Complex Bârsana

05 June of 2011

O destinație turistică, un exercițiu pentru suflet

Foto: Cristian Niculescu

Măicuțele de la Mănăstirea Bârsana au amenajat în inima Maramureșului un fermecător colț de rai.
Râul Iza, ce izvorăște din Munții Rodnei și străbate Depresiunea Maramureșului de-a lungul a peste 80 de km de văi și defileuri împădurite, scaldă cu apele sale localități pitorești, precum Botiza, Glod, Rozavlea, Vadu Izei, Ieud și Bârsana. Frumoasa comună Bârsana, aflată la 20 km sud-est de Sighetu- Marmației, adăpostește un amplu ansamblu mănăstiresc dezvoltat în spiritul tradiției populare, cu ziduri, porți și ornamente sculptate în miez robust de stejar.

Patrimoniu cultural
Cea dintâi biserică din lemn ridicată pe aceste meleaguri datează din anul 1720 și se află, alături de încă șapte lăcașuri asemănătoare, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Impunătoare, turla acesteia măsoară 57 de metri, întreg edificiul remarcându-se ca una dintre cele mai înalte construcții de lemn din lume.
Mănăstirea, care poartă hramul celor 12 Sfinți Apostoli, este situată pe Drumul Județean 186, între localitățile Oncești și Rozavlea. Ansamblul include două biserici, un altar de vară, aghiazmatarul, arhondaricul, stăreția și casa maicilor, toate plasate la mică distanță, într-o poieniță plină cu flori, desfășurată pe coama dealului.
În incinta complexului se intră trecând pe sub bolta largă a impunătorului turn cu clopotniță. În vecinătatea turnului se află un muzeu de carte veche și de icoane, inaugurat în anul 2005. În cadrul muzeului sunt organizate ateliere de țesut și de pictură bisericească pe diferite suporturi. O bogată colecție de obiec­te de artă populară locală se alătură întregului patrimoniu.

În sânul naturii
În incinta complexului de la Bârsana, cățărată un pic mai sus pe coasta dealului se află o clădire micuță, intitulată „Casa artistului”. Într-un spațiu ce cuprinde un dormitor, o baie și un living sunt găzduite din timp în timp personalități cu veleități și preocupări artistice. O casă a duhovnicului, cam de aceeași mărime, a fost amplasată în partea de vest a complexului. Arhondaricul, parte a ansamblului monahal, este o clădire destinată găzduirii pelerinilor. Lacul amenajat din centrul complexului este străbătut din loc în loc de podețe din lemn sculptate cu motive populare.
Bârsana, ca de altfel întreaga regiune a Maramureșului, oferă cadrul ideal pentru realizarea unor minunate fotografii. Pentru cei care doresc și altfel de amintiri, magazinul amenajat în apropierea parcării de la poalele dealului comercializează atractive suvenire, icoane pe lemn sau sticlă, cărți bisericești, vederi și obiecte de factură populară.
Mănăstirea de la Bârsana, simbol al ortodoxiei românești, este locul încărcat de semnificații în care Biserica pare să își unească destinul cu natura înconjurătoare.

Posibilități de cazare. Din luna mai și până în septembrie Mănăstirea Bârsana oferă în incinta complexului mănăstiresc cazare la prețuri între 10 și 25 de lei locul în camere cu 8 până la 30 de paturi. Indiferent de anotimp, există variante de cazare la pensiunile din împrejurimi, cu prețuri cuprinse între 65 și 90 de lei de persoană, ziua de cazare în camere cu unul sau două paturi.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

La Costa del Sol, o destinație de elită…

Next:

Prejmer și Hărman, mândria sașilor

You may also like

Post a new comment