Copii foarte ocupați: prea multe activități

30 May of 2012

Credit foto: Gelpi, 2012/Shutterstock.com

La ce cursuri să îi mai înscrie? Ce sporturi să mai practice? La calculator sunt destul de avansaţi? Anul trecut a cam pierdut vremea. Nici să nu se gândească la prostii cum ar fi desenele animate de pe nu știu ce canal sau ultimul joc apărut pe calculator.
Hotărâtă treabă! Cursurile de engleză încep în septembrie, la judo va merge sâmbăta şi duminica, la pian ar trebui să exerseze zilnic. Şi dacă o să-ţi spună că e obosit sau că nu îi place? Sau că vrea să se joace, să iasă afară? „O să-i spun eu ce trebuie şi ce nu trebuie. Mai târziu o să-mi mulţumească.“

Soluţia – programul full-option
Luni – fotbal, marţi – teatru, miercuri – tot fotbal, joi – vioară, apoi înot. Şi asta pentru un singur copil. Dacă ai mai mulţi trebuie să fie cu adevărat amuzant să faci pentru fiecare câte un astfel de program. Extenuant și pentru copii, dar și pentru părinți, nu-i așa?

Jocul și relaxarea sunt în ecuație?
Ceva lipseşte parcă… Unde sunt jocurile în grădină sau în parc? Dar cum o fi să își găsească singuri o ocupaţie de amuzament? Toate acestea fac și ele parte din creştere și maturizare. Dar unde, în tot acest program?
Ce se întâmplă cu aceşti copii când merg în vacanţă într-un loc minunat? Dar dacă le spui să se descurce singuri cu timpul lor liber? Pur şi simplu îi pui în încurcătură!
Nu ştiu cum să se distreze de unii singuri: ei nu au avut ocazia să înveţe. Asta le va face perioada adultă mai dificilă de traversat. Ei nu ştiu cum să se relaxeze, să se bucure, pentru că nimeni nu i-a învăţat.

De ce părinții adoptă programul full-option?
Dintr-o mulțime de motive. Unul din ele ar fi că părinții cred că să te joci afară, să pierzi timpul este prea periculos. Mulți adulți pot să își aducă aminte cum stăteau în fața blocului și se jucau în diverse moduri, ceea ce astăzi nu prea e întâlnit.
Mulți părinți cred că le dau copiilor multe oportunități implicându-i în cât mai multe activități. Ei simt că, dacă începi anumite activități de la o vârstă fragedă și fiind activ în anumite domenii, asta îți va asigura succesul viitor. Pentru unii părinți, propriul lor program prelungit necesită găsirea unor opțiuni pentru copil. Implicarea în diverse activități este de preferat decât pierderea timpului, nesupravegherea și neghidarea lor de către cineva. Unii părinți vor să le ofere copiilor tot ce le-a lipsit lor. V-ați întrebat însă dacă au nevoie de aceleași lucruri la care ați visat voi?

Riscurile prea multor activități
Implicarea în prea multe activități organizate poate fi o sursă de mare stres pentru copil. Presiunea de a face performanță poate diminua orice bucurie a participării.
O altă consecință ar fi performanțele școlare scăzute, întrucât ar fi risipiți în prea multe direcții. În plus, ducându-i pe copii de la o activitate la alta, acestora le rămâne prea puțin timp pentru familie și pentru lucrurile simple: masa împreună, jocul de dragul jocului și al bucuriei. De asemenea, prea mult timp structurat nu le dă răgaz pentru relaxare, reflecție, explorare și distracție. Astfel va avea de suferit creativitatea copilului, iar presiunea prea multor lucruri poate duce la anxietate, griji, deprimare.

Cum să eviți capcana lui „prea mult“?
➽ Ascultă „vocea copilului“. Copiii conștiin­cioși vor să facă pe placul părinților și respectă întocmai programul impus. Dar s-ar bucura și ei de un moment de răgaz.
➽ Menține activitățile structurate sub control. Permite-i copilului timp pentru prieteni, să-și folosească imaginația, să își dezvolte propriile hobby-uri.
➽ Lasă-l pe copil să își aleagă propriile activități. Evită să-l forțezi să participe la o activitate doar pentru că „e bine pentru el“. Poate determina stres și resentimente. O idee mai bună este să caute opțiuni pe care să le discute cu copiii, lăsând copilul să decidă asupra activității preferate.
➽ Fii atentă la semnele stresului. Scăderea notelor, agitația, schimbările în alimen­tație și somn, o creștere a plângerilor fizice, experimentarea drogurilor și alcoolului pot fi semne clare că e prea mult pentru copilul vostru.
➽ Fă din timpul familial o prioritate. Petrecerea timpului cu copilul vostru povestind, jucându-vă, uitându-vă la un film etc. este prioritară oricărei activități individuale. Activitățile sănătoase cum ar fi plimbările, mersul cu bicicletele, grădinăritul – toate pot ține copilul într-un nivel optim de funcțio­nare, fără stres.

Opinia specialistului

Lăsaţi-i pe ei să aleagă! spune Richard Templar în cartea sa „Regulile
meseriei de părinte“:
Da, au voie să renunţe la orele de balet dacă urăsc baletul sau profesoara, chiar dacă profesoara spune că are talent cu siguranţă! Aveţi în minte imaginea unui părinte relaxat, care îşi lasă copilul să se mai şi joace de unul singur. Nu îi încărcați programul zi de zi – merge la înot doar de două ori pe săptămână și pentru că-i place. Părinţii relaxaţi îşi pot lăsa copiii să se joace în cameră cu păpuşile, cu cutii, să facă dezordine, să alerge prin grădină, să se joace cu animalele, să-şi alinieze colecţia de dinozauri prin casă, să citească mai devreme decât e cazul. În general, să facă lucruri pe care se presupune că le fac bine şi se bucură atunci când le fac. Iar voi nu trebuie să staţi mereu pe lângă ei.

Oana Pescaru – psiholog și terapeut de familie

Citiți și alte amănunte referitoare la acest subiect în numărul 11/2012 al revistei “Ioana”, acum pe piață.

Comments

comments

Previous:

„Vreau un cățel“. Animalele de casă și viața de familie

Next:

Cum să-ți crești copiii pentru a face față stresului de mâine

You may also like

Post a new comment