„Noi suntem trecători, însă scrisul este cel care rămâne…“
Membrii Clubului Seniorilor din cadrul Centrului Cultural Izvoarele pot demonstra oricui că, pentru a învăța, nu există o limită de vârstă…
Dirijorul acestui fascinant grup de iubitori ai condeiului se numește Ioan Diaconu, directorul Centrului Cultural, mentor de seamă al comunității și inițiator a numeroase activități cu caracter artistic:
„Când am venit aici, în 2005, sălile de festivități arătau precum niște hangare mari, cu dușumele stricate și tavane prin care vedeai cerul fără probleme. Acum Centrul Cultural Izvoarele deține statut juridic, având în administrare două cămine culturale, trei saloane de dans și trei parcuri aferente acestora, în localitățile Izvoarele, Homorâciu și Schiulești. Saloanele de dans arată asemenea unor restaurante, cu gresie, faianță, bucătării și încălzire centrală.“
Clădirea Centrului Cultural este un monument istoric, construit la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aici a fost inaugurată prima Bancă Populară Română de pe Valea Teleajenului. În prezent, datorită investițiilor și programelor de voluntariat, locația arată impecabil, găzduind constant, printre altele, în fiecare joi, începând din anul 2009, întrunirea Clubului Seniorilor. Totodată, 170 de copii din comuna Izvoarele și localitățile învecinate participă, pe grupe de vârstă, la cursuri de dans modern, dans popular, teatru, canto – muzică ușoară și canto – muzică populară.
Copiii au adus numeroase premii, câștigând la Galați, la categoria de vârstă 16-18 ani, locul I pe țară la dans modern și locul II la categoria 8-14 ani. În Prahova nu există spectacol la care să nu fie invitați în deschidere, iar la festivalul „Rodul Pământului” de la Cumpăna, dna primar din localitate s-a exprimat, plăcut surprinsă: „N-am mai văzut atâția artiști pe metru pătrat ca la Izvoarele!“
Fără a rămâne mai prejos, seniorii au format un ansamblu în cadrul căruia dansează, cântă și organizează piese de teatru. După aproape cinci ani de la formarea sa, asociația numără 70 de membri înregistrați, deținători de carnet și cotizanți. Există un regulament de ordine interioară, iar la fiecare ședință săptămânală se strâng în jur de 35-40 de persoane. Activitatea fiecărei întruniri este structurată pe două module: în prima parte sunt citite creațiile proprii ale fiecărui participant (poezie, proză etc.), în cea de-a doua parte abordându-se probleme administrative, dar și subiecte legate de patrimoniul cultural și conservarea acestuia. „Eu doar le-am pus sala la dispoziție și i-am sprijinit să devină o familie. Am căutat să îi învăț să comunice și să îi aduc înapoi în societate…“, recunoaște zâmbind directorul Ioan Diaconu.
„Comoara Vie” este titlul unei antologii de texte și poezii scrise de membrii Clubului Seniorilor Homorâciu, aflată în prezent la cel de-al treilea volum. „Biblioteca Vie” este un alt proiect al clubului, prin care membri cu talent oratoric și povești de viață interesante sunt aleși pentru a iniția dialoguri pe teme precum virtuozitatea, sensibilitatea, înțelepciunea, voluntariatul sau culturalizarea, cu elevi ai școlilor din localitate.
La cei aproape 100 de ani ai săi, Ion Morcov este decanul de vârstă al comunității și totodată fondatorul Clubului Seniorilor, alături de Alexe Vasile. Cei doi au scris împreună și o carte, intitulată „Pagini de jurnal, istorie și versuri“.
Printre numeroasele activități de voluntariat, inițiate în cadrul asociației, remarcabile sunt ecologizările albiei râului Teleajen, curățarea drumurilor comunale, dar mai ales ridicarea pe unul din dealurile aflate în apropiere a unei cruci monumentale, din metal, înaltă de șase metri. Crucea, asamblată de către săteni și amplasată pe terenul donat administrației locale, a fost înălțată în memoria unui erou local, numit Stoica. Din dorința de a ajuta mai mult comunitatea locală, directorul Centrului Cultural Izvoarele a fondat și un ONG, în scopul inaugurării pe viitor a unei cantine. Astfel oamenii nevoiași pot lua, măcar o dată pe săptămână, o masă gratuită atunci când vin la biserică.
„Am găsit la Homorâciu un colectiv unit și am format împreună un nucleu ce a oferit încredere celor care au continuat să vină. Am demonstrat astfel tuturor că, indiferent de vârstă, educația ți-o poți perfecționa mereu…“, consideră îndrumătorul grupului de la Homorâciu.
Cristian Niculescu
Comments
You may also like
-
05 Dec
“Cel mai mare vis: să avem casa noastră”
Reportaje și interviuriFiecare român își dorește o casă a lui, în care să se simtă acasă cu ...
-
08 Jan
„Salvați uriașii blânzi!“
Reportaje și interviuriActrița Senta Berger luptă pentru salvarea gorilelor africane, amenințate cu dispariția Cu ochii larg deschiși, ...
-
08 Mar
Parintii mei se comporta ca niste copii! Povesti adevarate
Reportaje și interviuriDupă 33 de ani de căsătorie, părinții Ioanei vor să divorțeze și, deocamdată, între ei ...
-
31 Jul
„Fetele mele au dreptul la o viață mai bună“
Reportaje și interviuriUn principiu nescris, dar extrem de adevărat, spune că două mâini care ajută sunt mai ...