O durere puternică în partea dreaptă a coastelor apărută din senin te pune pe gânduri: să fie oare de la ce ai mâncat? Mă refer la antreurile acelea gustoase, la friptura, sărmăluțele, cozonacul și licorile (ne)alcoolizate pe care nu ai fost în stare să le refuzi.
Colica biliară sau criza de fiere în limbaj neacademic este mai mult un simptom decât o boală în sine, fiind cauzată de destinderea sau contracția nefirească a colecistului ca urmare a unei alimentații hipercalorice. Iar pentru că prevenția e cea mai bună, evită să mănânci mâncăruri grele, chiar dacă perioada sărbătorilor abundă în preparate culinare care mai de care.
Simptome
Durerea instalată brusc poate să te țină câteva ore și, de obicei, apare seara sau noaptea, după consumul alimentelor cu pricina. Colica poate fi însoțită de greață, vărsături sau diaree. Partea bună este că durerea dispare ca prin minune la fel de brusc cum a apărut și deodată bolnavul se simte revigorat și plin de energie.
Cum se tratează
Diagnosticul este pus cu ușurință de medicul specialist, mai ales după efectuarea unei ecografii abdominale. Tratamentul este medicamentos și însoțit de un regim alimentar respectat măcar câteva zile după criză. Există cazuri în care colica biliară se poate transforma în afecțiuni mai grave sau chiar posibilitatea ca doctorul să decidă extirparea vezicii biliare prin chirurgie clasică sau laparoscopică.
Leacuri naturiste
Una dintre cele mai cunoscute metode de tratament naturist este infuzia de anghinare, care datorită gustului foarte amar ajută la liniștirea colecistului. Ceaiul neîndulcit trebuie înghițit în doze mici, din cinci în cinci minute. Dar la fel de bine bolnavul se poate drege și cu infuzii calde cu coada-şoricelului, albăstrele, lavandă, sunătoare, mătase de porumb ori păpădie sau cu decocturi din rădăcini de brusture, valeriană, lemn-dulce, frăsinel și pătrunjel.
Citeste si:
- Ce plante elimină toxinele din ficat
- Cum scapi de crizele de bilă
- Nu lăsa toxiinfecția alimentară să-ți strice vacanța!
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com
Comments

Previous:
3 complicații care decurg din îmbolnăvirea cu varicelă și cum să le previi

Next:
Ce afecțiuni pot anunța durerile de picioare și de articulații
You may also like
-
04 Sep
De ce (să) faci sport?
FitnessO siluetă de vis, că se apropie vara! Numai la asta ne gândim și obsesia ...
-
20 May
Top 10 motive pentru care trebuie să ai un smartwatch Polar Ignite 2
FitnessTe-ai gândit vreodată că răspunsul la multe dintre „nimicurile” care-ți strică ziua poate fi un ...
-
24 May
Așchiile. Cum se pot scoate fara durere
SănătateToți ne-am înțepat, la un moment dat, cu o așchie și știm cât de neplăcută ...
-
21 Mar
Cand mancarea ne controleaza viata
NutrițieCand mancarea ne controleaza viata – Mai toate am ținut la un moment dat o ...