Concediu cu program redus

04 July of 2016

Concediul este o necesitate, nu un lux. Dar daca nu poti pleca de acasa, daca trebuie sa mergi la munca cand toti sunt in vacanta alege solutia unui concediu cu program redus. Ritmul cotidian (birou-pat-birou-pat), trebuie intrerupt macar pentru cateva saptamani intr-un an. Studiile arata ca cei care nu isi iau concediu pierd in medie cinci ani din viata, doar din cauza stresului acumulat la serviciu. Si totusi cum faci fata acestei situatii? Solutia se numeste reorganizare!

Absenta concediului predispune la depresii, boli de inima si scade imunitatea organismului, potrivit Web.com, care il citeaza de John de Graaf (directorul unei organizatii americane care pledeaza in favoarea a macar doua saptamani de vacanta la fiecare opt-noua luni de munca).

Iata sfaturile lui John de Graaf, in cartea „Ia-ti timpul inapoi!” (publicata in 2003), dupa parerea mea geniale si extrem de utile!

♥ Stabileste o perioada de doua-trei saptamani in care, desi mergi la serviciu, trebuie sa te simti si sa te comporti ca si cum ai fi in concediu;
♥ Pregateste-ti casa de concediu: o curatenie ceva mai serioasa, cateva schimbari in casa (o lenjerie de pat noua sau un set nou de cani pentru cafeaua de dimineata, un sezlong pentru balcon si doua ghivece noi cu flori – de exemplu);
♥ Cumparaturi speciale la capitolul mancare (obligatoriu un stoc de inghetata, dar si produse congelate, pentru a caror preparare ai nevoie de maxim 20 de minute);
♥ Imbogateste-ti garderoba cu una, doua tinute de vacanta;
♥ Cu exceptia orelor petrecute la serviciu, renunta complet la orice alte activitati obisnute. Nu mergi la cumparaturi (decat pentru distractie), nu faci curat, nu speli, nu platesti facturi. Doar esti in vacanta!

♥ Imbraca-te si la serviciu, in tinute lejere, de vara! In masura in care este posibil, du-te la serviciu cu o ora mai tarziu sau pleaca cu o ora mai devreme si mergi la munca pe rute ocolitoare. Oricum orasele sunt mai libere vara, pentru ca toata lumea este plecata in concediu!

♥ Fa-ti in fiecare seara un program: un film, o iesire cu prietenii sau o cina la restaurant cu iubitul. O pizza cu bere pe balcon (dupa ce l-ai udat cu apa), cu partenerul, poate fi foarte relaxanta. Plimba-te noaptea prin oras: du-te intr-un parc, la muzee, profita de toate concertele.

♥ Adauga la aceasta lista ce mai vrei tu, dar fa in asa fel incat sa gasesti timp pentru cel putin 8 ore sanatoase de somn in fiecare noapte, dar si timp pentru concediul cu program, redus, in fiecare zi.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pexels.com

Comments

comments

Previous:

Cele 5 întrebări la care oricine trebuie să-și răspundă înainte de a face o schimbare semnificativă în carieră

Next:

Lauda de sine este buna!

You may also like

Post a new comment