Contraceptia de la A la Z

31 March of 2015

Te neliniștește ideea unei sarcini nedorite? Atunci nu te arunca în brațele plăcerii fără să te protejezi. Alege o metodă contraceptivă adecvată și te vei bucura mult mai relaxată de momentele de intimitate 
cu partenerul.Deși ai la îndemână diverse metode contraceptive (pilule, sterilet, prezervativ etc.), să o găsești pe cea potrivită e o adevărată provocare, căci fiecare are avantaje și dezavantaje. Prezervativul se poate rupe, pilulele pot fi uitate… Și totuși, ceva trebuie să alegi. Dar nu la întâmplare, ci ținând seama de sănătatea ta, de stilul tău de viaţă, de cât de eficientă și sigură e acea metodă contraceptivă. Și, bineînțeles, de indicația medicului ginecolog.

Prezervativul

Folosit de peste 400 de ani (poate chiar mai de mult), 
bătrânul prezervativ are și astăzi mulți fani, în special printre 
începătorii într-ale sexului. 
Eficiența lui este de 85-89%.
+ Te protejează de bolile cu transmitere sexuală (BTS); este ieftin și accesibil; nu are efecte secundare.
– Intervine în desfășurarea actului sexual; trebuie folosit atent pentru a fi eficient; se poate rupe sau poate aluneca în timpul actului sexual; poate cauza alergii.
Pentru cine: Dacă ești la începutul vieții sexuale; dacă ești singură și te preocupă să previi atât sarcina, cât și BTS; dacă, deși ai o relație stabilă, ai raporturi sexuale destul de rar.

Spermicidele

Creme, ovule, tampoane, geluri, foițe – ai din ce alege când vine vorba de spermicide. Se introduc în vagin cu 10-15 minute înainte de actul sexual și acționează o oră. Au o eficiență de 80–90%.
+ Nu îți influențează în niciun fel organismul; sunt ușor de găsit și de folosit.
– Dacă nu le folosești corect, nu te protejează eficient; afectează oarecum 
preludiul.
Pentru cine: Dacă preferi o metodă contraceptivă de scurtă durată; dacă alăptezi; dacă nu poți sau nu vrei să folosești pilulele sau alte metode hormonale.

Pilulele

Pentru multe femei, contracepția rimează cu pilulele. Sunt cea mai populară metodă de prevenire a sarcinii, mai ales grație eficienței ridicate (unele ajung la 100%). Există două feluri de pilule: combinate (conțin estrogen și progesteron) și monohormonale (mini-pills sau minipilule, ce au doar progesteron).
+ Reduc durerile menstruale; reglează ciclul; previn sarcina extrauterină; sunt mai ușor de folosit decât contraceptivele locale.
– Trebuie luate în fiecare zi, preferabil la aceeași oră; pot apărea efecte nedorite: creștere în greutate, sângerări între menstruații, grețuri și vărsături; cresc riscul formării cheagurilor de sânge; diareea și vărsăturile le diminuează eficiența.
Pentru cine: Dacă ai menstruații abundente, dureroase ori neregulate; dacă nu fumezi; dacă ești sănătoasă (nu suferi de diabet, boli hepatice, hipertensiune, tulburări de coagulare a sângelui etc.); dacă 
ai o viață sexuală activă, cu un partener stabil și de încredere (nu te protejează 
împotriva bolilor cu transmitere sexuală!).

Steriletul

Greu de crezut, dar adevărat: un mic „T” din plastic te poate scăpa pentru 5-10 ani de grija unei sarcini nedorite. Acesta este steriletul, un dispozitiv ce conține cupru sau hormoni și care împiedică fecundarea ovulului sau „cuibărirea” oului în uter. 
Are o eficiență de 99%.
+ Fertilitatea revine imediat după extragerea lui; nu modifică fondul hormonal al organismului precum pilulele; nu trebuie să-ți amintești zilnic de el; este eficient vreme îndelungată.
– Trebuie introdus și extras de ginecolog; steriletul din cupru poate provoca menstruații mai abundente; steriletul hormonal poate da simptome similare sindromului premenstrual.
Pentru cine: Dacă ai o relație monogamă; dacă alăptezi (poate fi inserat la șase săptămâni după naștere); dacă nu poți lua pilule; în lipsa infecțiilor pelviene.

Contraceptivele 
injectabile

Se injectează intramuscular și apoi eliberează treptat progesteron în sânge. Oferă protecție pentru 3 luni și au o eficiență de peste 99%.
+ Reduc riscul de cancer endometrial și fibrom uterin; pot fi utilizate și de fumătoare.
– Conțin doze mari de hormoni; pot apărea sângerări neregulate sau abundente, 
dureri de cap, creștere în greutate; fertilitatea revine greu (în 12–18 luni); ca și pilulele, sunt contraindicate în unele afecțiuni.
Pentru cine: Dacă nu vrei nici pilule, nici să-ți introduci în vagin vreo „barieră” înainte de actul sexual; dacă poți lua pilule, dar uiți mereu să le înghiți; dacă nu ți-ai propus 
să rămâi însărcinată în 
următorul an.

Inelul contraceptiv

E un inel moale, flexibil, cu un 
diametru de circa 5 cm, care se 
introduce în vagin. Conține hormoni ce se eliberează în doze mici. 
Se lasă în vagin 21 de zile, apoi se face pauză 7 zile ca să vină menstruația. După aceea se poate 
introduce un nou inel.
+ E simplu de folosit; se introduce 
o dată pe lună; e la fel de eficient ca pilula; hormonii se absorb prin mucoasa vaginală și nu ajung la ficat, ca în cazul pilulelor.
– Pot apărea neplăceri precum: grețuri, dureri de cap, sâni sensibili, menstruații dureroase, stări depresive, candidoză, creștere în greutate, scădere 
a libidoului, acnee; poate crește riscul de tromboză, în special la fumătoare; poate ieși accidental din vagin.
Pentru cine: Dacă te împaci bine 
cu pilulele, dar uiți să le iei sau te temi 
că acestea ți-ar putea afecta ficatul.

Citeste si: „Cum am ajuns în burta ta?”

Contracepția de urgență
Oricât de atentă ai fi, mici accidente se pot întâmpla: s-a rupt prezervativul, ai uitat de pilula zilnică… Ce-i de făcut? Aplică planul B – contracepția de urgență. Ai la dispoziție trei soluții: Pilula de a 2-a zi. E un preparat hormonal ce conține doar progesteron. Ia pilula preferabil în primele 12-24 de ore după contactul sexual neprotejat, dar nu mai târziu de 72 de ore, când eficiența ei scade semnificativ. Pilula de a 5-a zi. O poți lua într-un interval de cinci zile după un contact sexual neprotejat. Steriletul, inserat în maximum cinci zile după contactul sexual neprotejat, acționează ca un contraceptiv de urgență.

Citeste si: Se mai „poartă“ căsătoria?

Credit foto: © Syda Productions / Fotolia

Comments

comments

Previous:

Fa-i un cadou sexy

Next:

Cat de geloasa esti?

You may also like

Post a new comment