Suferiți de tulburări digestive, gută, migrene? Aveți grijă cum combinați alimentele!
Cercetările efectuate privind compatibilitatea diverselor alimente au ajuns la concluzia că multe dintre acestea nu sunt compatibile între ele, din cauza compoziției și a sucurilor digestive pe care le solicită digerarea lor.
Combinarea alimentelor este esentiala pentru sanatatea nutritiei si definitorie pentru o alimentatie sanatosa.
Pornind de la aceste rezultate, specialiștii au emis câteva principii de combinare a alimentelor. Sigur, nu este obligatoriu să le respectăm cu toții, dar ele se dovedesc utile tuturor și, în special, persoanelor care se confruntă cu flatulență, constipație, tulburări digestive, gută, dureri de cap sau migrene, obezitate, somnolență după mese, precum și celor care au organismul slăbit de boală.
Timpul de digestie
Știm că fructele „poposesc” în stomac mult mai puțin timp decât carnea și produsele din carne, de exemplu, care sunt digerate într-un timp mai îndelungat. Digestia proteinelor (carnea) durează între 2 și 4 ore și necesită un mediu acid, în timp ce digerarea hidraților de carbon (feculente, zaharuri, fructe) se realizează într-un mediu alcalin și într-un timp mai scurt (aproximativ 30 – 45 de minute).
În consecință, dacă proteinele și feculentele sunt consumate împreună, mediul gastric nu va fi suficient de acid pentru digerarea proteinelor, dar în același timp va fi prea acid pentru a putea fi realizată descompunerea feculentelor. Digestia completă a acestor două alimente ar putea dura până la 8 ore, putând genera diverse simptome neplăcute.
Reguli de bază
♥ Mâncați fructele singure, fie cu 30 de minute înainte de mese (45 de minute pentru banane, care conțin mai mult amidon), fie la 2 ore după mese.
♥ Feculentele (pâine, orez, paste făinoase, cartofi, leguminoase) se asociază bine cu legumele.
♥ Proteinele (carnea roșie, puiul, nucile, produsele lactate, ouăle) se armonizează cu legumele. Preferabil este ca la o masă să alegeți o singură sursă de proteine (adică nu și carne și ou).
♥ Evitați să combinați la aceeași masă proteinele cu feculente, cu fructe sau dulciuri.
♥ Reduceți consumul de dulciuri sau, cel puțin, consumați-le pe post de gustare, la 2 – 3 ore după o masă principală.
Consum energetic mic
Combinarea alimentelor in mod sanatos diminuează sensibil inflamațiile din organism. Explicația? Combinând doar anumite alimente la o masă, sistemul digestiv este mai puțin solicitat, iar organismul are mai multă energie pentru a-și îndeplini celelalte funcții.
Citeste si:
Articol exclusiv online
Text: Angela Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
28 Jul
5 preparate gustoase pe care sigur nu știai că le poți face în cuptorul cu microunde
NutrițieCuptorul cu microunde a devenit un aparat electrocasnic esențial în bucătăria oricărei gospodine, mai ales ...
-
19 Oct
Decalogul grăsimilor și câteva detalii despre acestea
NutrițieColesterolul bun face parte din structura celulelor, este sursă de energie, iar principala lui calitate ...
-
07 Feb
Menta un aliat pe care trebuie sa te poti baza
NutrițieAroma minunatat este extrem de cunoscuta fiind tipica pentru pasta de dinti si guma de ...
-
27 Feb
Detox miraculos
NutrițieDetox miraculos – Strugurii sunt delicioși și, în plus, contribuie foarte mult la menținerea sănătății. ...