Colț de rai – Palatul de la Mogoșoaia

08 January of 2010

Un model de referință al stilului brâncovenesc în arhitectura românească.

Foto: Cristian Niculescu

Asemănător unui castel din povești, situat pe malul lacului și înconjurat de mirifice grădini, Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia constituie, de mai bine de trei secole, un model de referință al arhitecturii ro­mânești, îmbinând în cadrul unui decor de tip oriental incredibile elemente apusene ale stilurilor baroc și renascentist.

Domeniul cumpărat în 1681, adăpostește, două decenii mai târziu, palatul pe care domnitorul Constantin Brâncoveanu va dori să îl lase moștenire celui de-al doilea fiu al său, pe nume Ștefan. În anul 1830 proprietățile Brâncovenilor intră în posesia familiei Bibescu, ai căror des­cen­denți vor efectua de-a lungul timpului ample lucrări de restaurare și reamenajare a întregului parc, a turnului de la intrare, a casei de oaspeți și a cuhniei. Principesa Martha Bibescu este cea care la începutul secolului al XX-lea dispune construirea în stil italian a teraselor din fața palatului, amenajarea parcului, plantarea livezii și refacerea grădinilor englezești.

Declarat monument istoric în 1945, Palatul de la Mogoșoaia adăpostește în prezent Muzeul Tradiției Aulice (din 2000), o colecție de artă comparată (însumând cca. 300 de piese), dar și, anual, aproximativ 10 expoziții temporare, eseu sau artă contemporană, în sălile de la parter și în anexe. Turiștii se pot plimba pe malul lacului, aflat în spatele castelului, pe aleile înverzite ale parcului sau se pot relaxa pe terasa unui restaurant amenajat în fața casei de oaspeți, Vila Elchingen.

Cavoul familiei
Construit de Nicolae G.Bibescu în anul 1870, cavoul familiei Bibescu a fost re­s­taurat în 1997. Cavoul se află pe latura de vest a domeniului, în capătul unei alei umbrite de arbori seculari. Pe placa memorială a Principelui George Bibescu stă scris: „Binecuvântată fie memoria sa, căci el a trăit făcând binele“.

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Alimentația pisicilor

Next:

Unde sunăm cand avem nevoie de ajutor!

You may also like

Post a new comment