Controalele ginecologice iti pot salva viata

28 January of 2016

Fiecare femeie care isi doreste sa fie frumoasa trebuie sa fie in primul rand sanatoasa. De aceea, specialistii recomanda tuturor femeilor care si-au inceput viata sexuala si pana la varsta de 50 de ani, sa isi programeze un control ginecologic periodic. Medicii de la spitalul Wellborn, singurul spital specializat in tratarea problemelor de infertilitate si in medicina materno-fetala iti spun care este rolul analizelor si investigatiilor ginecologice recomandate si cand trebuie efectuate.

Iata principalele analize si investigatii ginecologice pe care este bine sa le faci ca sa te asiguri ca esti sanatoasa, in functie de varsta pe care o ai:

  1. Intre 18 si 25 de ani, etapa primelor analize

Consultul ginecologic este indicat sa fie efectuat anual, mai ales daca ti-ai inceput viata sexuala.

Examenul bacteriologic al secretei vaginale si examenul senologic sunt indicate sa le faci anual. Raporturile sexuale frecvente si existenta mai multor parteneri, dar si posibilele infectii genitale pot fi depistate si tratate din timp daca iti faci aceste analize de rutina.

Examenul citologic Babes-Papanicolau este bine sa fie facut o data la trei ani. In cazul in care rezultatul culturii din col este pozitiv, medicul va face si antibiograma si iti va prescrie un tratament adecvat, tinand cont si de istoricul tau medical.

Sunt cazuri in care medicul ginecolog iti poate indica si efectuarea unei ecografii transvaginale, mai ales daca exista suspiciunea unei afectiuni la nivelul ovarelor si a uterului.

  1. Intre 25 si 40 de ani

Examenul clinic al sanilor este o investigatie utila fiindca in cadrul ei pot fi depistati nodulii mamari care ar putea fi precancerosi. Ecografia mamara se poate face anual la recomandarea medicului, iar mamografia este indicata femeilor care au implinit varsta de 40 de ani. Ambele investigatii sunt importante in preventia cancerului mamar.

Medicii de la Wellborn recomanda tipajul viral pentru HPV – virusul implicat in aparitia cancerului de col uterin. Specialistii sustin ca daca tipajul este negativ si examenul Babes-Papanicolau este normal (doi ani la rand) se pot repeta ambele analize la un interval de 5 ani. Infectia cu HPV dupa varsta de 30 de ani este din ce in ce mai rara, insa frecventa aparitiei cancerului de col uterin creste semnificativ.

Examenul ginecologic si cel bacteriologic se vor efectua anual.

Daca te confrunti cu o durere pelviana sau mamara, daca ai o menstruatie neregulata, sau observi cu ajutorul palparii sanilor un nodul, medicii specialisti de la Wellborn recomanda sa te programezi de urgenta la specialist si sa nu te multumesti numai ca efectuarea controalelor anuale de rutina.

  1. Intre 40 si 50 de ani

Examenul ginecologic de rutina se va efectua in continuare cu regularitate, anual.

Examenul citologic Babes-Papanicolau va face la recomandarea medicului specialist.

Investigatia sanilor se va face prin ecografie, iar atunci cand medicul considera necesar iti va indica si mamografia bialaterala.

Ecografia pelviana este utila in cazul in care ai un fibrom uterin. Acesta nu prezinta intotdeauna simptome, mai ales cand nu are dimensiuni mari, de aceea de cele mai multe ori este descoperit intamplator, la un control medical cu ajutorul ecografiei transvaginale.

  1. Inainte si dupa instalarea menopauzei

Aceasta este etapa in care au loc numeroase schimbari hormonale in organism si care pot afecta sanii sau endometru, adica mucoasa uterului. Studiile de specialitate arata ca riscul aparitiei cancerului mamar si al celui ovarian creste in aceasta perioada, de aceea controalele la ginecolog trebuie sa fie efectuate anual sau de cate ori simti ca ceva nu este in regula cu tine.

Ai grija de sanatatea ta! Este cel mai pretios dar si doar de tine depinde cum il pastrezi in viata ta!

Oferte speciale pentru analize si investigatii ginecologice

 

 

Anca Ardeleanu

 

Comments

comments

Previous:

Ora ceaiului, ora de relaxare

Next:

Acea durere de cap numită migrena

You may also like

Post a new comment