exces.
Activitățile la calculator pe vârste
Copiii pot învăța să utilizeze computerul încă din clasele primare. Încep cu noțiunile elementare – cum să tasteze, să închidă, să deschidă calculatorul, să folosească mouse-ul sau chiar să se joace. Părinții ar trebui să fie atenți la site-urile pe care intră copiii.
Cei de vârstă școlară mică folosesc internetul pentru a se juca. Începând cu clasa a V-a, a VI-a, copiii pot începe să utilizeze internetul pentru a face proiecte la școală. Atunci este important să se înceapă monitorizarea activității copilului pe internet de către părinți. Chiar dacă nu intră pe chat room, pe rețelele de socializare online, pot să interacționeze cu ele accidental inițial, apoi să nimerească pe site-uri pornografice. Unele nu au niciun fel de avertismente.
Când ajung la pubertate/adolescență, necesită monitorizare online. La această vârstă nu mai folosesc netul doar pentru Google search, proiecte școlare, ci și ca să comunice cu prietenii sau ca să-și facă noi prieteni. Adolescenții trebuie informați asupra pericolelor la care pot fi expuși online, voluntar sau involuntar.
Dacă fiul/fiica este pregătit(ă) sau nu să intre pe internet, voi, părinții hotărâți. Nu uitați că e nevoie de reguli, mai ales la început. Totuși, există semne care avertizează părinții când copiii au depășit limita admisibilă în fața calculatorului.
Efectele pe termen lung ale unui consum de internet în exces
Academia Americană de Pediatrie recomandă limitarea utilizării nternetului. Jocurile online, comunicarea exclusivă prin internet duce la:
– obezitate – copiii care stau mai mult de 2 ore/zi la computer sunt mai predispuși la obezitate.
– somn defectuos – cu cât stau mai mult pe internet, cu atât copiii sunt mai rezistenți în a se culca devreme, au dificultăți de adormire și de trezire.
– probleme de comportament – copiii din clasele I-IV care petrec mai mult de 2h/zi la computer sunt mai predispuși la probleme emoționale, sociale și de atenție, sunt mai agitați, neastâmpărați sau chiar își hărțuiesc colegii.
– performanța școlară scade – cei care stau prea mult la ecranul calculatorului tind să aibă performanțe școlare mai slabe decât ceilalți copii.
– violența – expunerea excesivă la calculator/jocurile online este corelată cu comportamentele agresive. Copiii pot învăța să accepte comportamentul violent ca o parte normală a vieții și o modalitate de rezolvare a problemelor.
– mai puțin timp pentru joacă – prea mult timp la calculator înseamnă prea puțin timp pentru joacă activă și creativă.
Metode pentru limitarea timpului petrecut în fața calculatorului
– arătați-le copiilor că vă pasă de ei – spuneți-le că sunteți îngrijorați de faptul că nu mai iese cu prietenii, că nu mai are note bune, că e obosit etc. și că e nevoie să faceți ceva în privința internetului. Spuneți-i că aveți nevoie de ajutorul lui și expuneți-i toate consecințele dependenței de internet;
– monitorizați împreună timpul petrecut la calculator – mergeți pe încredere la început, e importantă cooperarea copilului. Dacă vă minte în privința timpului petrecut la calculator, este în faza de negare a problemei. Continuați cu monitorizarea;
– amplasați calculatorul într-o cameră comună, mai degrabă decât în camera lor: vor petrece mai puțin timp la computer decât cei care au calculatorul în cameră;
– stabiliți reguli rezonabile – măsurile drastice (gen luarea calculatorului, interzicerea ieșirilor din casă etc.) sunt abordări ineficiente! În acest caz copilul își vede părintele ca pe un dușman și va începe războiul. De aceea stabiliți reguli clare: de exemplu, o oră la calculator după ce-și fac lecțiile zilnic și câteva ore în weekend;
– încurajați alte activități când reduceți timpul alocat la computer – ajutați copiii să găsească alternative de petrecere a timpului liber, în funcție de preferințe;
– informați-vă cât mai mult despre funcțiile și utilizarea computerului – când părinții sunt pricepuți, înțeleg ce se întâmplă, au alte premise de colaborare cu copiii. În schimb, dacă și voi sunteți dependenți de calculator, tabletă, veți fi exemple nepotrivite pentru copiii voștri;
– sprijiniți copilul fără a-i tolera dependența – dacă fiul/fiica se revoltă împotriva voastră și a măsurilor impuse de voi, nu renunțați. Amintiți-i de alți copii cu probleme similare și repetați-i că vreți să îl ajutați și că sunteți alături de el pentru a face o schimbare în bine;
– căutați resurse exterioare dacă nu reușiți – dacă observați că relația este din în ce mai ostilă și tot ce vine din partea voastră este respins, iar semnele dependenței persistă sau se amplifică, apelați la psihoterapie de familie.
Cum depistăm dependența de internet?
●pierde noțiunea timpului când este online ●sacrifică din orele de somn pentru a petrece timpul la calculator ●devine agitat/furios ori de câte ori este întrerupt din activitățile online ●verifică e-mailul de mai multe ori pe zi ●devine iritat/iritabil dacă nu îl lași la calculator ●petrece timp online în loc să-și facă temele sau sarcinile din casă ●preferă să petreacă timp online decât să iasă cu prietenii sau să stea cu familia ●încalcă limitele de timp stabilite de părinți pentru a sta pe internet ●minte în privința timpului petrecut la calculator sau se strecoară, când nu e nimeni să-l vadă ●își face noi prieteni/noi relații cu cei pe care-i întâlnește online ●pare preocupat de a se întoarce la computer când face altceva prin casă ●își pierde interesul pentru activități care-i plăceau înainte de a avea acces online ●devine iritat, prost dispus, deprimat când nu este online.
Oana Pescaru – psiholog și terapeut de familie
Comments
You may also like
-
09 Mar
Copiii supraponderali
CopiiLa nivel mondial, în anul 2010, numărul copiilor care sufereau de obezitate atingea cifra de ...
-
12 Oct
Povești de viață: ”Îmi iubesc fiica mai mult decât fiul!
CopiiAna s-a bucurat mult de al doilea ei copil. Dar odată cu el a apărut ...
-
10 Aug
Relatia tata-fiu
CopiiRelația tată-fiu – Fiecare copil are un model în părinții săi, iar relația dintre cei ...
-
10 Nov
Cum cumperi pantofii copiilor
CopiiCopiii nu prea își dau seama dacă-i strâng pantofii, de aceea pă-rinții trebuie să fie ...