Copiii supraponderali

09 March of 2012

Foto: Nativa, wavebreakmedia ltd, 2012/Shutterstock.com, PR;


La nivel mondial, în anul 2010, numărul copiilor care sufereau de obezitate atingea cifra de 42 de milioane. Copiii obezi sau supraponderali sunt predispuși la o greutate corporală mare și la vârsta adultă, având o înclina­ție spre afecțiuni precum diabet, dislipidemie, probleme res­piratorii, boli cardiovasculare și probleme ortopedice.

Alimente interzise
În general, se consideră obez un copil a cărui greutate de­pă­șește cu 20% greutatea ide­ală. Principalele cauze ale in­stalării obezității sunt ali­mentația incorectă și lipsa activității fizice. Moștenirea genetică deter­mină predis­poziția celor mici spre obezitate, un copil cu părinți supraponderali situându-se ast­­fel în zona de risc. Majoritatea copiilor mănâncă alimente multe și de proastă calitate. Dulciurile, chipsurile și mâncarea fast-food pri­mea­ză în alegerea copiilor, în detrimentul fructelor, legumelor, cerealelor și produselor lactate.

Cauzele obezității
Cei mici sunt foarte receptivi la climatul care pre­domină în mediul familial, deși pă­rin­ții caută să îi protejeze de tensiunile cotidiene.
Factorul psihologic are un rol important în apariția obe­zității la copii. Consumul excesiv de alimente și creșterea în greutate a copilului poate fi o formă a depresiei sau a altor stări emoționale negative.
Terapia împotriva obe­zității infantile se află la îndemâna fiecărui părinte prin exemplul alimentar pozitiv, prin stabilirea unor activități sportive în familie și prin menținerea unui climat familial armonios.
Trebuie apelat la un medic pediatru atunci când obezitatea este generată de o afec­țiune endocrină sau genetică, care necesită evaluarea copilului din punct de vedere clinic și biologic.
Studii recente au demonstrat că somnul insuficient favorizează creșterea în greutate, prin urmare trebuie res­pectate cele 11 ore de somn pe zi la copii sub 5 ani și 10 ore de somn la cei între 5 și 10 ani.

Text: Cristian Niculescu

Mai multe detalii în nr.6 al revistei “Ioana”, acum la vanzare.

Comments

comments

Previous:

Cum să-l înveți pe copilul tău să păstreze ordine în cameră

Next:

Divortul si efectele lui asupra copilului

You may also like

Post a new comment