Comoara vie din Homorâciu

08 December of 2014

Membrii Clubului Seniorilor din cadrul Centrului Cultural Izvoarele pot demon­stra oricui că, pentru a învăța, nu există o limită de vârstă…

_DSC4287Dirijorul acestui fascinant grup de iubitori ai con­deiului se numește Ioan Diaconu, directorul Centrului Cultural, mentor de seamă al comunității și inițiator a numeroase activități cu caracter artistic:

„Când am venit aici, în 2005, sălile de festivități arătau precum niște hangare mari, cu dușumele stricate și tavane prin care vedeai cerul fără probleme. Acum Centrul Cultural Izvoarele deține statut juridic, având în administrare două cămine culturale, trei saloane de dans și trei parcuri aferente acestora, în localitățile Izvoarele, Homorâciu și Schiulești. Saloanele de dans arată asemenea unor res­ta­urante, cu gresie, fa­ian­ță, bucătării și în­căl­zire centrală.“
_DSC4170Clădirea Centrului Cultural este un monument istoric, construit la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aici a fost inaugurată prima Bancă Populară Română de pe Valea Teleajenului. În prezent, datorită investi­țiilor și programelor de voluntariat, locația arată impecabil, găzduind constant, printre altele, în fiecare joi, începând din anul 2009, întrunirea Clubului Seniorilor. Totodată, 170 de copii din comuna Izvoarele și localitățile învecinate participă, pe grupe de vârstă, la cursuri de dans modern, dans popular, teatru, canto – muzică ușoară și canto –  muzică populară.
_DSC4050Copiii au adus numeroase premii, câștigând la Galați, la categoria de vârstă 16-18 ani, locul I pe țară la dans modern și locul II la categoria 8-14 ani. În Prahova nu există spectacol la care să nu fie invitați în deschidere, iar la festivalul „Rodul Pământului” de la Cumpăna, dna primar  din localitate s-a exprimat, plăcut sur­prin­să: „N-am mai văzut atâția artiști pe metru pătrat ca la Izvoarele!“
Fără a rămâne mai prejos, seniorii au format un ansamblu în cadrul căruia dansează, cântă și organizează piese de teatru. După aproape cinci ani de la formarea sa, asociația numără 70 de membri înregistrați, deținători de carnet și coti­zanți. Există un regulament de ordine in­te­rioară, iar la fiecare ședință săptă­mâ­nală se strâng în jur de 35-40 de per­soane. Activitatea fiecărei întruniri este structu­rată pe două module: în prima parte sunt citite creațiile proprii ale fie­cărui participant (poezie, proză etc.), în cea de-a doua parte abordându-se pro­bleme adminis­trative, dar și subiecte legate de patrimoniul cultural și conservarea acestuia. „Eu doar le-am pus sala la dispoziție și i-am sprijinit să devină o familie. Am căutat să îi învăț să comunice și să îi aduc înapoi în societate…“, recunoaște zâmbind directorul Ioan Diaconu.

directorul-centrului„Comoara Vie” este titlul unei antologii de texte și poezii scrise de membrii Clubului Seniorilor Homorâciu, aflată în prezent la cel de-al treilea volum. „Biblioteca Vie” este un alt proiect al clubului, prin care membri cu talent oratoric și povești de viață interesante sunt aleși pentru a iniția dialoguri pe teme precum virtuozitatea, sensibilitatea, înțelep­ciu­nea, voluntariatul sau culturalizarea, cu elevi ai școlilor din localitate.
La cei aproape 100 de ani ai săi, Ion Morcov este decanul de vârstă al comu­nității și totodată fondatorul Clubului Seniorilor, alături de Alexe Vasile. Cei doi au scris împreună și o carte, intitulată „Pa­gini de jurnal, istorie și versuri“.
_DSC4265Printre numeroasele activități de voluntariat, inițiate în cadrul asociației, remarcabile sunt ecologizările albiei râului Teleajen, curățarea drumurilor comunale, dar mai ales ridicarea pe unul din dealurile aflate în apropiere a unei cruci monumentale, din metal, înaltă de șase metri. Crucea, asamblată de către săteni și am­plasată pe terenul donat administrației locale, a fost înălțată în memoria unui erou local, numit Stoica. Din dorința de a ajuta mai mult comunitatea locală, directorul Centrului Cultural Izvoarele a fondat și un ONG, în scopul inaugurării pe viitor a unei cantine. Astfel oamenii nevoiași pot lua, măcar o dată pe săptămână, o masă gratuită atunci când vin la biserică.
„Am găsit la Homorâciu un colectiv unit și am format împreună un nucleu ce a oferit încredere celor care au continuat să vină. Am demonstrat astfel tuturor că, indiferent de vârstă, educația ți-o poți perfecționa mereu…“, consideră îndru­măt­orul grupului de la Homorâciu.
Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Rugby-ul este ca un drog: Dacă ar fi să aleg din nou, negreșit aș alege același drum

Next:

Ultimul Crăciun cu bunica

You may also like

Post a new comment