Conflictele – sunt ele un semn de incompatibilitate? Unii văd conflictele ca pe o nepotrivire între partenerii de cuplu. Așa este, la anumite nivele suntem incompatibili și suntem dezamăgiți când constatăm că gândim diferit. Și atunci apar disputele. Dar potrivire perfectă nu există, iar viață de cuplu fără conflicte nu s-a mai văzut, de aceea concluzia specialiștilor este să te confrunți cu ele înainte de a face pasul căsătoriei.
De ce avem nevoie de conflicte?
Pentru că în prima fază a relației, de îndrăgostire și pasiune, ești orb. Ajungi să cunoști pe cineva cu adevărat din felul în care răspunde la stres, apoi poți să îți reglezi așteptările nerealiste. Te protejezi de deziluziile ce pot să apară ulterior. Prezența conflictelor înainte de căsătorie semnalează faptul că un cuplu se află în faza de testare a relației. Compatibilitatea personalității, credințelor, valorile, scopurile importante în viață reies ușor în timpul unui conflict. În prima etapă a relației de iubire partenerii selectează similarități și minimalizează diferențele. Dacă diferențele nu sunt clare înainte de căsătorie, riscul dezamăgirilor și despărțirii este mai mare.
Dacă sursele incompatibilității și dezacordurilor apar înainte de căsnicie, fiecare partener va putea să decidă dacă poate trăi cu diferențele arătate de celălalt sau, dimpotrivă, diferențele sunt prea mari pentru a putea rămâne împreună (Pamela Paul – „Mariajul la început și viitorul căsniciei“, 2002).
Argumente pro conflicte înainte de căsătorie
Conflictele dinainte de căsătorie permit fiecărui partener să afle despre cum știe să discute, să se lupte, cum reacționează jumătatea sa la dezacorduri. Conflictele slăbesc relația sau o întăresc?
Doar în contextul unei dispute puteți vedea dacă celălalt:
✔poate să gestioneze sau escaladează emoțiile negative – e simplu să te enervezi, să îți pierzi cumpătul sau să ridici vocea în mijlocul unei dispute sau să te retragi, să nu spui nimic, să nu arăți nicio emoție ori să plângi… Toate acestea sunt reacții omenești, poți să le gestionezi? Sunt ele în doze echilibrate?
✔înțelege perspectiva celuilalt,
chiar dacă nu este de acord – poate partenerul/partenera să te asculte, să se pună în locul tău și să înțeleagă punctul tău de vedere sau te întrerupe, nu îți dă dreptul la replică și spune „Eu am dreptate!“ în majoritatea situațiilor?
✔îl tratează pe celălalt cu respect în mijlocul conflictului – chiar dacă punctele de vedere sunt contradictorii, a te adresa cu respect, fără să apelezi la insulte, jigniri, amenințări etc. este semn bun pentru relație. Injuriile și insultele erodează relația și stima de sine.
✔dă semne de apariție a unor noi semnificații ale propriei persoane și ale relației, ce întăresc intimitatea.
✔întărește legătura în timpul conflictului și după, și repară, nu strică mai rău. Faptul că poți discuta cu cel drag subiecte controversate, că aduci argumente pro și contra, faptul că puteți negocia de pe poziții egale și vă dați interesul pentru a soluționa conflictul întărește legătura în cuplu, după aceea te simți eficient și spui „am depășit și asta“.
Conflictul testează caracterul fiecăruia. Cum lucrați împreună să treceți peste probleme este în multe cazuri mai important decât problema în sine. În cuplurile de succes există respect reciproc, se validează gândurile celuilalt și se atribuie remarci pozitive pentru comportamentul acestuia. Simțiți că partenerul vă aude și vă respectă? Simțiți că fiecare dintre voi are influență asupra celuilalt și asupra concluziei discuțiilor? Cum te descurci cu procesul conflictual este hotărâtor în legătură cu adevăratul potențial al unei relații de dragoste. Modul de gestionare a conflictelor poate fi un catalizator pentru creștere.
Probează încrederea pe care i-o poți acorda partenerului. Conflictul joacă un rol central în procesul de construire a încrederii în diferitele tipuri de relații cu cei apropiați. Conflictul și concilierea/împăcarea dau surse de informații despre cât de mult puteți avea încredere unul în celălalt, vă ajută să rămâneți conectați, să vă arătați respectul, să fiți unul lângă celălalt, chiar în vremurile mai grele. Deseori, o perioadă mai dificilă corect gestionată duce la sudarea relației.
Aveți încredere că puteți rezolva un conflict în mod eficient?
Nu puteți răspunde la această întrebare dacă nu aveți conflicte. De aceea este bine să vă întâlniți unul cu celălalt destul de mult timp, în așa fel încât să prindeți câteva „furtuni“ înainte de a face pasul decisiv.
Puneți întrebări „grele” unul celuilalt, pentru a scoate la iveală lucruri ascunse înainte de a considera subiectul căsătoriei. Cei care au curajul să pună întrebări de tot felul, care au o dorință de cunoaștere a celuilalt, depășesc tendința firească de a-și idealiza partenerul.
Motivația de a depăși barierele și de a găsi puncte comune este maximă înainte de căsătorie. Ariile probabile de conflict pot fi identificate și pot fi dezvoltate reguli prin care să respectați angajamentul de cuplu. Doi oameni care au în plan căsătoria și rămân conectați, în ciuda conflictelor, au o șansă mai mare de a păstra relația. Deci conflictul înainte de căsătorie este recomandat cu căldură.
Citeste si:
- Divort razboinic sau inteligent? Cum este afectat copilul
- Strategie pentru fericirea in cuplu
- Casatorie versus concubinaj
Oana Pescaru – psiholog și terapeut de familie
Comments
You may also like
-
06 Aug
El vrea, ea „are o migrenă“
Relații și sexLa început lucrurile erau foarte simple, însă acum, după ani de zile de relație, ...
-
01 Apr
Cat de geloasa esti?
Relații și sexGelozia are multe fețe. Pentru unii e o suferință ce le stăpânește viața și dragostea, ...
-
15 Feb
Ridică-mă la cer! Despre sex si preludiu
Relații și sexRidică-mă la cer! – Se zvonește că bărbaților nu le place preludiul, dar toate studiile ...
-
11 Jun
6 sfaturi pentru o partidă de sex mai bună
Relații și sex„Familiaritatea este moartea viații sexuale”, a declarat autoarea Allison Moon în „Girl Sex 101”. „Cu ...