Coapte și zemoase, prunele îți potolesc foamea și pofta de dulce și, în același timp, te ajută să-ți păstrezi sănătatea. Acum, când aceste fructe există din belșug în toate piețele și supermarketurile, e momentul perfect să profiți la maximum de efectele lor binefăcătoare.
Conțin vitamine prețioase
Chiar și fierte în compot sau magiun ori ca ingredient în diverse rețete, delicioasele prune își păstrează în mod intact aproape toți nutrienții, mai precis vitaminele din grupul B, esențiale pentru optima funcționare a sistemului nervos și în producerea de energie, provitamina A, care protejează celulele corpului, și vitamina E, care încetinește îmbătrânirea, scade colesterolul și previne bolile cardiovasculare. În plus, prunele conțin magneziu, potasiu și calciu, elemente care le conferă proprietăți diuretice blânde.
Te scapă de constipație
Te supără deseori constipația? Cu siguranță, prunele sunt un remediu pe care merită să-l încerci. Grație sorbitolului și isatinului pe care le conțin, indiferent că le consumi crude sau uscate, acționează ca un blând laxativ natural. În plus, dețin cantități mari de fibre alimentare, care reglează tranzitul intestinal, mențin echilibrul florei intestinale, scad colesterolul și, po- trivit studiilor, reduc riscul apariției cancerului de colon.
Te ajută în procesul de slăbire
Prunele te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus prin simplul fapt că reglează apetitul și mențin senzația de sațietate pentru mai multă vreme, precum și datorită indicelui glicemic scăzut (produc o creștere mai lentă a glicemiei). Așadar, dacă vrei să slăbești, include și prunele în meniu, mai ales că 100 g de fructe proaspete au destul de puține calorii: 55-70. În varianta uscată, în schimb, situația e alta: 100 g furnizează 240 de calorii, deci trebuie consumate cu măsură.
Alte beneficii pe care le oferă prunele:
- ajută pielea;
- protejează inima și vasele de sânge;
- protejează ochii;
- scad riscul apariției unor afecțiuni serioase precum diabetul sau hipertensiunea
Citeste si: Fructe de iarnă. Idei pentru o dietă echilibrată
Text: Angelica Cîlțan/Sursă foto: iStock
Comments

Previous:
Detoxifierea de toamnă. O abordare sănătoasă, care aduce beneficii reale

Next:
Fă-ți propria dietă pentru slăbit. Sunt cele mai eficiente
You may also like
-
26 Jan
Alimente anticolesterol
NutrițieAi colesterolul prea mare? Este cazul să iei imediat măsuri ca să-ți protejezi sănătatea. Alimentația ...
-
28 Oct
Beneficiile consumului de Omega 6
NutrițiePotrivit celui mai recent studiu realizat de cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică din ...
-
24 Aug
Marile beneficii ale semintelor de floarea soarelui
NutrițieSemintele de floarea-soarelui aduc numeroase beneficii corpului uman. Datorita pretului lor accesibil si disponibilitatii pe ...
-
08 Jul
Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de susan
NutrițieSemințele de susan au multe beneficii potențiale pentru sănătate și au fost utilizate în medicina ...