Colinele înverzite ale Iașiului

26 March of 2012

Foto: Cristian Niculescu


Așezat asemenea Romei deasupra a șapte coame blânde de deal, Iașiul se mândrește cu o bogată istorie consemnată de-a lungul a peste șase secole

Situat în partea de nord-est a României, la granița cu Moldova de dincolo de Prut, Iașiul a fost timp de trei veacuri mândră capitală a întregii regiuni și chiar a României, la început de secol XX (1916-1918).
Centru economic, cultural, administrativ și istoric al Moldovei, orașul Iași este vizitat de numeroși turiști care ajung aici prin intermediul a două drumuri naționale sau utilizând transportul pe cale ferată și aeriană.

Foto: Cristian Niculescu


Centru cultural și istoric
Prima carte de legi în limba română, prima lucrare filozofică românească (Dimitrie Cantemir), prima reprezentație de teatru în limba română, prima grădină botanică și primul muzeu românesc au fost, toate, create la Iași. Orașul a fost cu adevărat un motor al culturii și civilizației românești. În prezent, orice român ar trebui să vadă măcar odată Iașiul, deoarece, așa cum spunea Nicolae Iorga, „cine nu a fost aici, nu se poate pătrunde după cuviință de spiritul trecutului nostru, care trăiește în acest loc mai viu și mai bogat decât oriunde aiurea”.
Fiecare colină a Iașiului deține monumente religioase, rezervații, parcuri sau zone de promenadă. Cele șapte coline se numesc: Copou, Bucium, Repedea, Cetă­țuia, Șorogari, Galata și Breazu.
Dealul Copoului este cel mai des vizitat, aici turiștii bucurându-se de prezența a două parcuri generoase, a Grădinii Botanice și a mănăstirii ce poartă numele colinei. În Parcul Expoziției se află un han rustic și plin de farmec, unde clienții sunt serviți cu numeroase bunătăți specifice zonei. Tot pe dealul Copoului, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a fost întemeiată în anul 1860 ca primă unitate de în­vă­țământ superior din România.

Foto: Cristian Niculescu


De pe dealul Bucium, priveliștea largă și minunată a întregului oraș taie res­pirația privitorilor.
Turismul ecumenic este cel mai bine aspectat în această parte a țării. Orașul este păstrătorul unui important număr de centre religioase, printre care pot fi amintite bisericile „Sf. Nicolae Domnesc” și „Trei Ierarhi”, mănăstirile „Cetățuia”, „Golia” sau „Galata” ori Catedrala Mitropolitană „Sf. Paraschiva”.

Variante de loisir
Iașul cu operele sale arhitecturale perfect conservate alternează edificiile monumentale cu blocurile simple și moderne, indiferent de cartier, creând aspectul atractiv al unui oraș plin de viață în continuă transformare.

Foto: Cristian Niculescu


Ospitalitatea gazdelor din această zonă, devenită aproape proverbială, creează turiștilor atmosfera perfectă pentru petrecerea unui concediu de neuitat, oferindu-le acestora mediul plăcut de ocupare a timpului liber prin paleta largă a restaurantelor, cafenelelor, discotecilor, parcurilor sau zonelor bogate istoric.
Întreg orașul Iași prezintă un ridicat potențial turistic urban, generând astfel motive în plus pentru a fi vizitat.

Text: Cristian Niculescu

Mai multe informații în nr. 7 al revistei Ioana, acum la vânzare.

Comments

comments

Previous:

Simbolul Moldovei – Putna

Next:

Talismanul Africii: Kenya

You may also like

Post a new comment