O cauză a dezechilibrului hormonal
Cu toții am vrut să creștem cât mai mari când eram mici și am și făcut-o. Dar ce te faci când începi să crești și nu te mai oprești? Poate fi cumva vorba de acromegalie?
Acromegalia este un cuvânt de origine greacă, fiind tradus prin „creșterea extremităților“. Această afecțiune apare atunci când o tumoare de pe glanda hipofiză produce hormoni de creștere în exces. De cele mai multe ori tumoarea constă într-un adenom (tumoare benignă).
Simptomele
Adeseori simptomele acromegaliei (acnee, mărirea toracelui, modificarea trăsăturilor ca urmare a creșterii oaselor feței, creșterea în dimensiuni a inimii, buzelor, nasului și limbii, transpirația abundentă, maxilar inferior proeminent etc.) se dezvoltă și sunt diagnosticate după mai mulți ani. De cele mai multe ori, pentru confirmarea acromegaliei sunt necesare teste de laborator. Pentru confirmarea diagnosticului, în cadrul acestor teste se măsoară nivelul hormonului de creștere și al IGF-1 (factor de creștere similar insulinei, produs în ficat la semnalul indus de hormonul de creștere). Uneori, pot fi necesare tomografii ale creierului, prin care să se identifice existența unei tumori hipofizare.
Tratament necesar
Tratamentul acromegaliei urmărește oprirea secreției hormonului de creștere și readucerea nivelurilor hormonale la normal. Tratamentul permite astfel o funcționare normală a glandei hipofize. Acromegalia este tratată în trei moduri: chirurgical (eliminarea tumorii hipofizare), medicamentos (pentru refacerea secreției normale a hormonului de creștere) și prin radioterapie (uciderea celulei tumorale).
De curând a fost organizată și la noi în țară o conferință de presă despre ce înseamnă acromegalia, simptomele sale și cum se poate combate aceasta, la care au luat parte și prof. dr. Simona Fica (președinte S.R.E.) și dr. Mădălina Mușat (Institutul „C. I. Parhon“).
Text: Cristian Niculescu
Comments
You may also like
-
06 Apr
Ulcerul, boala omului modern
MedicinăSuntem deja obișnuiți să alergăm cât e ziua de lungă, fără odihnă suficientă, să muncim ...
-
06 Jan
Monturile – un adevăr dureros
MedicinăDeși o parte din afecțiunile piciorului pot apărea ca urmare a unor afecțiuni sistemice (diabet, ...
-
16 Nov
Tulburările bipolare. Ce sunt si cum se manifesta
MedicinăDepresia reprezintă o afecțiune care poate fi întâlnită în egală măsură atât la bărbați, cât ...
-
12 Jan
De ce doare inima? Află ce este important să știi
MedicinăOare mă doare inima? O întrebare pusă tot mai des odată cu înaintarea în vârstă, ...
Dezechilibrul hormonal cum se poate trata? Tot aud foarte multe cazuri in care se da vina pe hormoni si pe metabolism si de asta intreb. Ce fel de metabolism ar trebui sa am pentru a raspunde bine la un tratament pentru cosuri?