Când începi să crești prea mult

17 April of 2012

Foto: siamionau pavel, stefanolunardi, 2012/Shutterstock.com, PR


O cauză a dezechilibrului hormonal

Cu toții am vrut să creștem cât mai mari când eram mici și am și făcut-o. Dar ce te faci când începi să crești și nu te mai oprești? Poate fi cumva vorba de acromegalie?
Acromegalia este un cuvânt de origine greacă, fiind tradus prin „creșterea extremități­lor“. Aceas­tă afecțiune apare atunci când o tumoare de pe glanda hipofiză produce hormoni de creștere în exces. De cele mai multe ori tumoarea constă într-un adenom (tumoare benignă).

Simptomele
Adeseori simptomele acromegaliei (acnee, mărirea toracelui, modificarea trăsăturilor ca urmare a creș­terii oaselor feței, creș­terea în dimensiuni a inimii, buzelor, nasului și limbii, transpirația abundentă, maxilar inferior proeminent etc.) se dezvoltă și sunt diag­nosticate după mai mulți ani. De cele mai multe ori, pentru confirmarea acromegaliei sunt necesare teste de laborator. Pentru confirmarea diag­nos­ticului, în cadrul acestor teste se măsoară nivelul hormonului de creștere și al IGF-1 (factor de creștere similar insulinei, produs în ficat la semnalul indus de hormonul de creștere). Uneori, pot fi necesare tomografii ale creierului, prin care să se identifice exis­tența unei tumori hipofizare.

Tratament necesar
Tratamentul acromegaliei urmărește oprirea secreției hormonului de creștere și readucerea nivelurilor hormonale la normal. Tratamentul permite astfel o func­țio­nare normală a glandei hipofize. Acromegalia este tratată în trei moduri: chirurgical (eliminarea tumorii hipofizare), medicamentos (pen­­tru refacerea secreției normale a hormonului de creștere) și prin radioterapie (uciderea celulei tumorale).
De curând a fost organizată și la noi în țară o conferință de presă des­pre ce înseamnă acromegalia, simptomele sale și cum se poate combate aceasta, la care au luat parte și prof. dr. Simona Fica (președinte S.R.E.) și dr. Mădălina Mușat (Institutul „C. I. Parhon“).

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Probleme ale maxilarelor: Bruxismul

Next:

Cum scapi de sforait

You may also like

  1. Dezechilibrul hormonal cum se poate trata? Tot aud foarte multe cazuri in care se da vina pe hormoni si pe metabolism si de asta intreb. Ce fel de metabolism ar trebui sa am pentru a raspunde bine la un tratament pentru cosuri?

Post a new comment